HazeOver-Header

HazeOver laat je onbelangrijke Mac-vensters even dimmen

Als je moeite hebt met concentreren op je Mac zijn alle hulpmiddelen welkom. HazeOver is een simpele manier om alle overige vensters om je Mac te dimmen, zodat alleen het venster opvalt waar je in aan het werken bent.

HazeOver-Header

Jezelf concentreren terwijl je op je Mac aan het werken bent is al een hele uitdaging, zeker als meerdere apps, programma’s en diensten constant je aandacht trekken. Mac-app HazeOver brengt wat rust in de chaos door de vensters te dimmen die je toch niet gebruikt.

Zodra je HazeOver (link) inschakelt, blijft alleen de app die je op dat moment geselecteerd hebt fel in beeld, terwijl de vensters op de achtergrond een donkere filters over zich heen krijgen. Hierdoor springt het programma waar je je op moet focussen er uit, terwijl de rest op subtiele wijze naar de achtergrond verdwijnt. Je kunt het dim-effect snel uitschakelen door even op het bureaublad te klikken.

HazeOver heeft een handige dimknop

In de instellingen van HazeOver kun je precies aangeven hoe sterk je het dim-effect wilt hebben. Dit doe je door op een ronde knop te klikken, of door een draaibeweging met je vingers te maken over een trackpad. In de praktijk blijkt dat de donkerste stand de andere programma’s wel heel erg duister maakt, dus bleef de knop bij ons mooi in het midden staan.

HazeOver-screenshot

De effectiviteit van HazeOver is erg afhankelijk van de manier waarop jij het liefst werkt op je Mac. In de instellingen van de app kun je namelijk wel aangeven dat meerdere vensters van hetzelfde programma tegelijk verlicht kunnen worden, wat bijvoorbeeld van pas komt als je vaak met twee vensters van Safari naast elkaar werkt.

Het is echter niet mogelijk om bijvoorbeeld een Twitter-app en Safari tegelijk te verlichten terwijl je de rest dimt. Jammer, want mijn Twitter-tijdlijn wil ik het liefst op ieder moment in mijn ooghoek even kunnen bekijken, ook als ik andere programma’s gebruik.

HazeOver is daarom ook vooral een uitkomst voor die momenten waarop je echt gefocust moet zijn op een app, en je je niet af wilt laten leiden door de rest. Alle andere programma’s wegklikken is in dat geval onhandig, en het dim-effect is een stijlvolle manier om je aandacht te vestigen op de dingen die er toe doen.

HazeOver

HazeOver helpt je met focussen

Ideaal als je moet leren voor tentamens, of dat werkstuk echt vanavond in moet leveren. Mac-app Hocus Focus doet iets soortgelijks, maar verbergt alle andere programma’s in plaats van ze donkerder te maken. Mac-veteranen zijn misschien bekend met Spirited Away, een app die controleert welke vensters je lange tijd niet gebruikt en deze automatisch verbergt. Onthoud bij HazeOver wel even om je iPhone ondersteboven neer te leggen en op stil te zetten, want tegen een oplichtend iPhone is deze app niet bestand.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 januari 2016, 20:15
Categorie Mac & macOS
Onderwerp concentratie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.