iPhone 8 Apple Store Palo Alto klant

Waarom Apple-producten in Nederland duurder zijn dan in Amerika

Apple-producten die in de VS 1000 dollar kosten zijn in Nederland vaak veel duurder. Hoe kan dat eigenlijk en hoe ontstaat dit prijsverschil? Wij leggen uit waar het aan ligt.

Als je op vakantie naar de Verenigde Staten gaat en daar een lokale Apple Store binnenloopt, zul je zien dat de prijzen daar net iets anders zijn dan bij ons in Nederland. Terwijl je in Nederland voor een iPhone X €1.160 betaalt, ben je in Amerika omgerekend maar €999 kwijt. Maar duizend dollar is omgerekend toch iets van 850 euro? Toch komt er bij het omrekenen van prijzen uit de Apple Store meer kijken dan een omrekening aan de hand van wisselkoersen.

Waarom Apple-producten in Nederland duurder zijn

Belangrijk om te weten is dat de prijzen die je in de Amerikaanse Apple Store vindt, wat misleidend zijn. Deze prijzen zijn namelijk zonder BTW, terwijl dat in Nederland wel meegerekend wordt. Dit komt omdat de salestax en andere lokale heffingen in de VS per staat verschillend zijn. De salestax ligt in de VS meestal tussen de 5% en 10% en bestaat uit de State Sales Tax en een Local Sales Tax. Beide bepalen uiteindelijk hoeveel je voor je toestel betaalt. Vrijwel geen enkele Amerikaan lukt het om voor $999 een iPhone X aan te schaffen. Alleen in bepaalde Amerikaanse staten zoals Delaware wordt geen salestax berekend.

Een salestax van 10% ligt uiteraard wel een stuk lager dan de 21% BTW die je in Nederland en België betaalt. Het is daarom eerlijker om in Nederland ook de prijs zonder BTW te bekijken. Een iPhone X kost zonder BTW ongeveer €950. Dit is ook de prijs die zakelijke klanten van Apple betalen als ze de BTW kunnen aftrekken. Dit bedrag komt al veel dichter in de buurt van de $999 waar Apple in Amerika mee adverteert.

Prijsverschil Nederland vs Verenigde Staten

Toch zit er tussen €950 en $999 nog een groot verschil. Dit verschil is te verklaren omdat Apple een extra buffer voor valutarisico’s inbouwt om bij veranderende wisselkoersen ervoor te zorgen dat het bedrijf altijd aan het langste eind trekt. Helemaal eerlijk voelt het niet, maar het zorgt er wel voor dat het prijsverschil tussen de Amerikanen en Europeanen groter is geworden.

Apple Watch Series 3 Apple Store Regent Street Londen

Overigens geldt dit prijsverschil tussen de VS en Europa niet alleen voor Apple-producten. Ook allerlei andere elektronica is in Amerika flink goedkoper dan bij ons. Een Nintendo Switch heeft in Amerika een adviesprijs van $299,99, terwijl je bij ons zo’n €320 betaalt voor hetzelfde model. Hoe duurder de producten worden, hoe hoger het prijsverschil wordt tussen de Nederlandse en Amerikaanse prijs. Daarnaast gelden er in Nederland nog allerlei heffingen, zoals de thuiskopieheffing en verwijderingsbijdrage die in de prijs inbegrepen zijn.

Gezien het grote prijsverschil tussen Amerika en Nederland kun je je afvragen of het de moeite waard is om je Apple-producten uit de VS te halen. Een vliegticket, overnachting en andere kosten krijg je natuurlijk ook niet cadeau. Wil je je iPhone in het buitenland kopen, dan zijn er dus nog meer zaken waar je rekening mee moet houden. Shoppen in andere Europese landen heeft vaak geen zin, omdat de prijsverschillen binnen Europa tegenwoordig heel klein zijn. Je kunt soms een tientje besparen, maar in de auto stappen en naar Duitsland of Frankrijk rijden kost meer geld dan dat je bespaart.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Onderwerp apple
Devices Accessoires, Apple TV, Apple Watch, iPad, iPhone, iPod, Mac, MacBook