Beste agenda-apps voor Mac
In de basis is de standaard Agenda-app voor macOS prima om je agenda te beheren. Vrijwel alle gangbare diensten worden ondersteund en je hebt vrij veel mogelijkheden. Toch zijn er nog wel wat dingen die Apple zou kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan snelle(re) toegang tot je agenda’s of wat meer flexibiliteit. Daarom kijken we in deze gids naar de beste agenda-apps voor Mac als alternatief voor de standaard Agenda-app.
Bij de hieronder genoemde agenda-apps voor Mac kijken we hoofdzakelijk naar de extra functionaliteit ten opzichte van de standaard Agenda-app voor macOS. Voor de meeste alternatieven moet je helaas wel wat dieper in de buidel tasten. Zie het als een investering voor een app die je (waarschijnlijk) dagelijks gebruikt. Gelukkig hebben de meeste apps een proefversie zodat je weloverwogen kunt besluiten om die investering te maken. Vergeleken met de beste e-mailapps voor Mac is het aanbod van agenda-apps wel beduidend kleiner.
iCulture adviseert: Fantastical
Pluspunt: mooi design
Minpunt: prijzig (via abonnementsmodel)
Fantastical is een van de populairste alternatieven voor de standaard agenda-app. De app onderscheidt zich van de standaard Agenda-app vooral door het mooie design, dat is toegesneden op macOS. Het hoofdscherm bestaat uit een standaard maandweergave waarin gekleurde bolletjes aangeven op welke dagen activiteiten staan ingepland. Daaronder vind je een lijst met al je activiteiten waar je eindeloos doorheen kunt scrollen. Handig is dat je met zogeheten sets onderscheid kunt maken tussen je zakelijke- en privé-activiteiten, bijvoorbeeld op basis van de locatie waar je je bevindt.
Vanuit de menubalk heb je daarnaast snel toegang tot je agenda’s en activiteiten, of ze nou in de nabije toekomst liggen of veel later. Daarin kun je ook snel activiteiten toevoegen door bijvoorbeeld ‘lunch met Jan om 13:00 uur in Amsterdam’ in te typen, waarbij dankzij natuurlijke taalverwerking het onderwerp, tijdstip en de locatie automatisch herkend worden. Als je de Herinneringen-app van Apple gebruikt, kun je je herinneringen ook meteen weergeven in de app zodat je alles overzichtelijk bij elkaar hebt. Het is misschien niet het goedkoopste alternatief, maar wel zeer uitgebreid en visueel aantrekkelijk. Die aspecten samen met de goede integratie met macOS maken het wat ons betreft de beste keuze. Je kunt Fantastical overigens 14 dagen gratis uitproberen om te kijken of het iets voor je is. Fantastical heeft ook een aparte Windows-versie voor pc-gebruikers.
Ondersteunde diensten: Fantastical ondersteunt de meest gangbare diensten, zoals iCloud, Exchange, Office 365, Outlook.com, Google, Yahoo, Fruux, Meetup, Zoom, Fastmail, Todoist, Webex en elke CalDAV service. Je hebt dus vrijwel onbeperkte mogelijkheden om te synchroniseren.
BusyCal
Pluspunt: veel aanpassingsmogelijkheden, erg flexibel
Minpunt: drukke interface, prijzig (vaste prijs)
Deze app lijkt qua uiterlijk wel op de Apple Agenda-app, maar toch is het anders. Je krijgt bijvoorbeeld de weersvoorspelling te zien en in het rechterpaneel kun je de takenlijst bekijken. Deze taken worden opgehaald uit Herinneringen of Todoist. Gebruik je deze apps niet, dan kun je in dit paneel ook informatie laten zien. De taken kunnen optioneel ook in de agenda zelf worden weergegeven.
BusyCal is erg flexibel, maar de interface kan daardoor soms wel wat druk worden. Het heet niet voor niets BusyCal… Je kunt bijna alle voorkeuren aanpassen aan jouw smaak, waaronder de kleuren en lettertypes. Ook kun je een tweede tijdzone toevoegen aan het zijpaneel als je veel reist of samenwerkt met collega’s die in een andere tijdzone wonen.
Je kunt zelfs een alternatieve kalender weergeven, zodat je Hebreeuwse, Islamitische of Chinese data naast de Gregoriaanse kunt zien. Er is een beschikbaarheidspaneel, wat handig is als je snel de volgende vrije plek in je agenda wilt vinden. En met een icoontje in de menubalk kun je snel door al je afspraken bladeren. Als je er even in duikt, vind je nog veel meer dingen om aan te passen.
Taken toevoegen gaat snel: gebruik de plusknop en schrijf de afspraak in natuurlijke taal op. Ook kun je met klikken en slepen een afspraak verplaatsen. Er zijn vijf weergaves: dag, week, maand, jaar of lijstweergave. Synchronisatie werkt met iCloud, Google, Yahoo, Fruux, Fastmail, Office 365, Outlook, CalDAV en Exchange. Je kunt ook synchroniseren met Todoist, Zoom, GoTo Meeting en Webex. Visueel is BusyCal niet zo indrukwekkend als Fantastical, maar daar staat wel meer flexibiliteit tegenover.
Tip: ben je SetApp-abonnee, dan is deze agenda-app gratis inbegrepen in je abonnement.
miCal
Pluspunt: snel toegang tot je agenda
Minpunt: niet zoveel functies
Zijn alle extra functies van Fantastical en BusyCal aan jou niet besteed maar wil je wel snelle toegang tot je agenda vanuit je menubalk? In dat geval is miCal misschien een alternatief om te overwegen. Net als Fantastical en BusyCal kun je met één muisklik vanuit je menubalk je activiteiten raadplegen, door je agenda navigeren of nieuwe activiteiten aanmaken. Dat laatste doe je ook weer door gebruik te maken van natuurlijke taalverwerking, bijvoorbeeld ‘lunch met Jan om 13:00 uur in Amsterdam’.
miCal is niet zo uitgebreid als de apps die we hiervoor noemden, maar dat hoeft ook niet als je alleen maar snel toegang wilt tot je agenda’s. De app maakt gebruik van de standaard Agenda-app. Alle agenda’s die je daarin al gebruikte kun je dus ook gewoon raadplegen in combinatie met miCal.
Calendar 366 II
Pluspunt: veel aanpassingsmogelijkheden, snelle toegang via menubalk
Minpunt: drukke interface voor nieuwe gebruikers
De app Calendar 366 II valt vooral op door de handige menubalk-functie. Klik op het icoontje (of gebruik een toetsenbordsnelkoppeling) en je krijgt meteen de agenda te zien. Met één blik op het scherm kun je weer verder met je werkdag. Met behulp van natuurlijke taal kun je nieuwe afspraken maken en bewerken. De app is ook gemakkelijk aan te passen en ondersteunt meerdere agendadiensten. Verder krijg je gedetailleerde weergaves en kun je gebruik maken van widgets. Een afspraak verplaatsen is een kwestie van slepen. De app is verkrijgbaar in 9 verschillende talen.
Meer goede agenda-apps voor Mac
- Microsoft Outlook (Gratis + IAP, Mac, macOS 13.0+) – Het oude vertrouwde Outlook bestaat ook nog steeds. Standaard meegeleverd bij Office.
- GCal for Google Calendar (€5,99, Mac, macOS 11.7+) – Als je alleen Google Agenda’s gebruikt heb je hiermee toegang tot je agenda zonder een browservenster te openen.
- Alfred (Gratis, Mac, macOS 10.6+) – Maakt het makkelijker om afspraken aan je Apple Agenda toe te voegen.
- Meeter voor Zoom, Teams & Co. (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Mac, iOS 13.3+) – Met één muisklik toegang tot je online vergaderingen.
- Pocket Informant: Een agenda-app die al decennialang bestaat, met agenda, taken, projecten en meer.
- Instacal: Een menubalk-tool voor Apple’s Agenda-app, maar met minder instellingen dan Calendar 366 II.
- Itsycal: Een kleine agenda-app voor in je menubalk.
- Notion: Onderdeel van de veelgeprezen Notion productiviteitsapp.
- Morgen: Maakt van je todo-lijst een dagelijks actieplan.
- Hey Calendar: Eenvoudig met overzichtelijke interface en basic functies.
Nu je de beste agenda-app voor de Mac hebt gevonden, is het hoog tijd om ook de beste e-mailapp voor de Mac uit te kiezen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
macOS
macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.