hocus-focus-mac-leeg-scherm

Hocus Focus (voorheen Houdini) houdt je Mac-scherm opgeruimd

Met Hocus Focus hou je een opgeruimd Mac-scherm. Hocus Focus (voorheen Houdini) verbergt programma's die je een tijdje niet gebruikt.

Als je op de Mac werkt, wil je het liefst je scherm zo opgeruimd mogelijk houden. Helaas komt dat er vaak niet van: teveel geopende programma’s, teveel browservensters. Je moet drie keer klikken om dat ene programmavenster terug te vinden. Dat kan makkelijker: met de app Houdini, die vanaf nu door het leven gaat als Hocus Focus voor Mac. Zoals de naam al aangeeft, kun je met deze app je helemaal focussen op een bepaalde taak.

hocus-focus-mac-leeg-scherm

In Hocus Focus 1.1 is een nieuwe Focus Mode toegevoegd. Die zorgt ervoor dat je slechts één applicatie op het scherm te zien krijgt. Handig voor momenten waarop je je echt even wilt concentreren op een bepaalde taak, zonder de afleiding van Twitter, Facebook en notificaties. Je kunt profielen aanmaken voor verschillende activiteiten. Zo wil je tijdens het schrijven bijvoorbeeld geen andere apps zien, maar tijdens het luisteren naar muziek wil je wel bepaalde apps zien. Je kunt snel tussen profielen wisselen met de sneltoets ⌘\.

Hocus Focus: programma’s verbergen vanzelf

Hocus Focus is handig voor mensen die bijvoorbeeld willen schrijven of videobewerking doen. Je ziet geen andere schermen, ook niet op de achtergrond. Je kunt voor elke app een timer instellen, met een minimum van 15 seconden en een maximum van 10 minuten. Gebruik je een app gedurende deze tijd niet, dan verdwijnt ‘ie automatisch naar de achtergrond. Hocus Focus is te vinden in de werkbalk bovenin het scherm. Klik je daarop, dan krijg je de geopende programma’s te zien. Ze zijn dus niet helemaal verdwenen.

Hieronder zie je de programma’s die ik op verborgen heb ingesteld. Hou er rekening mee dat Hocus Focus standaard voor 30 seconden kiest. Dat kan voor sommige programma’s erg kort zijn. Als ik een afbeelding in Photoshop aan het bewerken ben, die ik in een artikel wil verwerken, kan het irritant zijn als na 30 seconden al het Safari-venster verdwijnt. Bij programma’s die ik vaak nodig heb, verschoof ik de schakelaar naar 5 minuten.

hocus-focus-mac-apps

Hocus Focus is in feite de rechtstreekse opvolger van Houdini. Die software verscheen in 2011 en begon er wat gedateerd uit te zien. Met Hocus Focus heeft de ontwikkelaar de app vanaf de grond opnieuw geprogrammeerd, rekening houdend met Yosemite. De app is gratis, maar als het bevalt hoopt ontwikkelaar Nial Giacomelli wel dat je een donatie doet.

Hocus Focus downloaden: via website van ontwikkelaar (niet beschikbaar in Mac App Store)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 februari 2015, 13:31
Categorie Mac & macOS
Onderwerp productiviteit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.