Altijd bereikbaar

Zo ben je in noodgevallen altijd bereikbaar voor bepaalde mensen

Ook als Focus en Niet Storen aan staat

Je kunt zorgen dat bepaalde contactpersonen je in noodgevallen altijd kunnen bereiken, via de telefoon of een geschreven bericht. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt.

In noodgevallen toch bereikbaar

Niet storen krijgt vanaf iOS 15 uitbreiding met de Focus-functie. Hiermee kun je zorgen dat je ‘s nachts tijdens het slapen en op momenten dat je druk bent geen meldingen krijgt. Zo kun je rustig slapen of werken aan een belangrijke taak. Toch kan je voor specifieke personen aangeven dat ze je in noodgevallen altijd mogen bellen. Dat kan op meerdere manieren: je kunt ze als favoriet markeren. Daarnaast kun je bij specifieke personen aangeven dat ze je in noodgevallen altijd mogen bellen, ook als ze niet in je favorietenlijst staan. Daarnaast heb je vanaf iOS 15 de mogelijkheid om Tijdgevoelige meldingen te gebruiken, een intelligente functie waarbij de iPhone bepaalt welke meldingen er toch doorheen mogen komen. In deze tip leggen we uit hoe dit allemaal werkt.

Noodgevallen op de iPhone

Er zijn meerdere manieren om te zorgen dat bepaalde mensen je altijd mogen storen. Grofweg zijn er twee manieren om dat te doen:

 • Bij de Focus-functie in iOS 15 en nieuwer kun je per focusmodus kiezen welke personen je mogen storen.
 • In eerdere iOS-versies kun je ‘Altijd aan voor noodgevallen’ inschakelen in de Contacten-app. Je moet het voor elke persoon handmatig inschakelen.

De gekozen personen kunnen je in noodgevallen altijd bereiken, ook als de muteknop of Niet Storen zijn ingeschakeld of wanneer je de Focus-functie gebruikt.

Doe dit dus alleen bij mensen die je altijd mogen bereiken, zoals je partner, vader en moeder. Je stelt dit apart in voor telefoontjes en berichten. Er is geen algemene schakelaar voor telefoontjes én berichten.

Noodoproepen toestaan in iOS 14 en eerder

Om te zorgen dat bepaalde personen je altijd kunnen bereiken neem je de volgende stappen:

 1. Ga op je iPhone naar Contacten.
 2. Tik op de contactpersoon waarvoor je dit wilt instellen.
 3. Tik op Wijzig.
 4. Scroll een stukje naar beneden en tik op Beltoon.
 5. Zet de schakelaar Altijd aan voor noodgevallen op groen.
 6. Herhaal dit voor Sms-toon, waarbij je ook de schakelaar Altijd aan voor noodgevallen op groen zet.

De functie is nu ingeschakeld voor deze contactpersoon. Om dit voor meerdere personen in te stellen herhaal je steeds de stappen. Deze persoon

Noodoproepen toestaan

Noodoproepen toestaan in iOS 15

In iOS 15 en nieuwer werkt het net iets anders. Je kunt hier in de Focus-functie aangeven welke personen je altijd mogen bellen of een berichtje sturen:

 1. Ga op een iPhone met iOS 15 of nieuwer naar Instellingen > Focus
 2. Kies een van de getoonde focusmodi, bijvoorbeeld Werk.
 3. Tik op Personen en kies enkele contacten, bijvoorbeeld belangrijke collega’s.
 4. Berichten en telefoontjes van deze personen komen altijd binnen, ook als je geconcentreerd aan het werk bent.

Persoonlijke focus instellen

Als mensen je via andere apps proberen te bereiken zal dat meestal niet lukken. WhatsApp zal je geen pushberichten sturen als Niet Storen of een focusmodus is ingeschakeld. Krijg je veel berichten binnen via WhatsApp, dan kun je eventueel deze apps in de focusmodus kunnen toevoegen aan de apps die je berichten mogen blijven sturen. Maar dat betekent ook dat je WhatsApp-berichten van allerlei andere personen krijgt.

Tijdgevoelige meldingen

Een nieuwe mogelijkheid vanaf iOS 15 is om tijdgevoelige meldingen in te schakelen. Dit kun je doen per focusmodus. De iPhone bepaalt dan op basis van gedrag en context of je gestoord mag worden. Het gaat daarbij om bezorgdiensten en andere tijdgevoelige meldingen: als een pakketdienst bijna voor de deur staat wil je daar wel meteen van op de hoogte worden gebracht en niet pas uren later als je klaar bent met je activiteit. We hebben een aparte tip hierover.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2021
Categorie Basisfuncties
Onderwerp niet storen
Software iOS