iPhone 13 Pro Max in Sierra Blue, achterkant

Zo kun je je grote iPhone Pro Max prettiger bedienen

Ben je van een kleiner model overgestapt naar een iPhone 12 Pro Max of iPhone 13 Pro Max, dan zul je gemerkt hebben dat zo'n toestel behoorlijk fors in de hand ligt. Sommige mensen vinden de iPhone Max-modellen wat zwaar en moeilijker te bedienen, maar met de tips uit dit artikel word je toch vrienden met je supersized iPhone.

Terwijl de iPhone 11 Pro Max nog wel lekker in de hand lag, kwam er bij de iPhone 12-serie een omslag. Het Max-model is met z’n 6,7-inch scherm weer net iets groter geworden en is daardoor wat zwaarder en minder handzaam. Dat geldt ook voor de iPhone 13 Pro Max, die dezelfde grote afmetingen heeft. De platte zijkanten zorgen ervoor dat deze grotere toestellen wat minder comfortabel in de hand liggen. Toch kun je met een paar handige tips je supersized iPhone prettiger gebruiken.

Zet je belangrijkste apps onderaan

Je bent intuïtief misschien geneigd om je belangrijkste apps bovenaan te zetten. Maar eigenlijk is dat onlogisch. Meestal zullen je vingertoppen aan de onderkant van het scherm zitten. Zet daarom je belangrijkste apps in de dock, zodat ze op elk scherm snel toegankelijk zijn. En zet bij de resterende apps ook de belangrijkste apps onderaan het scherm. Zo kun je er makkelijker bij.

Apps onderaan zetten

#2 Gebruik een PopGrip of houder

Om je grote iPhone wat beter te kunnen vasthouden, kun je een houder gebruiken. Een bekende oplossing daarvoor is de PopGrip van PopSockets. Daarvan is sinds kort ook een MagSafe-variant, zodat je niets hoeft te plakken. Verkrijgbaar in zwart of allerlei wilde patronen. Je kunt zelfs een eigen print erop laten zetten. De PopGrip met MagSafe kost €30 bij Bol.com en bij Amazon.nl. Je hebt geen speciaal hoesje nodig en kunt de knop later vervangen door een ander design.

PopGrip met MagSafe

De Elago Grip Stand (€11,99) op de foto hieronder is ook een oplossing, maar vereist een MagSafe Charger en heeft als nadeel dat er altijd een kabeltje loopt. We hebben deze Elago MagSafe-accessoires van siliconenrubber uitgebreider besproken in een review.

Elago Grip

#3 Gebruik het eenhandige toetsenbord

Het makkelijkst is natuurlijk als je je grote iPhone met twee handen vasthoudt. Maar ook op een groter model wil je wel eens met één hand bedienen. Het eenhandige toetsenbord is daarbij een uitkomst. Daarbij schuiven de toetsen naar één kant van het scherm, zodat je er met de vingers van één hand gemakkelijk bij kunt.

Eenhandig toetsenbord op iPhone gebruiken.

Bekijk ook

iPhone toetsenbord voor één hand: zo werkt dat

Met het eenhandige toetsenbord kun je makkelijker grotere iPhones met één hand bedienen, linkshandig of rechtshandig. In deze tip vind je alle uitleg hoe je het eenhandige iPhone-toetsenbord gebruikt.

#4 Trek het scherm omlaag

Kun je net niet bij die ene knop op het scherm? Dan is er een simpele oplossing: trek tijdelijk het scherm omlaag. Deze functie heet Bereikbaarheid en zorgt ervoor dat je je scherm nog steeds met één hand kunt bedienen en minder ver hoeft te reiken.

Bekijk ook

Bereikbaarheid: zo bedien je makkelijker de bovenkant van je iPhone-scherm

Dankzij de functie Bereikbaarheid zijn ook de bovenste delen van je iPhone-scherm binnen handbereik. Het scherm schuift naar beneden, waardoor je makkelijker bij de bovenste knoppen kunt. Hoe werkt deze functie en hoe schakel je het uit?

#5 Schakel weergavezoom in

Heb je je grote iPhone gekocht omdat je slechtziend bent en daarom een groter scherm nodig hebt? Dan zul je blij zijn met de functie Weergavezoom (in het Engels ‘display zoom’). Hiermee wordt alles groter getoond op het scherm, zodat het nog makkelijker leesbaar is. Ook voor mensen met motorische problemen kan het handig zijn om weergavezoom in te schakelen, omdat je grotere knoppen hebt die je makkelijker kunt aanraken.

Bekijk ook

Weergavezoom op iPhone en iPad: pas de resolutie aan voor grotere (of kleinere) tekst

Met Weergavezoom op de iPhone en iPad bepaal je zelf hoe groot alles op het scherm weergegeven wordt. Kies je voor de ingezoomde weergave, dan worden apps, tekst en knoppen allemaal groter weergegeven. Wat zijn precies de consequenties als je het scherm zo instelt en hoe doe je dat precies?

#6 Gebruik Assistive Touch

Heel wat toegankelijkheidsfuncties zijn ook geschikt voor mensen die geen lichamelijke beperking hebben. Met Assistive Touch heb je een knop op het scherm, die toegang geeft tot allerlei veelgebruikte functies. Zelfs het herstarten van je iPhone zonder knoppen kun je hiermee regelen. Je kunt ook zelf acties instellen, om het gebruik van je grote iPhone makkelijker te maken.

Bekijk ook

Alles over AssistiveTouch: iPhone bedienen zonder knoppen

Met AssistiveTouch kun je een iPhone of iPad bedienen via het scherm, zonder dat je knoppen nodig hebt. Door te vegen, drukken en gebaren te maken bedien je alle functies. Zo kun je je iPhone bedienen zonder knoppen!

#7 Dubbeltikken op de achterkant

Dit is een functie die altijd bij veel mensen in de smaak valt. Door achterop je iPhone te tikken kun je allerlei acties activeren. Op een grote iPhone komt dit van pas bij acties die handelingen met scherm of knoppen vereisen, bijvoorbeeld het maken van een screenshot of het activeren van een HomeKit-scene. Je kunt het ook gebruiken om snel je coronabewijs te tonen of voor andere handelingen die relatief veel moeite kosten.

Bekijk ook

'Tik op achterkant': je iPhone bedienen door te tikken

Met 'Tik op achterkant' kun je je iPhone bedienen door op de achterkant te tikken. Lees hier met welke modellen het werkt, hoe je het instelt en of je ook op de achterkant kunt tikken als je een hoesje gebruikt.

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen in een grotere iPhone, omdat het toch wel meevalt met de bedienen? Check dan de prijzen van de losse iPhone 13 Pro Max hieronder.

Actuele iPhone 13 Pro Max deals

iPhone 13 Pro Max

Lees alles over de iPhone 13 Pro Max, het grootste toestel van 2021. De iPhone 13 Pro Max heeft een 6,7-inch display en een roestvrij stalen behuizing. De vernieuwingen zaten in de camera (met onder andere een macromodus), de kleinere notch en het ProMotion-scherm. De iPhone 13 Pro Max is alleen nog refurbished verkrijgbaar en niet meer als los toestel of in combinatie met een abonnement. De iPhone 13 Pro Max is in 2022 opgevolgd door de iPhone 14 Pro Max.

iPhone 13 Pro Max