Setapp

Setapp: kwalitatief goede Mac-apps voor een vast maandbedrag

Setapp wil de 'Netflix voor Mac-apps' worden: voor 10 euro per maand krijg je onbeperkt toegang tot tientallen goede Mac-apps.

Voor makers van Mac-software is het lastig om de aandacht te krijgen van gebruikers. Er zijn zoveel tools en handige apps, die elk een heel specifiek publiek aanspreken, dat het slimmer zou zijn om ze te bundelen. Dat is precies wat MacPaw van plan is met de nieuwe dienst Setapp. Ze noemen het de ‘Netflix voor Mac-apps’ omdat het in feite een abonnementendienst voor software is. Voor een bedrag van €9,99 per maand krijg je toegang tot meer dan 50 apps. We hebben Setapp de afgelopen weken getest en de dienst is vanaf nu in beta. Iedereen kan zich aanmelden en wordt relatief snel toegelaten.


Setapp-venster met apps

Setapp: nieuw businessmodel voor Mac-apps

CleanMyMac, iMazing en Yummy FTP zijn programma’s die je misschien elke maand wel een keertje gebruikt op je Mac. Maar om ze nou allemaal los aan te schaffen? De meeste apps heb je maar zelden nodig, waardoor consumenten al snel op zoek gaan naar een gratis alternatief of proberen om een illegale kopie te vinden. Vandaar dat steeds meer aanbieders (waaronder Microsoft en Adobe) ervoor kiezen om hun software op abonnementsbasis aan te bieden. MacPaw volgt het voorbeeld met een dienst die toegang geeft tot een grote variatie aan apps van kleine, zelfstandige ontwikkelaars.

Die apps zijn niet allemaal gemaakt door MacPaw zelf, maar ook door partners. In het lijstje vind je onder andere de volgende programma’s:

Archiver, Base, Be Focused, Blogo, Capto, Chronicle, CleanMyMac, CodeRunner, Deckset, Elmedia Player, Findings, Focused, Gemini, Get Backup Pro, Gifox, GoodTask, HazeOver, Hype, Image2icon, iMazing, iStat Menus, iThoughtsX, Jump Desktop, Manuscripts, Marked, MoneyWiz, My Wonderful Days, Numi, PDF Squeezer, Pixa, RapidWeaver, Remote Mouse, Renamer, Simon, Sip, Squash, Timing, Ulysses, WiFi Explorer, Xmind, Yummy FTP Pro.

De totale waarde van de apps die nu meedoen is $1300. Met een prijs van €10 per maand ben je relatief goedkoop uit, ook al zul je niet alle tools nodig hebben. Gaandeweg wordt het een steeds betere deal, want Setapp wil groeien naar zo’n 300 apps.

Setapp inloggen

Ontwikkelaars van Mac-apps hebben twee keuzes: ze kunnen hun software aanbieden via de Mac App Store (ook al staat daar veel troep in) of via de eigen website aanbieden. Met Setapp krijgen ze er een derde mogelijkheid bij. MacPaw snapt dat ze het met hun eigen apps CleanMyMac en CleanMyDrive het niet gaan redden om een succesvolle abonnementsdienst op te zetten. Vandaar dat ze gekozen hebben om met zoveel mogelijk kleine ontwikkelaars samen te werken.

Setapp staat open voor elke ontwikkelaar die wil meedoen. Bovendien zitten er voor de ontwikkelaars geen verplichtingen aan. Ontwikkelaars houden de mogelijkheid om hun software buiten Setapp om te verkopen.

setapp-preview

Setapp: zo werkt het

Wil je meedoen aan de beta, dan heb je een Mac met OS X 10.10 of hoger nodig. Na de beta krijgen testers automatisch toegang tot de publieke versie, waar iedereen 30 dagen gratis mag proberen. Daarna betaal je de reguliere prijs van €9,99 per maand. Het gaat om apps met volledige functionaliteit, waar je normaal gesproken en licentiecode voor moet kopen.

Na het aanmelden download je de Setapp-app, die in een soort Finder-weergave de beschikbare apps laat zien. De apps worden pas geïnstalleerd op het moment dat je ze daadwerkelijk downloadt. Je schijf wordt dus niet vervuild met apps die je toch niet gebruikt. In Setapp kun je dubbelklikken om te zien wat je met een bepaalde app kunt doen, net zoals je in de Mac App Store ook een scherm met omschrijving te zien krijgt. Wil je de app gebruiken, dan klik je onderaan het venster op Open. De app zal dan worden gedownload naar je Mac en na gebruik kun je het weer verwijderen. Dit is handig voor apps die je maar heel incidenteel gebruikt.

Setapp: overzicht  van apps

Door gebruik te maken van Setapp weet je altijd dat je de meest up-to-date versie van een app gebruikt. Zolang het abonnement loopt houd je toegang tot de apps. Per abonnement mag je de apps op twee verschillende Mac-computers gebruiken, bijvoorbeeld thuis of op het werkt. Er komt in de toekomst ook een gezinsbundel, zodat meerdere mensen in hetzelfde huishouden de apps kunnen installeren.

Voor- en nadelen van Setapp

Het grote voordeel van Setapp is dat je niet te maken krijgt met de 30.000 apps in de Mac App Store, waarvan een groot aantal van slechte kwaliteit is. Het nadeel is dat Setapp de keuze al voor jou heeft gemaakt. Zoek je bijvoorbeeld een timer om geconcentreerd te kunnen werken, dan staat Be Focused Pro (link) voor je klaar, een app die normaal €5 kost. Wil je animaties maken, dan heeft Setapp de app Hype 3 (link) voor je, normaal €50. Het zijn misschien niet jouw favorieten, maar het zijn in ieder geval ook geen slechte apps. We hebben een twintigtal apps bekeken en ze waren allemaal van prima kwaliteit. De apps reageren alsof je ze daadwerkelijk geïnstalleerd hebt. Het zijn dus geen webviews, maar daadwerkelijke apps. Als je internetverbinding wegvalt, blijven de apps gewoon functioneren. En stop je met de app, dan wordt alle ’troep’ ook meteen opgeruimd.

Setapp: voorbeeld van een app

MacPaw is gevestigd in Kiev en heeft 110 medewerkers. De meeste daarvan zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het bouwen van Setapp, met als doel om een collectie apps samen te stellen van goede kwaliteit. De inkomsten worden verdeeld onder de deelnemende ontwikkelaars. Hoe meer consumenten jouw app gebruiken, hoe groter de inkomsten. MacPaw houdt daarbij 30 procent van de inkomsten achter, om het systeem draaiend te houden. Dit is vergelijkbaar met wat de Apple Store rekent.

Op de website van Setapp kun je toegang vragen tot de beta.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.