Sonos PLAY:5 in de woonkamer

Sonos kondigt Trueplay-software en vernieuwde Sonos PLAY:5 aan

Sonos introduceert de vernieuwde Sonos PLAY:5 speaker en Trueplay-software, waarmee de audiokwaliteit van alle Sonos-speakers veel beter wordt. Dankzij een iOS-app.

Sonos PLAY:5 in de woonkamer
Sonos kondigt vandaag iets nieuws aan: met Trueplay-software wordt het geluid dat uit je Sonos-speakers komt nog beter en met de vernieuwde PLAY:5 kun je alvast gaan sparen voor de feestdagen. De PLAY:5 heeft een nieuw uiterlijk gekregen en is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. iCulture kreeg een paar weken geleden al een voorproefje, om het geluid zelf te ervaren. De wereldwijde aankondiging is vandaag.

Trueplay: beter geluid voor iedereen, dankzij je iPhone

Helaas, Sonos heeft nog geen ondersteuning voor AirPlay en Apple Music, maar ze hebben wel iets waar je hopelijk blij van wordt. Trueplay zorgt voor een betere geluidsweergave, omdat de audio wordt afgestemd op de eigenschappen van de kamer. Daarvoor zul je een soort kalibratieproces moeten doorlopen, waarbij je met de iPhone of iPad zwaaiend door de kamer loopt. Je hoeft er geen nieuwe speakers voor te kopen, want de functie werkt retroactief op de modellen PLAY:1, PLAY:3 en PLAY:5. Je zult er echter wel een iOS-apparaat voor moeten hebben, want dat is het enige platform dat momenteel wordt ondersteund.

Trueplay analyseert met behulp van de Sonos-app hoe het geluid in jouw kamer terugkaatst tegen de muren, meubels en andere oppervlakken. Daarna wordt de audio zo afgestemd, dat het optimaal klinkt in jouw huiskamer, keuken of badkamer. Het resultaat is dat je muziek hoort, zoals het bedoeld was, ongeacht de akoestiek van de kamer op de plaats waar je de speaker hebt neergezet.

Sonos PLAY:5 wit, zijkant.

Als je een high-end speakersysteem koopt, vereist dat kalibratie door een professional. Dat gaat bij Sonos natuurlijk niet lukken: de speakers zijn redelijk hoog geprijsd, maar je krijgt geen mannetje over de vloer die jouw kamer eens even flink gaat doormeten qua akoestiek. Vandaar dat Sonos voor deze doe-het-zelf-oplossing heeft gekozen. De microfoon van de iPhone of iPad vangt het geluid op en de Sonos-speaker stemt vervolgens het geluid af op de ruimte.

Sonos met Apple Music

Om nog even terug te komen op de Sonos-ondersteuning voor Apple Music: het bedrijf zegt dat ze met Apple samenwerken en beloven dat de speakers voor het einde van het jaar samenwerkt met Apple Music.

Sonos PLAY:5 met gaatjespatroon

Sonos PLAY:5 compleet vernieuwd

Sonos introduceert ook een nieuwe versie van de grootste speaker die ze verkopen, de PLAY:5. Dit model is vernieuwd en is nu op elke manier te plaatsen. De knoppen zijn vervangen door een aanraakgevoelig gedeelte, waar je op kunt tappen en vegen om het volume aan te passen. De ingebouwde bewegingssensor weet hoe je de speaker hebt neergezet en past daar de bedieningsknoppen op aan. Er zitten zes drivers en drie midwoofers in, plus nog eens drie tweeters voor de hogere tonen. Zet je de PLAY:5 op z’n kant, dan zal het geluid wat meer naar voren zijn gericht, terwijl je bij een liggende PLAY:5 een wat bredere verspreiding van het geluid krijgt. Plaats e twee PLAY:5’s naast elkaar, dan krijg je een betere stereobeleving en een intenser, kamervullend geluid.

Sonos PLAY:5 achterkant.

Heb je nu al een Sonos PLAY:5, dan zijn er een aantal veranderingen zichtbaar. Ten eerste is de handgreep aan de achterkant verdwenen. Daar is bewust voor gekozen, aangezien mensen het apparaat nauwelijks verplaatsen en de handgreep veel ruimte innam. Het frontje is niet langer van metaal gemaakt, maar van kunststof, waar 9.000 gaatjes in geboord zijn. Bedienen doe je intuïtief via de aanraakgevoelige knoppen. De PLAY:5 kan ook als achterspeaker worden gebruikt in een home cinema-opstelling. Je gebruikt de speaker dan in combinatie met de Sonos PLAYBAR en de Sonos SUB.

Sonos PLAY:5 heeft aanraakgevoelige knoppen

Je kunt kiezen uit matzwart of matwit, waarbij het frontje altijd in zwart is uitgevoerd. De nieuwe Sonos PLAY:5 is iets duurder dan z’n voorganger: hij gaat 579 euro kosten en is later dit jaar verkrijgbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 september 2015, 16:07
Categorie Accessoires
Onderwerpen sonos, speaker

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One (SL), Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.