yosemite-design

Bestandsnamen batchgewijs hernoemen in macOS

In macOS kun je batchgewijs bestandsnamen wijzigen. In deze tip lees je hoe het werkt en welke opties je hebt om bestanden te hernoemen op de Mac.

In macOS kun je vanaf OS X Yosemite bestanden een andere naam geven – meerdere tegelijk! Dit batchgewijs hernoemen kan van pas komen als je apps allemaal een soortgelijke naam wilt geven, om duidelijk te maken dat ze bij elkaar horen. Het kan ook voorkomen dat je een typefout hebt gemaakt in de bestandsnaam. Voorheen had je daarvoor apps van derde partijen nodig, maar vanaf OS X Yosemite is het standaard aanwezig.

Batchgewijs hernoemen van bestanden in macOS

Om een groep bestanden batchgewijs een andere naam te geven, ga je als volgt te werk:

  1. Selecteer de bestanden waarvan je de naam wilt wijzigen.
  2. Klik op de rechtermuisknop.
  3. Kies de optie Wijzig naam van x onderdelen. Heb je 20 bestanden geselecteerd, dan zal op de plaats van de x het cijfer 20 staan.
  4. bestanden hernoemen yosemite

  5. Geef aan welke tekst je wilt vervangen. Je kunt bijvoorbeeld een typefout herstellen, zoals hieronder is gedaan.
  6. Je hebt nu drie opties: Vervang tekst, Voeg tekst toe en Opmaak. De laatstgenoemde optie is het meest uitgebreid, omdat je bijvoorbeeld de bestanden een opeenvolgende nummering kunt geven.

naam wijzigen typefout batchgewijs

De eerste twee opties Vervang tekst en Voeg tekst toe laten je snel een stuk tekst vervangen door een andere. Ook kun je een extra tekst toevoegen voor of achter de huidige bestandsnaam. Het werkt snel en foutloos. Bij Opmaak heb je meer mogelijkheden. Je kunt een compleet nieuwe naam instellen, wat vooral handig is bij bestanden die verschillende naamgeving hebben.

Alternatief: Name Mangler

Zoek je een app waarmee meer mogelijk is, dan is Name Mangler 3 een alternatief. Deze app is verkrijgbaar in de Mac App Store en wordt gemaakt door een externe ontwikkelaar. Bij Name Mangler 3 krijg je een live preview van de naamswijziging en kun je in meerdere stappen de wijzigingen doorvoeren. De app hernoemt 2.300 bestanden per seconde.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2016
Categorie Mac
Onderwerpen bestand, macos