Prullenbak-icoon op de Mac

Sla de prullenmand over en verwijder bestanden direct van je Mac

Verwijder je regelmatig bestanden en vind je de prullenmand een onnodige extra stap? Wis bestanden dan direct en sla de prullenmand over met deze toetsencombinatie.

Als je een bestand verwijdert op je Mac, weet je vaak al dat je hem niet meer terug hoeft te zien. Een beetje overbodig dus om het eerst naar je prullenmand te verplaatsen, om die vervolgens weer te legen. Met deze toetsencombinatie sla je de prullenmand over en kun je bestanden direct verwijderen. Er is ook een toetscombinatie om direct je prullenmand te legen. Maar pas op, want je bent het bestand meteen kwijt.

Snel bestanden verwijderen door de prullenmand over te slaan

Gebruik onderstaande toetscombinatie om een bestand onmiddellijk te verwijderen, zonder eerst in de prullenbak te gaan. Het is handig voor vertrouwelijke documenten die vernietigd moeten worden. Let op dat dit in principe permanent is en dat je het bestand alleen met gespecialiseerde software kan terughalen.

Option + CMD (Command) + backspace

De enige uitzondering hierop is als je een Time Machine backup hebt, waar het bestand nog wel te vinden is.

Bestand verwijderen en prullenbak overslaan

Meer over het maken van een Mac backup lees je in ons afzonderlijke artikel.

Bekijk ook

Time Machine backups maken van je Mac: dit moet je weten

Met Time Machine kun je backups maken van je Mac, waardoor je verloren of verwijderde bestanden kunt terugvinden. Time Machine voorkomt dat je iets kwijtraakt op je Mac en in deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Prullenmand direct legen met toetscombinatie

Als je liever een slag om de arm houdt door documenten eerst in je prullenmand te gooien, is er ook een toetsencombinatie waarmee je in een keer de prullenmand leegt. Hierdoor verwijder je bestanden in eerste instantie niet definitief, maar het is wel een stuk sneller om de prullenmand te legen, als je er zeker van bent dat je de bestanden niet meer nodig hebt.

Deze toetscombinatie kun je gebruiken wanneer je een Finder-venster hebt geopend. Dit hoeft dus niet de prullenmand te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook je map met apps zijn. Voer de onderstaande toetscombinatie in om de actie uit te voeren.

Option + shift + CMD (Command) + backspace

Als je je geluid aan hebt staan hoor je het systeemgeluid van de prullenmand om de actie te bevestigen. Deze functie is onomkeerbaar tenzij je een Time Machine backup hebt gemaakt waar de bestanden in staan.

Verwijder je bestanden omdat je Mac opslagruimte vol zit? Bekijk dan ook eens ons speciale artikel met tips voor het opschonen van je harde schijf.

Bekijk ook

Is je Mac opslagruimte vol? Ga opruimen met deze 10 tips

Zit de opslagruimte van je Mac ramvol? Dan kun je daar met de tips uit dit artikel eenvoudig iets aan doen. Je zou bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar grote bestanden en apps die je niet meer gebruikt. Of kijk eens naar geoptimaliseerde opslag, een relatief nieuwe functie die samenwerkt met iCloud.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!