Bose 700 Wireless hoofdtelefoon

Audiobestanden omzetten naar luisterboek in de Apple Boeken-app

Je kunt in de Boeken-app van Apple elk audiobestand converteren naar een audioboek. Het voordeel ten opzichte van een normale mp3 in de Muziek-app is dat de iPhone onthoudt waar je bent gebleven.

Eigen audioboeken importeren in de Boeken-app

Audioboeken (luisterboeken) zijn ideaal om te luisteren tijdens het hardlopen, autorijden, afwassen of een andere saaie bezigheid. Terwijl je je handen vol hebt, steek je iets op en vliegt de tijd. Je kunt luisteren naar een roman, een taalcursus of allerlei andere content. Maar wat als je nog audioboeken op cd hebt staan of een harddisk vol mp3’s die je op je iPhone zou willen luisteren? Je zou die mp3’s kunnen toevoegen aan de Muziek-app, maar het kan handiger. Door ze in de Boeken-app te importeren kun je makkelijk een paar seconden vooruit spoelen, de cover bekijken en meer.


Lees ook onze tip Luisterboeken op de iPhone gebruiken en onze tip over het laten voorlezen van boeken.

Aac- of mp3-audiobestanden verzamelen

Voordat je naar je digitale boek kunt luisteren zul je eerst over de juiste bestanden moeten beschikken. Gaat het om audioboeken die nog op cd staan, dan hebben we in een aparte tip uitgelegd hoe je een audio-cd op de Mac kunt importeren. Je kunt de bestanden importeren in mp3- of aac-formaat of een van de andere gangbare audioformaten.

Ook kun je gebruik maken van audioboeken die al in mp3-formaat zijn. In het voorbeeld hieronder hebben we de audiobestanden van een cd klaargezet om in de Boeken-app te importeren.

Audioboek mp3-bestanden

Audioboeken importeren op de Mac

Vervolgens ga je de audiobestanden toevoegen aan de Boeken-app op de Mac:

  1. Open de Boeken-app op de Mac.
  2. In de linkerbalk zie je het item Audioboeken.
  3. Sleep de mp3-bestanden vanuit de Finder naar de Boeken-app. Je had ook Archief > Voeg toe > Importeer kunnen kiezen, maar dit gaat sneller.
  4. De boeken worden nu geïmporteerd.
  5. Vervolgens kun je de boeken afspelen op je Mac of wachten tot de boeken ook op je iPhone of iPad verschijnen.

Je kunt nu verder gaan met het maken van collecties en het toevoegen aan de leeslijst door op de drie puntjes achter elke titel te klikken.

Audioboek toevoegen en afspelen

De covers zijn nu niet zo mooi en ook de naam van de auteur en de titel zijn niet bij alle boeken goed weergegeven. Je kunt de metadata van de audiobestanden bewerken met tools zoals Meta. Het aanpassen van een boekomslag hebben we in een andere tip beschreven.

Bekijk ook

Boekinformatie bekijken en boekomslag wijzigen in Apple Boeken (iBooks)

Boeken die je in de Books Store (iBooks) koopt hebben altijd een mooie cover. Maar dat geldt niet voor boeken die je zelf hebt geïmporteerd. Met deze tip geef je alle boeken een professioneel uitziende boekomslag en bekijk je metadata van boeken.

Lees ook onze tip over luisterboeken op de iPhone en iPad gebruiken.

Bekijk ook

Luisterboeken op iPhone en iPad: zo luister je naar audioboeken

Boeken lezen zonder dat je op het scherm van je iPhone of iPad hoeft te kijken? Met audioboeken oftewel luisterboeken kan dat. In deze tip lees je met welke apps en diensten je audioboeken op je device kunt beluisteren. En wist je dat je ze vaak ook versneld kunt afspelen?

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes