Audiobestanden converteren naar iTunes-luisterboek (audioboek)

Je kunt in iTunes 8 en hoger elk audiobestand converteren naar een audioboek. Dit zijn bestanden waarbij de iPhone (of iPod) onthoudt waar je bent gebleven.

Audioboeken (luisterboeken) zijn ideaal om tijdens het hardlopen, autorijden, afwassen of een andere saaie bezigheid. Terwijl je je handen vol hebt, steek je iets op en vliegt de tijd. Je kunt luisteren naar een roman, een taalcursus of allerlei andere content. Maar als je een audioboek van een cd hebt geript zit je met bestanden die te groot of te klein zijn en niet onthouden waar je de laatste keer bent gebleven. Wat te doen? Converteren naar audioboek-formaat!

In iTunes 8 en hoger kun je audiobestanden converteren naar audioboeken.

 1. Sleep de audiobestanden (bijvoorbeeld mp3’s) naar je iTunes-bibliotheek.
 2. Ze zijn nu terug te vinden bij het onderdeel Muziek.
 3. Selecteer de bestanden die je wilt converteren en klik op de rechtermuisknop.

Meer info bij een nummer opvragen in iTunes

 • kies Info om meer informatie over de nummers op te vragen.
 • Meer info bij een nummer

 • Je ziet nu de informatie over de gekozen bestanden (het mag ook een los bestand zijn).
 • Ga naar het tabblad Opties.
 • Audioboek maken

 • Op het tabblad Opties vind je achter Soort media de mogelijkheid om aan te geven dat het om een muziekbestand of om een audioboek gaat. Kies Audioboek.
 • Audioboeken zichtbaar in iTunes

 • Het bestand is nu verdwenen uit je muziekcollectie en toegevoegd aan je boekencollectie.
 • Boeken niet zichtbaar? Ga naar de iTunes-voorkeuren en vink op het tabblad Algemeen aan dat je Audioboeken zichtbaar wilt hebben. Het audioboek verschijnt nu in de zijbalk van iTunes.
 • Audioboek in iTunes

  Wil je audioboeken synchroniseren met je iPhone, iPod touch of iPad, dan kan dat. Sluit je iOS-apparaat aan op iTunes, ga naar het tabblad boeken en vink aan dat je boeken wilt synchroniseren. Je kunt kiezen voor alle boeken of een selectie van boeken. iTunes maakt een onderscheid tussen e-books en audioboeken, maar ze vallen allemaal onder het tabblad Boeken.

  Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

  Informatie

  Laatst bijgewerkt juli 2014
  Categorie iTunes
  Onderwerpen audio, audioboek, itunes, luisterboek

  iTunes

  Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

  iTunes