Boekinformatie bekijken en boekomslag wijzigen in Apple Boeken (iBooks)

Boeken die je in de Books Store (iBooks) koop hebben altijd een mooie cover. Maar dat geldt niet voor boeken die je zelf hebt geïmporteerd. Met deze tip geef je alle boeken een professioneel uitziende boekomslag en bekijk je metadata van boeken.

Zo geef je je boek een mooie cover

Bij digitale boeken die je in Apple’s Boeken-app (iBooks) leest kun je allerlei aanvullende informatie (metadata) opvragen en instellen. Ook kun je de cover van sommige boeken aanpassen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt.


iBooks cover wijzigen

Op de afbeelding hierboven hebben sommige boeken niet zo’n mooie cover. Voorheen kon je dit in iTunes aanpassen, maar sinds Apple alle boeken heeft verplaatst naar de Apple Books-app is dit niet langer mogelijk. De enige opties die je hebt zijn het lezen, delen, aan verzamelingen toevoegen en verwijderen van boeken. Toch kun je nog veel meer informatie bekijken en eventueel de omslag wijzigen.

iBooks lijstweergave

Boekinformatie bekijken in iBooks

Wil je meer weten over een boek, dan ga je naar de lijstweergave (zie blauwe pijl). Je krijgt dan een overzicht van alle boeken te zien, met onder andere titel, auteur en bestandsgrootte. Maar er is veel meer te zien. Klik met de rechtermuis op de kolommenbalk (dus bijvoorbeeld op ‘Auteur’) en je krijgt een veel langere lijst te zien. Zo kun je aantal pagina’s, aanschafdatum, jaar en reeksnaam bekijken.

iBooks metadata van boeken

Je kunt ook met de muis op bijvoorbeeld de titel klikken om bepaalde informatie aan te passen (zie afbeelding).

iBooks titel aanpassen

Omslag van boeken wijzigen

Boeken die je via de Books Store koopt zijn standaard al voorzien van een mooie cover. Maar als je boeken bijvoorbeeld via Project Gutenberg hebt geïnstalleerd of boeken in eigen beheer hebt gemaakt, zit er niet altijd een mooie cover bij. Gelukkig kun je op twee manieren de boekomslag (cover) wijzigen, namelijk via iBooks en met een externe oplossing, Calibre.

In iBooks sleep je de nieuwe cover gewoon naar het betreffende boek. Je krijgt dan de vraag ‘Weet je zeker dat je deze boekomslag wilt wijzigen?’. Als je hiermee akkoord bent zal de cover worden aangepast.

iBooks boekomslag wijzigen

Het wijzigen van de cover kan ook met Calibre. Met deze handige ebook-software kun je de cover van boeken zonder DRM aanpassen. Of dit goed werkt, is een kwestie van uitproberen. Test het eerst met een paar boeken in plaats dat je je hele boekcollectie omzet en er vervolgens achterkomt dat er bij Apple of bij Calibre dingen achter de schermen zijn aangepast, waardoor je boekdata vernacheld wordt.

Boekcover in Calibre

Boekcover veranderen met Calibre

Het werkt als volgt:

  1. Download de Calibre-software via de website van de makers.
  2. We vinden de boekcover van het boek ‘The Bicycle Wheel’ niet zo mooi. Voor als je je afvraagt wat Steve Jobs met fietswielen te maken heeft: hij deed ooit een legendarische uitspraak over computers als ‘bicycle of the mind‘.
  3. Zoek op internet een mooiere boekomslag, bijvoorbeeld op Amazon.
  4. Importeer het ePub-bestand in Calibre.
  5. Klik met de rechtermuisknop op het boek in Calibre en kies Remove Cover.
  6. Open de nieuwe cover in Voorvertoning of jouw favoriete fotobewerker en kopieer de afbeelding naar het klembord.
  7. Klik met de rechtermuisknop op het boek in Calibre en kies Paste Cover.
  8. Je hebt nu een boek met een mooiere cover, die je opnieuw in iBooks zou kunnen importeren.

Boekcover wijzigen in Calibre

Meer tips over de Boeken-app:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie iBooks
Onderwerpen boeken, ibooks
Software iOS, macOS