Linux op een laptop, Shutterstock_530659222

6 manieren om je iPhone met Linux te gebruiken

Met of zonder iTunes

Apple heeft geen iTunes voor Linux uitgebracht, maar met de tips uit dit artikel kun je toch je iPhone in combinatie met Linux gebruiken.

iPhone en Linux gaan prima samen

Voor Apple-gebruikers is iTunes een bekende naam. Het is in macOS weliswaar vervangen door de losse apps Muziek, Podcasts en TV maar de naam kom je nog regelmatig tegen. Bijvoorbeeld bij de iTunes Store, waar je losse muzieknummers kunt aanschaffen. Apple brengt iTunes nog steeds uit voor Windows en voor oudere versies van macOS, maa rniet voor Linux. De kans dat Apple ooit nog eens iTunes voor Linux gaat uitbrengen is niet zo groot. De groep gebruikers met een Linux-computer is simpelweg te klein voor Apple om er tijd en moeite in te steken. Bovendien investeert Apple liever in de eigen platformen. Toch zijn er genoeg alternatieven.

#1 iTunes met Linux: WINE (vervallen)

Update: het is momenteel niet meer mogelijk om iTunes via WINE te gebruiken. Het levert te veel foutmeldingen op. Voorheen was het de beste manier om iTunes op Linux te gebruiken. WINE zorgt dan voor de compatibiliteit metWindows-programma’s. Je kon dan dus iTunes voor Windows op je Linux-machine gebruiken.

Linux op een laptop, Shutterstock_530659222

#2 iTunes met Linux: gebruik VirtualBox

Een tweede optie is om gebruik te maken van VirtualBox, een gratis virtualisatietool. Deze imiteert de fysieke hardware van een computer zodat je besturingssystemen en software kunt installeren. Hierbij moet je VirtualBox op je Linux-machine draaien, waarna je iTunes kunt installeren. Je draait dus Windows binnen Linux. Hiervoor heb je wel een Windows-installatie nodig, bijvoorbeeld een installatieschijf.

Vervolgens pak je het zo aan:

  1. Installeer de juiste versie van VirtualBox via deze pagina. Dit is afhankelijk van de Linux-versie die je gebruikt.
  2. Start VirtualBox en volg de instructies op het scherm om een virtuele Windows-computer te maken.
  3. Nadat Windows is geïnstalleerd open je een webbrowser en download je iTunes via deze pagina.
  4. Installeer iTunes en je kunt er gebruik van maken.

#3 Gebruik iCloud

Tegenwoordig hoef je je iPhone niet meer met iTunes te synchroniseren om muziek en films mee te kunnen nemen en backups te maken. Je kunt je iPhone zelfstandig gebruiken, zonder dat je een desktopcomputer nodig hebt. Gebruik je iCloud, dan kun je via iCloud.com via een willekeurige browser bij alle info zoals afspraken en bestanden. Dit werkt dus ook op een Linux-computer. Backups maken doe je op iCloud en als je bestanden wilt uitwisselen doe je dat via de Bestanden-app. Je kunt ook content streamen via muziek- en videodiensten of vanaf een lokale server. Kies je voor deze route, dan kan het zinvol zijn om je iCloud-opslag te vergroten. Dat kost maar een euro per maand.

#4 Gebruik Dropbox

Wil je geen iCloud gebruiken, dan zou je ook kunnen kiezen voor andere opslagdiensten zoals Dropbox, Stack, MEGA, Google Drive en dergelijke. Dropbox heeft als voordeel dat ze een Linux-app voor Ubuntu en Fedora hebben.

Zo werkt het:

  1. Installeer de Dropbox-app op je Linux-computer via deze pagina. Je kunt Dropbox ook benaderen via de webbrowser, maar dan moet je steeds inloggen.
  2. Installeer de Dropbox-app voor iOS (via deze link).
  3. Zet de mediabestanden die je op de iPhone wilt zetten in een Dropbox-folder, bijvoorbeeld Muziek.
  4. Open de Dropbox-app op de iPhone en blader naar de gewenste folder.
  5. Tik om muziek af te spelen.

#5 Gebruik usbmuxd

Een andere optie is het gebruik van usbmuxd, dat al vele jaren bestaat. De afkorting staat voor USB Multiplex Daemon.

iphone linux stackApple hanteert een aangepast USB-communicatieprotocol, dat afwijkt van het protocol dat andere mass storage devices gebruiken. Via dit protocol worden meerdere diensten gesynchroniseerd. Sinds iOS 3 gebruikt Apple het SQLite-databaseformaat, dat gelukkig een stuk Linux-vriendelijker is. Toch valt het niet mee om software te maken waarmee je volledige synchronisatie kunt uitvoeren tussen Linux en iOS. Vandaar dat er relatief weinig oplossingen voorhanden zijn.

Een van de weinige projecten die iPhone-synchronisatie wel voor elkaar heeft gekregen usbmuxd. Dit is in feite een usb-communicatiedaemon. De software is te downloaden via de website van de huidige beheerder, Nikias Bassen. Daar vind je ook uitleg hoe je het kunt gebruiken.

#6 Gebruik Ubuntu

Er zijn vele Linux-distributies beschikbaar, waarvan de een meer gebruiksvriendelijker is dan de ander. Een van de meest makkelijke in gebruik is Ubuntu. In Ubuntu 14.04 en hoger heb je standaard ondersteuning voor iPhones en iPads met iOS 7 of nieuwer. Op deze pagina vind je meer informatie over de ondersteuning van mobiele apparaten.

Ubuntu-laptop

Afbeelding via Shutterstock, Lifestyle discover (ID 530659222)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2020
Categorie Synchronisatie
Onderwerp linux