De beste alternatieve agenda-apps voor Mac

De beste agenda-apps voor de Mac

De standaard agenda-app voor Mac biedt de meeste basisfuncties en is voor de meeste mensen ruim voldoende. Maar als je op zoek bent naar meer mogelijkheden en flexibiliteit, dan zijn er nog verschillende alternatieven. Wij zetten de beste voor je op een rij.

In de basis is de standaard Agenda-app voor macOS prima om je agenda te beheren. Vrijwel alle gangbare diensten worden ondersteund en je hebt vrij veel mogelijkheden. Toch zijn er nog wel wat dingen die Apple zou kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan snelle(re) toegang tot je agenda’s of wat meer flexibiliteit. Daarom kijken we in deze gids naar de beste agenda-apps voor Mac als alternatief voor de standaard Agenda-app.


De beste alternatieve agenda-apps voor Mac

Beste agenda-apps voor Mac

Bij de hieronder genoemde agenda-apps voor Mac kijken we hoofdzakelijk naar de extra functionaliteit ten opzichte van de standaard Agenda-app voor macOS. Voor de meeste alternatieven moet je helaas wel wat dieper in de buidel tasten. Zie het als een investering voor een app die je (waarschijnlijk) dagelijks gebruikt. Gelukkig hebben de meeste apps een proefversie zodat je weloverwogen kunt besluiten om die investering te maken. Vergeleken met de beste e-mailapps voor Mac is het aanbod van agenda-apps wel beduidend kleiner.

Bekijk ook

Dit zijn de beste e-mail apps voor de Mac

Wat zijn de beste e-mailapps voor de Mac? Wil je meer functies dan de standaard Mail-app biedt? Wij zetten de beste macOS mail-apps voor je op een rij, zowel gratis als betaald.

iCulture adviseert: Fantastical

Fantastical is een van de populairste alternatieven voor de standaard agenda-app. De app onderscheidt zich van de meegeleverde agenda-app in de eerste plaats door een ontwerp dat is toegesneden op het macOS-besturingssysteem. Het hoofdscherm bestaat uit een standaard maandweergave waarin gekleurde bolletjes aangeven op welke dagen activiteiten staan ingepland. Daaronder vind je een lijst met al je activiteiten waar je eindeloos doorheen kunt scrollen. Handig is dat je met zogeheten sets onderscheid kunt maken tussen je zakelijke- en privé-activiteiten, bijvoorbeeld op basis van de locatie waar je je bevindt.

Fantastical 2 voor Mac

Vanuit de menubalk heb je daarnaast snel toegang tot je agenda’s en activiteiten, of ze nou in de nabije toekomst liggen of veel later. Daarin kun je ook snel activiteiten toevoegen door bijvoorbeeld ‘lunch met Jan om 13:00 uur in Amsterdam’ in te typen, waarbij dankzij natuurlijke taalverwerking het onderwerp, tijdstip en de locatie automatisch herkend worden. Als je de Herinneringen-app van Apple gebruikt, kun je je herinneringen ook meteen weergeven in de app zodat je alles overzichtelijk bij elkaar hebt. Het is misschien niet het goedkoopste alternatief, maar wel zeer uitgebreid en visueel aantrekkelijk. Die aspecten samen met de goede integratie met macOS maken het wat ons betreft de beste keuze. Je kunt Fantastical overigens 21 dagen gratis uitproberen om te kijken of het iets voor je is. Fantastical heeft ook een aparte iOS-versie.

Ondersteunde diensten: Fantastical ondersteunt de meest gangbare diensten, zoals iCloud, Exchange, Google, Yahoo en CalDAV-accounts.

Bekijk ook

Fantastical 2 voor Mac: compleet nieuwe app voor krachtige agenda verschenen

Agenda-app Fantastical 2 voor de Mac heeft een complete make-over in een nieuwe app gekregen. Fantastical 2 is veelzijdiger, mooier en vooral flexibeler. We nemen de proef op de som.

BusyCal

Voor dezelfde prijs als Fantastical kun je ook kijken naar BusyCal. Deze app is qua functionaliteit eigenlijk grotendeels hetzelfde. Visueel is BusyCal niet zo indrukwekkend als Fantastical, maar daar staat wel meer flexibiliteit tegenover. Zo kun je het aantal weken of dagen van de maand- en weekweergave aanpassen en laat de app je ook het het lettertype en de -grootte wijzigen. Ook bepaal je zelf voor activiteiten welke informatie je wel en niet wilt weergeven. Net als Fantastical heeft BusyCal een geïntegreerde takenlijst die is gekoppeld aan de Herinneringen-app (iOS/macOS), snelle toegang tot je agenda’s via de menubalk en de eerdergenoemde sets voor onderscheid tussen privé en zakelijke activiteiten. Ook kun je met

BusyCal agenda-app voor Mac

Daarnaast zijn er nog andere functies waarmee BusyCal zich onderscheidt van de standaard Agenda-app en Fantastical. Zo toont de app meteen ook een tiendaagse weersverwachting op basis van je locatie, inclusief maanfasen en tijden voor zonsopgang en -ondergang. Ook kun je activiteiten voorzien van tags, die je ook weer kunt gebruiken voor het beheer van slimme filters om snel toegang te krijgen tot specifieke activiteiten, bijvoorbeeld alle afspraken met een bepaalde collega. Ten slotte kun je je agenda voorzien van grafische elementen om bijvoorbeeld bepaalde feestdagen extra aandacht te geven. Je kunt BusyCal 30 dagen gratis uitproberen. Ook BusyCal heeft een aparte iOS-versie.

Ondersteunde diensten: BusyCal ondersteunt iCloud, Google, Exchange en andere CalDAV-servers.

miCal

Zijn alle extra functies van Fantastical en BusyCal aan jou niet besteed maar wil je wel snelle toegang tot je agenda vanuit je menubalk? In dat geval is miCal misschien een alternatief om te overwegen. Net als Fantastical en BusyCal kun je met één muisklik vanuit je menubalk je activiteiten raadplegen, door je agenda navigeren of nieuwe activiteiten aanmaken. Dat laatste doe je ook weer door gebruik te maken van natuurlijke taalverwerking, bijvoorbeeld ‘lunch met Jan om 13:00 uur in Amsterdam’.

miCal agenda voor Mac

miCal is niet zo uitgebreid als de apps die we hiervoor noemden, maar dat hoeft ook niet als je alleen maar snel toegang wilt tot je agenda’s. De app maakt gebruik van de standaard agenda-app. Alle agenda’s die je daarin al gebruikte kun je dus ook gewoon gebruiken in combinatie met miCal.

Outlook voor Mac

Meer goede agenda-apps voor Mac

  • Outlook voor Mac – Het oude vertrouwde Outlook bestaat ook nog steeds. Standaard meegeleverd bij Office.
  • Informant voor Mac – Een al jarenlang bestaande agenda-app, die ook op de iPhone en iPad te gebruiken is.
  • Kalenders (Gratis, Mac + IAP, macOS 10.9+) - Een widget voor de menubalk met al je agenda-informatie, zodat je snel toegang hebt. Koppel je standaard Mac-agenda eraan en je bent klaar. Voor als je niet zoveel afspraken hebt en snel wilt kunnen checken.
  • GCal for Google Calendar (€3,99, Mac, macOS 10.15+) - Als je alleen Google Agenda’s gebruikt heb je hiermee toegang tot je agenda zonder een browservenster te openen.
  • InstaCal - Menu Bar Calendar (€5,99, Mac, macOS 10.11+) - Een andere agenda-widget. Agenda’s vanuit je menubalk. Ondersteunt standaardagenda’s of Google-account.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Grafische schil om allerlei Google-diensten, waaronder Google Agenda.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen.

macOS