Bose is de marktleider in noise cancelling-hoofdtelefoons en met de QuietComfort 35 laten ze zien dat je helemaal geen draadje meer nodig hebt. Met deze €379 kostende hoofdtelefoon geniet je draadloos van muziek. Kun je dezelfde ruisonderdrukking verwachten als van de bekabelde modellen van Bose? In deze review van de QuietComfort 35 hebben we het voor je uitgezocht.


Bose QuietComfort 35 in zwart en zilver

Bose is een van de populairste merken onder iCulture-lezers, zo bleek eerder uit onze poll. Geen wonder: als het om noise cancelling-hoofdtelefoons gaat moet het wel heel raar lopen als je nog nooit een Bose hebt geprobeerd. Stap een vliegtuig binnen en je ziet overal mensen met de bekende QuietComfort-modellen. Meestal de QuietComfort 25, maar met de komst van de QuietComfort 35 kan dat wel eens gaan veranderen. Ook al mag je officieel geen Bluetooth-hoofdtelefoons in een vliegtuig gebruiken, het wordt toch oogluikend toegestaan na het opstijgen.

Het mooie van een grote headset met oorschelpen zoals de QuietComfort 35 is dat er ruimte genoeg is voor een flinke batterij. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je halverwege de dag zonder muziek zit. We hebben deze headset gelijktijdig getest met Bowers & Wilkins P7 Wireless (€399) en de Sennheiser PXC 550 (€399) zodat we goed konden vergelijken met andere hoofdtelefoons in dezelfde prijsklasse rond €400. Het is een flinke prijs, maar je hebt er dan ook heel lang plezier van.

Score

8.4

Bose QuietComfort 35

Bose QuietComfort 35

€379

Voordelen +

 • Breed en helder geluid
 • Zeer goede ruisonderdrukking
 • Lange batterijduur
 • Snel en probleemloos koppelen
 • Eenvoudige bediening tijdens het luisteren
 • Geluidskwaliteit zeer goed
 • Comfortabel om te dragen

Nadelen -

 • Veel kunststof
 • Geen ondersteuning voor AptX Bluetooth
 • Je kunt actieve noise cancelling niet uitschakelen
 • Schakelt niet automatisch uit (kan wel via app)
 • Bose Connect-app mogelijk privacyschendend

Design Bose QuietComfort 35

Heb je de Bose QuietComfort 25 wel eens in handen (of op je hoofd gehad), dan weet je ook hoe het draadloze model met nummer 35 eruit ziet. Alles is vrijwel hetzelfde, behalve het kabeltje. Dit is de eerste draadloze noise cancelling-hoofdtelefoon van Bose, die verkrijgbaar is in zwart of zilver. Onze voorkeur ging uit naar de zwarte variant, die wat ons betreft een meer understated uitstraling heeft dan de Sennheiser. Wil je een hoofdtelefoon die echt luxe uitstraalt, dan ben je beter af met de Bowers & Wilkins P7. Maar die heeft geen ruisonderdrukking. Sennheiser heeft ook een fraaiere hoofdtelefoon in het assortiment (de Momentum 2.0 Wireless, €449) maar die is weer net iets duurder.

Bose QuietComfort 35

Er valt iets te zeggen voor Bose’s simpele design. Het Bose-logo op elke oorschelp valt gelukkig nauwelijks op. Dit is geen hippe headset waarmee je opvalt in de trein, zoals de modellen van Beats by Dre, maar wat ons betreft hoeft dat ook helemaal niet. Al hadden we wel iets meer bevestigd willen zien dat je een duur product in handen hebt. Bose levert net als de andere fabrikanten een handige draagtas mee.

Van de drie geteste modellen zit de Bose het meest comfortabel. De oorschelpen sluiten je oren goed af, maar ze klemmen niet zoals bij de B&W P7. De verdeling van het gewicht is ook goed bij de QuietComfort 35. Zodra je de hoofdtelefoon opzet heb je ook meteen de ‘Aaaaah, wat een rust!’-ervaring: de noise cancelling werkt echt heel erg goed.

Bij de overstap van de QC15 naar de QC25 legde Bose de nadruk op geluidskwaliteit en kleine aanpassingen in het design. De QC35 draait vooral om een inhaalslag op het gebied van technologie, zoals NFC, Bluetooth en de extra mogelijkheden die je met een draadloze hoofdtelefoon hebt. Uiteraard moesten daarvoor wel wat kleine designaanpassingen ten opzichte van de QC25 worden gedaan, zoals knoppen, oplaadpoorten en een iets bredere hoofdband om ruimte te scheppen voor de ingebouwde batterij. In elke oorschelp is een aparte chip voor de actieve ruisonderdrukking aanwezig.

De QuietComfort 35 is veertig gram zwaarder geworden ten opzichte van z’n voorganger, maar het extra gewicht is goed verdeeld. Wil je toch liever lichtere oordopjes, dan heeft Bose ook de QuietControl 30 (€299) waarbij je de actieve noise cancelling zelfs kunt aanpassen.

Aan de rechter oorschelp vind je een oplaadpoort voor micro-USB, een aan/uitschuif en knoppen voor volume, pauzeren en skippen van nummers. De linker oorschelp bevat een 2,5mm aansluiting om de hoofdtelefoon ook met draadje te gebruiken. Er zit een microfoon in de QC35, zodat je het ook kunt gebruiken voor telefoongesprekken en voor het activeren van Siri. De ruisonderdrukking zorgt ervoor dat je stem helder doorkomt.

Bose QuietComfort 35

Koppelen van de QuietComfort 35

Het koppelen van de QuietComfort 35 ging heel gemakkelijk. Je schuift de knop naar rechts, waardoor de hoofdtelefoon in pairing mode komt. Via je iPhone kies je vervolgens de QC35 in het Bluetooth-menu. Het gaat nog niet zo makkelijk als de AirPods (zie onze uitgebreide AirPods review), maar veel gemakkelijker had Bose het ook niet kunnen maken. Of toch wel? Als je een Android-telefoon hebt kun je de QC35 koppelen via NFC door er tegenaan te tikken. Helaas staat Apple dit niet toe bij de iPhone.

Heb je meerdere apparaten, dan zul je vaak de koppeling moeten wisselen. Ook dat is geen probleem. Toen we de QC35 hadden gekoppeld met een iMac en een iPhone leverde het geen probleem op om steeds te wisselen. In dat geval is het wel jammer dat de NFC-functie niet op Apple-producten werkt, want het had ervoor kunnen zorgen dat je écht moeiteloos wisselt.

Bose Connect-app

Bij het inschakelen krijg je een geluidje te horen, om aan te geven dat de verbinding is geslaagd. Je krijgt ook te horen wat de batterijstatus is. Dit is afgerond op 10% en is dus niet zo heel nauwkeurig. Het scheelt je wel een duik in de Bose Connect-app (link). Die app meldde bij het aansluiten meteen dat er een software-update was, maar voegt wat ons betreft verder weinig toe. Recent heeft Bose wel de mogelijkheid toegevoegd om via de app meerdere Bose-hoofdtelefoons en -oordopjes aan te sturen, maar die moet je dan ook maar net hebben. Je kunt de app ook gebruiken om te wisselen tussen apparaten, om het volume aan te passen en om een slaaptimer in te stellen. De equalizerinstellingen kun je er niet mee aanpassen.

Update 20 april 2017: De Bose Connect-app bevat mogelijk privacyschendende luisterprofielen die zonder medeweten van gebruikers doorverkocht worden aan derde partijen. We hebben dit verwerkt in de beoordeling bij deze review.

Batterijduur van de QC35

Bij eerdere modellen moest je AAA-batterijen plaatsen om de actieve noise cancelling te kunnen gebruiken. Dat hoeft nu niet meer: Bose is met z’n tijd meegegaan en heeft gekozen voor een ingebouwde, oplaadbare Lithium-Ion-batterij. Dat betekent ook dat je niet even snel nieuwe batterijen kunt plaatsen, maar je krijgt er een hoop gemak voor terug.

Bose belooft een batterijduur van 20 uur als je de hoofdtelefoon draadloos gebruikt. Lang genoeg dus om het einde van de dag te halen. Ben je toch bang dat je met een lege batterij komt te zitten (bijvoorbeeld bij een lange vliegreis met overstappen), dan kun je ook kiezen voor gebruik van het kabeltje. In dat geval gaat de QC35 maar liefst 40 uur mee, een volledige werkweek op kantoor! Bij dagelijks een paar uurtjes gebruik hoef je maar om de paar dagen op te laden. Tenzij… je de QC35 vergeet uit te schakelen. De hoofdtelefoon gaat namelijk niet automatisch uit als je stopt met luisteren. Gelukkig kun je in de Bose Connect-app instellen dat de hoofdtelefoon na verloop van tijd moet uit gaan, bijvoorbeeld na 3 uur. Opladen van de QC35 duurt ongeveer 2 uur via de micro-USB-poort in één van de oorschelpen.

Twijfel je tussen de QC25 en de QC35 dan is de keuze op zich niet zo moeilijk. De nieuwere QC35 is een paar tientjes duurder, maar biedt wel veel meer mogelijkheden en is ook met kabeltje te gebruiken als je wilt.

Audiokwaliteit

Als we het over audiokwaliteit hebben, dan is het allereerst belangrijk om te kijken naar de Bluetooth-standaarden die Bose en Apple ondersteunen. Helaas ondersteunen Apple en Bose beide geen AptX Bluetooth, dat een betere geluidskwaliteit oplevert bij het streamen van muziek (de Galaxy S7 en de LG G5 zijn wel geschikt). OK, dat maakt de opties wel lekker overzichtelijk, maar op de vrij dure apparatuur van twee topmerken hadden we wel iets meer verwacht. Dat wil overigens niet zeggen dat de geluidskwaliteit slecht is. Het geluid klinkt goed, zeker als je je met deze oorschelpen helemaal afsluit van de wereld om je heen en een muziekstuk met veel detail opzet. Onze audiotester Maurice Hooijmans noteerde een “warm en helder geluid, ook op hoge volumes”. Wil je een nog betere geluidskwaliteit en vind je de kwaliteit van de noise cancelling iets minder belangrijk, dan kun je ook voor de eerder genoemde Sennheiser Momentum 2.0 Wireless (€449) kiezen. De Bose-hoofdtelefoon biedt helaas geen equalizer-functie om de bas aan te passen.

Noise cancelling: net zo goed als bekabeld

De grote vraag is natuurlijk: klinken deze Bose QuietComfort 35’s net zo goed als de eerdere modellen met kabel, zoals de mateloos populaire QC25? Gelukkig is daarop het antwoord: ja! We zijn in een winkel gaan testen, om de ruisonderdrukking te kunnen vergelijken met andere merken en moeten echt toegeven: dit klinkt echt top.

Het is ook de functie die de meeste mensen over de streep trok, toen we ze de QC35 lieten proberen. Je moet er wel even aan wennen. Eerst heb je het gevoel dat je in een geluiddichte cel zit, waar alle geluiden gesmoord in doordringen. Zet je de muziek op, dan voel je je echt omgeven door alleen muziek. De QC35 blokkeert vooral lageren geluiden zoals het grommen van een vliegtuigmotor of het gezoem van voortrazend verkeer. Schelle geluiden komen nog steeds wel een beetje door. Omdat de oorschelpen goed rondom je oor zitten, maar niet knellen, kun je de headset langere tijd dragen zonder dat het gaat irriteren.

Bose QuietComfort 35

Eén kritiekpuntje is dat je de actieve noise cancelling (ANC) niet kunt uitschakelen (zie update hieronder), wat vervelend kan zijn in een omgeving waar het waait. De microfoons voor de noise cancelling leveren dan wat gekraak op, al kan Bose hier niet zoveel aan doen. In zo’n situatie zou het handig zijn als je ANC ook kunt uitschakelen. Dat geldt ook als je in een doodstille omgeving zit, bijvoorbeeld ’s nachts thuis als iedereen slaapt. Er is een trucje om dit te omzeilen: sluit de QC35 met het kabeltje aan en zowel Bluetooth als noise cancelling worden uitgeschakeld als de ingebouwde batterij leeg is. Dat kan handig zijn als je de geluiden in een naburige kamer nog wilt horen. Of de geluidskwaliteit beter is via het kabeltje is een kwestie van smaak. Je mist in dat geval ook de actieve EQ.

Bose QuietComfort 35 Noise Cancelling Instellingen

Update augustus 2017:
Bose heeft inmiddels een schakelaar in de app toegevoegd, waarmee je de noise cancelling kunt verminderen of uitschakelen. Ook is er een foto gelekt ven een mogelijke Bose QC35 opvolger, met een knop op de oorschelp waarmee je de noise cancelling waarschijnlijk kunt uitschakelen.

Bekijk ook

Bose toont opvolger QuietComfort 35 met mysterieuze knop

Bose heeft een upgrade van de QuietComfort 35 laten uitlekken. Daarbij is een knopje zichtbaar, waarmee je waarschijnlijk noise cancelling kunt regelen.

Conclusie Bose QuietComfort 35 review

Bose was er misschien wat laat bij met draadloze koptelefoons, maar terugkijkend was de timing perfect: net op het moment dat de iPhone 7 op de markt kwam en iedereen praatte over draadloze audio had Bose meteen een geschikte QuietComfort-hoofdtelefoon klaarliggen.

Ze maakten al de beste hoofdtelefoons met ruisonderdrukking en met de QuietComfort 35 heb je dezelfde kwaliteit en ervaring, maar dan zonder kabeltje. De audiokwaliteit is top, ondanks dat Bose niet de betere AptX Bluetoogh-standaard ondersteunt. Audiofielen kiezen liever een ander merk koptelefoon, vanwege de equalizer-instellingen en het feit dat Bluetooth en ruisonderdrukking de puurheid van het geluid kunnen beïnvloeden. Maar op die doelgroep is de QC35 ook niet op gericht. Het gaat hier om het draagcomfort en de functies, met name de ruisonderdrukking.

We vonden de bediening van deze hoofdtelefoon erg eenvoudig. Eigenlijk kunnen we beter uitleggen wat ons MINDER bevalt aan deze headset en dat is de grote hoeveelheid kunststof, dat volgens Bose met glas is versterkt. De zwarte QC35 is onopvallend en functioneel. De afwerking is goed, maar de hogere prijs is niet terug te zien aan de gebruikte materialen. Je betaalt vooral voor de kwaliteit en gebruikservaring en daarmee zit het bij deze QC35 wel goed. Wij zien geen dealbreakers.

De Bose QuietComfort is voor €379 verkrijgbaar bij de Bose-winkels, Coolblue en Bol.com.

Revisiegeschiedenis:

 • 2017 - 07 augustus: Nieuwe functie om noise cancelling via app uit te schakelen toegevoegd.
 • 2017 - 20 april: Informatie over mogelijke privacyschending door Bose Connect-app toegevoegd en verwerkt in het eindoordeel.