Nieuwe Finder in Yosemite

Zo herstart je Finder op de Mac

iCulture legt je in deze tip uit op welke verschillende manieren je Finder kunt herstarten. Dat is vaak nodig waneer het proces traag of vastgelopen is.

Nieuwe Finder in YosemiteHet komt niet vaak voor, maar soms wordt Finder erg traag of loopt het programma helemaal vast. Dat is verdraaid onhandig, want zonder dit programma worden de simpelste dingen opeens onmogelijk, zoals een venster openen. In dat geval moet je Finder gaan herstarten. In deze tip tonen we je de verschillende manieren waarop je dat kunt doen.

Methode 1: Opnieuw starten via het dock

Finder herstarten 1Je kunt Finder herstarten met een verborgen optie in het dock van OS X. Druk de Option-toets in en Ctrl-klik (of rechts-klik als je die optie hebt ingesteld) op het Finder-icoontje in het dock. Hierdoor verschijnt de optie ‘Start opnieuw’. Dit is de reset-knop van Finder waarmee je het programma waarschijnlijk weer aan de praat krijgt als het is vastgelopen.

Methode 2: Forceer stop van Finder via het -menu

Finder herstarten 2Je kunt ook het stoppen van Finder forceren via het -menu als je op dat moment het programma nog steeds gebruikt. Dit is handig wanneer Finder is vastgelopen en je niet meer uit het programma komt. Klik op een Finder-venster om Finder actief te maken, druk de Shift-toets in en druk linksboven in de menubalk op het -icoontje, om de optie ‘Forceer stop van Finder’ te laten verschijnen. Je kunt ieder programma in OS X, zolang je het maar op dat moment gebruikt, met deze optie geforceerd stoppen. Klik op het Finder-icoontje om het programma weer op te starten.

Methode 3: Alt+Cmd+Esc

altcmdescDit is de sneltoets voor het geforceerd sluiten van programma’s. Als je Alt+Cmd+Esc indrukt, verschijnt er een nieuw venster waarmee je alle programma’s van OS X kunt forceren om te stoppen. In dit lijstje staat ook de Finder van OS X. Als je die selecteert, verandert de knop ‘Forceer stop’ meteen in ‘Start opnieuw’. Klik op deze knop om Finder geforceerd te stoppen en daarna opnieuw te openen.

Methode 4: Finder stoppen met Activiteitenweergave

Finder herstarten 3
In het standaard hulpprogramma Activiteitenweergave kun je ieder proces in OS X stoppen, dus ook het programma Finder. Open het programma en klik op het tabblad ‘CPU’. Hier zie je een enorme lijst met processen. Selecteer hier Finder en klik op het kruis-knopje linksboven in het programma-venster om het programma te stoppen. Hier vind je niet alleen de mogelijkheid om Finder geforceerd te stoppen, maar ook normaal te stoppen. Bij een normale stop, stopt het programma en moet je het handmatig herstarten. Bij een geforceerde stop gebeurt dit automatisch. Los daarvan probeert Finder bij een normale stop vooraf al zijn taken af te ronden, wat nodig kan zijn om bijvoorbeeld corrupte bestanden te voorkomen. Bij een geforceerde stop, kijkt Finder nergens naar, laat alles vallen en herstart de software.

Methode 5: Finder stoppen met Terminal

Tot slot kun je Finder uiteraard ook geforceerd stoppen via Terminal. Open het programma van Teminal via de map Hulpprogramma’s en typ het volgende commando in:

killall Finder

Maak geen typefouten, want anders weigert Terminal iets uit te voeren. Druk daarna meteen op Enter. Dit Terminal-commando forceert een herstart van het programma Finder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Basisfuncties
Onderwerp finder