BeatsX in wit

Bluetooth-oordopjes en hoofdtelefoon koppelen met iPhone of iPad

Hoe kun je Bluetooth-oordopjes en hoofdtelefoons koppelen met je iPhone of iPad? In deze tip leggen we uit hoe je de koppeling maakt en hoe het zit met Bluetooth-profielen, aptX en audiokwaliteit.

Bluetooth is een draadloze technologie waarmee je allerlei accessoires kunt koppelen aan je iPhone en iPad. Denk bijvoorbeeld aan oordopjes of een hoofdtelefoon, maar ook een Bluetooth-toetsenbordje of ander accessoire. In deze tip leggen we uit hoe je Bluetooth-oordopjes en -hoofdtelefoons koppelt met je iPhone of iPad.

Vrouw met BeatsX zwart

Bluetooth-oordopjes en hoofdtelefoon koppelen

Sinds Apple de koptelefoonaansluiting heeft afgeschaft zien we steeds vaker draadloze oordopjes. Natuurlijk heb je Apple’s eigen AirPods, maar er zijn ook oordopjes van Beats en hoofdtelefoons van Bose en andere bekende merken. De oordopjes en hoofdtelefoons van Apple en Beats die voorzien zijn van een W1-chip zijn extra makkelijk te koppelen met je Apple-producten. Andere merken koppel je zoals een gewoon Bluetooth-accessoire.

Wil je muziek luisteren op je Apple Watch, dan hebben we daarvoor een aparte tip.

Ook voor het koppelen van toetsenbordjes met je iPhone of iPad kun je terecht in een aparte tip:

Bluetooth-oordopjes koppelen met iPhone en iPad

Voor het koppelen van een set Bluetooth-oordopjes ga je als volgt te werk:

  1. Ga naar Instellingen > Bluetooth.
  2. Schakel Bluetooth in en wacht tot de gewenste oordopjes gevonden zijn.
  3. Vind je niets? Raadpleeg dan de handleiding van je Bluetooth-oordopjes om te ontdekken hoe je deze vindbaar (discoverable) maakt. Meestal moet je hiervoor een knopje enige seconden ingedrukt houden.
  4. De oordopjes verschijnen nu in het lijstje van gevonden apparaten. Tik erop om de koppeling tot stand te brengen.
  5. Vaak zul je nu een 4-cijferige pincode moeten invullen, die je terugvindt in de handleiding. Ben je de handleiding kwijt? Probeer dan 0000 of 1234, want meestal gaat het om een vrij eenvoudige pincode.
  6. Je draadloze oordopjes zijn nu gekoppeld met je iPhone. Als je gaat bellen of muziek luisteren zal de audio vanzelf overschakelen naar de oordopjes.

BeatsX in wit

Oordopjes met W1-chip koppelen met iPhone en iPad

Apple maakt sinds 2016 oordopjes en hoofdtelefoons met W1-chip. Het gaat bijvoorbeeld om de AirPods en de BeatsX oordopjes. De W1-chip regelt het koppelen met Apple-producten, zoals de iPhone en iPad. Dit gaat heel gemakkelijk. Zodra je je oordopjes met een Apple-apparaat hebt gekoppeld zal automatisch een koppeling met al je andere apparaten worden gemaakt, mits je daarop met hetzelfde Apple ID bent ingelogd.

Zo werkt het koppelen van de AirPods:

  1. Open de oplaadcase van de AirPods terwijl je deze in de buurt van de iPhone houdt.
  2. Tik op de knop om te verbinden.

AirPods koppelen aan je iPhone.

Bluetooth audiokwaliteit

Vroeger moest je je druk maken over Bluetooth-profielen zoals A2DP (Stereo Bluetooth) en HFP (Hands-Free Profile). Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Alle hedendaagse iPhones ondersteunen de gangbare Bluetooth-profielen die nodig zijn om draadloos muziek te kunnen luisteren en te bedienen via knopjes op de headset.

Maar hoe zit het dan met de audiokwaliteit? Het probleem bij Bluetooth-audio is altijd geweest dat er sprake is van digitale compressie. Bij het sturen van audio vanaf je iPhone naar je hoofdtelefoon lever je wat aan geluidskwaliteit in. Ook kan er soms storing optreden omdat Bluetooth werkt op 2,4GHz, dezelfde frequentie waarop ook allerlei apparaten in huis werken zoals Wi-Fi, draadloze muizen en toetsenborden en magnetrons. Dit leidt tot interferentie of stotteren. Gelukkig is de audiokwaliteit in de loop van de tijd wel sterk verbeterd, zeker sinds Bluetooth 3.0 en 4.0 hun intrede deden.

Bluetooth aptX en Apple

Wil je de best mogelijke audiokwaliteit, zorg dan dat je oordopjes, koptelefoons en draadloze speakers hebt die aptX ondersteunen, een audio-codec die een veel betere kwaliteit levert. Helaas ondersteunt de iPhone het nog niet, maar als je investeert in dure audioproducten kun je maar het best voorbereid zijn op het moment dat Apple het wél gaat ondersteunen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Categorie Telefoonfuncties
Onderwerp bluetooth
Devices iPad, iPhone
Software iOS