iBooks voorlezen

Boeken laten voorlezen door iBooks en GoodReader

Luister je graag naar audioboeken? Een relatief onbekende functie in iOS zorgt ervoor dat je ieder boek in de Boeken-app (iBooks) kunt laten voorlezen. In het Nederlands, Engels en andere talen. Deze tip legt uit hoe je teksten in de Boeken-app en GoodReader kunt laten voorlezen.

Wist je dat je van ieder boek in iBooks een audioboek kunt maken? Door de juiste schakelaars om te zetten leest je iPhone, iPad of iPod ieder boek voor, waarbij ook automatisch de pagina’s worden omgeslagen. In deze tip leggen we uit hoe je deze verborgen audioboek-functie activeert en wat je kunt doen om de geluidskwaliteit te verbeteren.

Boeken laten voorlezen met ‘Spreek scherm uit’

We gebruiken in deze tip de toegankelijkheidsfunctie Spreek scherm uit. Hiermee leest de iPhone hardop voor wat er op het moment wordt getoond. Dit is een optie die veel wordt gebruikt door slechtziende iOS-gebruikers, maar ook bij het lezen van boeken goed van pas komt. De iPhone leest in iBooks niet alleen de getoonde pagina voor, maar bladert ook automatisch door naar de daarop volgende pagina’s. Hierdoor wordt ieder geschreven boek in principe een audioboek, al klinkt de stem nog steeds wel een beetje blikkerig.

We hebben een aparte tip over het voorlezen van schermteksten op de iPhone:

Je activeert het scherm voorlezen door de volgende stappen te volgen:

  1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Algemeen > Toegankelijkheid > Spraak.
  3. Zet het schuifje op groen bij Spreek scherm uit.

Boeken voorlezen in iBooks

Nu je eenmaal de voorleesstem hebt ingeschakeld kun je een ebook openen om te laten voorlezen. Dit doe je als volgt:

  1. Start iBooks en open het gewenste boek.
  2. Veeg met twee vingers vanaf bovenaan het scherm naar beneden.

Bovenin het scherm verschijnt een audiospeler, die je met een pijltjesknop opent of sluit. Hiermee kun je het voorlezen pauzeren of snel een pagina vooruit of achteruit te springen. Je kunt met de icoontjes met een schildpad en haas ook de snelheid regelen. Vergrendel je de iPhone, dan zal de verteller blijven praten totdat jij het voorlezen pauzeert. Op het ontgrendelscherm heb je ook toegang tot deze afspeelknoppen.

iBooks voorlezen

Stopt het voorlezen steeds aan het einde van de pagina? Dan moet je even controleren of Schuifweergave is ingeschakeld. Tik bovenin iBooks op de A’s om de weergaveopties te openen en zet de schakelaar bij Schuifweergave aan.

Kwaliteit voorleesstem verbeteren

Je kunt de geluidskwaliteit van de voorleesstem verbeteren door te kiezen voor Stemmen. Daar staan alle talen waarin iOS kan voorlezen. Door op een taal te tappen krijg je vaak de keuze Betere kwaliteit, waarmee een speciaal taalpakket wordt gedownload wat de geluidskwaliteit verbetert. Deze pakketten zijn meestal ongeveer 150MB groot.

Schermteksten voorlezen: stemmen kiezen

Boeken laten voorlezen in GoodReader

In GoodReader is het ook mogelijk om teksten te laten voorlezen. Dit werkt op een iets andere manier:

  1. Open het gewenste boek in GoodReader.
  2. Selecteer de tekst die je wilt laten voorlezen.
  3. Druk op de knop Speak en GoodReader zal de tekst gaan voorlezen.

Deze functie is bijvoorbeeld handig als je in GoodReader veel boeken in PDF-formaat hebt staan, waarvan het lastig is om de tekst te lezen. Op de iPhone is de tekst van een PDF vaak te klein om comfortabel te kunnen lezen.

GoodReader teksten voorlezen

In GoodReader kun je ook makkelijk wisselen tussen verschillende stemmen door rechtsonder in de audiospeler op Dutch te tikken en een andere taal te selecteren. Ook kun je in de audiospeler aangeven dat de snelheid omhoog of omlaag moet.

Het voorlezen van boeken in GoodReader is wel iets omslachtiger, omdat je steeds de tekst moet selecteren en pas daarna kunt laten uitspreken. Maar het kan handig zijn voor bestanden die je niet in iBooks kunt openen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2020
Categorie iBooks
Onderwerpen ibooks, voorlezen