Fitbit Versa 2 om pols beginscherm

Review Fitbit Versa 2: beter, maar nog niet compleet genoeg

Wie een smartwatch zoekt heeft tegenwoordig keuze genoeg. De Fitbit Versa 2 is de tweede generatie van de populaire smartwatch van het Amerikaanse merk en is weer op een aantal punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Wij hebben de Fitbit Versa 2 de afgelopen weken getest en in deze review lees je onze ervaringen.

Dit is de Fitbit Versa 2

Toen we eind van de zomer aanwezig waren bij de officiële presentatie van de Fitbit Versa 2, was het always-on scherm de grote vernieuwing. We wisten op dat moment nog niet dat Apple ook met een smartwatch met always-on scherm op de proppen zou komen. Qua uiterlijk lijken de twee op elkaar, maar ze leggen wel heel andere accenten. Qua prijsklasse is er ook nogal een verschil. Terwijl de Apple Watch Series 5 vanaf 449 euro in de winkel ligt betaal je voor de Fitbit Versa 2 nog geen 200 euro.

Fitbit Versa 2 apps

Is deze tweede generatie Fitbit Versa een goed alternatief voor de Apple Watch Series 5? Wij hebben ‘m getest om de belangrijkste plus- en minpunten te achterhalen en daarbij kijken we natuurlijk wel met de blik van een Apple Watch-gebruiker. Maar tegelijk houden we er rekening mee dat je voor de Fitbit Versa 2 nog geen 200 euro betaalt. Wat prijsklasse betreft komt deze sportieve smartwatch dus meer in de buurt van de Apple Watch Series 3, die nu voor 229 euro in de winkels ligt. Maar die heeft geen always-on scherm.

Fitbit’s eerste smartwatch was de Ionic, maar met de Versa hebben ze meer succes. Die ziet er verfijnder uit, heeft genoeg functies en is een stuk goedkoper. Die combinatie spreekt veel meer mensen aan. In de Versa 2 zitten weer wat nieuwe functies, zoals het eerder genoemde always-on scherm, muziek via Spotify afspelen en nieuwe spraakcommando’s via Alexa.

Tekst en review: Gonny van der Zwaag (@gonny), fotografie: Daniel Vischjager (@d_vischjager). De Fitbit Versa 2 voor deze review is een sample.

Fitbit Versa 2 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Fitbit Versa 2:

  • Verkrijgbaar in zwart, grijs en roségoud
  • Rechthoeking scherm met smallere bezels
  • 300 x 300 pixel AMOLED-touchscreen met always-on
  • Behuizing van aluminium
  • Bluetooth 4.0
  • 802.11 b/g/n Wi-Fi
  • Draait op eigen besturingssysteem
  • Waterdicht tot 50 meter
  • Batterijduur: ca. 5 dagen
  • Adviesprijs van €199,95

Fitbit Versa 2 doos

Design van de Versa 2: iets verfijnder

Qua design is de Versa 2 niet veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Fitbit en Apple kiezen beide voor een rechthoekig scherm en dat bevalt ons wel. Voor wijzerplaten is een rond scherm misschien mooier, maar als je informatie wilt aflezen is een rechthoekige wijzerplaat veel praktischer. Er past meer data op.

Vergeleken met de eerdere Versa heeft de Versa 2 hetzelfde uiterlijk met afgeronde hoeken, maar met smallere schermranden. De merknaam Fitbit staat ook niet meer op het frontje. Dat nam op de eerdere modellen nogal een brede strook in beslag.

Fitbit verkoopt één maat smartwatch, geschikt voor de meeste polsen.

Fitbit Versa 2 doos en horloge

De Versa 2 heeft nu een nieuw AMOLED-scherm, dat een tikje groter is en nog steeds gemakkelijk af te lezen is, ook in direct zonlicht. Dit AMOLED-scherm geeft de smartwatch een kwalitatief beter uiterlijk. Bedienen met zweethanden is nog steeds een probleem, maar dat geldt ook voor de Apple Watch.

Het always-on scherm is echter de grootste vernieuwing: het toont de tijd, datum en batterijstatus, ook als je het horloge niet gebruikt. Ook zie je twee kleine ringen voor stappen en trainingen. De weergave is in zwart-wit en verandert naar kleur als je het scherm activeert. Terwijl Apple van elke wijzerplaat een always on-variant heeft gemaakt, is dat bij Fitbit niet zo: je krijgt één standaard minimalistische ‘sluimerstand-wijzerplaat’ te zien. Dat is een logische keuze, want nu kon een energiezuinig scherm worden ontworpen met een minimale hoeveelheid info.

De eerste Versa had drie knoppen, maar dat is bij de Fitbit Versa 2 gereduceerd tot één knop aan de linkerkant. Het heeft wat consequenties voor de bediening, maar we konden toch snel onze weg vinden. Dat komt omdat nu meer functies via het touchscreen te bedienen zijn. Bij een hardcore sporthorloge zoals de Garmin Fenix heb je misschien meerdere knoppen nodig, maar bij deze fitness-smartwatch is een enkele knop beter. Fitbit introduceerde het eerder al bij de Versa Lite. Met een druk op de knop ga je terug. Houd je de knop ingedrukt, dan start je Alexa of Fitbit Pay.

Bekijk ook

Review: Fitbit Versa Lite

De Fitbit Versa Lite is een betaalbare smartwatch voor mensen die hun eerste slimme horloge kopen. Lees onze Fitbit Versa Lite review voor alle ervaringen.

Sporten met de Fitbit Versa 2

Fitbit is van huis uit een fabrikant van wearables. Ze haalden met de overname van Pebble de technologie in huis om ook smartwatches te maken. Vandaar dat we de Versa 2 ook getest hebben tijdens het sporten.

Het is natuurlijk niet een typisch sporthorloge, zoals die van Garmin en Polar die je voor triathlons kunt gebruiken. Die zien er ook veel functioneler uit. Maar als je een horloge met sportfuncties zoekt die je ook op kantoor probleemloos kunt dragen, dan zit je goed met de Versa 2. Dat geldt trouwens ook voor de Apple Watch.

Tijdens het hardlopen toont de Fitbit Versa 2 slechts twee waarden, bijvoorbeeld je hartslag en de afgelegde afstand. Er zit Connected GPS in, dus je zult je iPhone moeten meenemen als je nauwkeurige metingen wilt. De Apple Watch beschikt over zelfstandige GPS, ook de goedkopere Series 3. Zonder iPhone hardlopen kan ook, maar dan zijn de metingen minder nauwkeurig.

De Fitbit Versa 2 kan automatisch activiteiten zoals wandelen, hardlopen en fietsen detecteren en vastleggen, maar er gelden wel wat beperkingen. Je krijgt geen realtime statistieken te zien tijdens deze automatisch vastgelegde activiteiten. Dat gebeurt alleen als je handmatig een workout hebt gestart. Verder werkt de RunDetect-functie alleen als je je iPhone meeneemt. Wel handig is de functie om automatisch te pauzeren, bijvoorbeeld als je bij een zebrapad moet wachten. De meting gaat weer automatisch starten als je in beweging komt, dus je zult bij stoplichten en dergelijke wel doodstil moeten blijven staan.

Met de komst van de Versa 2 ging ook Fitbit’s nieuwe premium-dienst van start. Je kunt voor een tientje per maand doelen stellen en krijgt dan aangepaste trainingsprogramma’s en adviezen. Ook krijg je meer inzicht in je slaapgedrag en meer data op het gebied van gezondheid en fitness. We konden dit nog niet testen, omdat het nog niet is uitgerold in Europa. Ook vraag ik me af, of ik wel een tientje per maand over zou hebben voor een dergelijke dienst.

Fitbit Versa 2 in hand

Fitbit Versa 2 met Alexa

De Fitbit Versa 2 werkt ook met spraakcommando’s. Het is niet de eerste smartwatch die dit biedt, maar het kan wel heel makkelijk zijn als je het al gebruikt voor je smart home. Punt is alleen: Alexa werkt nog niet in het Nederlands, dus je zult Engels moeten spreken.

Je moet wel beschikken over een Alexa-account om het te kunnen gebruiken. Vervolgens kun je vragen naar het weer, timers en wekkers instellen of je smart home bedienen. Je kunt er ook een workout mee starten. Er zijn ook functies die niet werken, zoals met een spraakopdracht een telefoongesprek starten.

We hebben dit een paar keer geprobeerd, maar het beviel niet echt. Vaak moet je wachten terwijl Alexa aan het ‘nadenken’ is. Omdat we meestal toch wel de iPhone bij de hand hebben gaat het vaak sneller om iets meteen daarop op te zoeken.

De Fitbit werkt niet met Siri – en uiteraard ook niet met Apple Pay. Je mist dus wel een paar dingen die bij de Apple Watch standaard zijn en waar je bij de Fitbit iets meer over moet nadenken.

Slaap meten met de Fitbit Versa 2

Als er één punt is waarbij de Fitbit voorop loopt, dan is het wel slaaptracking. Er zitten bij de introductie van de Versa 2 twee nieuwe slaapfuncties in: Sleep Score en Smart Wake. Ze zijn nieuw op de Versa 2, maar ze komen ook naar de eerdere modellen met hartslagmeter. De slaapmodus schakelt bovendien notificaties uit en schakelt het scherm uit tussen bepaalde tijdstippen.

Met Sleep Score krijg je een rapportcijfer tussen 0 en 100. Hoe hoger de score, hoe beter je hebt geslapen. Hiervoor moet je de Versa wel ‘s nachts blijven dragen en dat was ik als Apple Watch-gebruiker niet gewend. Zeker omdat de Versa over een wat zweetgevoeliger bandje beschikt, wil ik mijn pols ‘s nachts liever niet langer afdekken.

Het wisselen van de horlogebandjes vond ik ook wat lastiger bij de Versa, nu ik de Apple Watch gewend ben. Fitbit spreekt van een ‘quick release’-systeem maar toch is het wat gedoe.

Fitbit Versa 2 liggend

Op basis van meerdere factoren krijg je een score toegewezen, waarbij onder andere je herstel meetelt. Meestal telde de Versa 2 goed, maar het gebeurde ook wel eens dat ik tijdens een onrustige nacht volgens de metingen van Fitbit maar een uurtje geslapen had. Ik had liever gezien dat het als slechte slaap was geteld en niet als wakker liggen.

Smart Wake is een functie waarvan ik dacht ik dat een dergelijke functie al veel langer in fitnesstrackers zat. Deze functie laat je rustiger ontwaken. Je kiest een interval van 30 minuten en je wordt binnen deze tijdsperiode precies op het juiste moment gewekt. Voor mij is dat 7:30 tot 8:00 uur en dat betekent dat de Fitbit Versa 2 me uiterlijk om 8:00 uur wakker moet trillen. Helaas was dat nu nog niet te testen, aangezien Fitbit het later gaat uitrollen. Ik raakte daardoor ook wat in de war met de gewone wekkerfunctie. Die trilde me ook wakker, maar dus niet op een variabel moment.

Het fijne van dergelijke trillingen is dat je partner niet wordt wakkergeschud door jouw wekker of iPhone-alarm. Omdat de trillingen vrij subtiel zijn, is het een prettige manier van wakker worden. Het is niet zo dat er iemand ruig aan je pols staat te schudden.

Fitbit Versa 2 om pols beginscherm

Muziek meenemen op de Fitbit Versa 2

De meest recente Apple Watch beschikt over 32GB aan opslag en dat is meer dan sommige iPhones! Dit is niet alleen bedoeld voor apps, maar ook voor het meenemen van muziek. Voor mij hoeft zoveel opslag helemaal niet. Ik wil wel de optie hebben om wat muziek mee te nemen, maar een paar gigabyte is voor mij voldoende.

Bij de Fitbit Versa 2 kun je 300 nummers meenemen voor offline luisteren en dat is een prima aantal. Je kunt nu ook een Spotify-app op de Fitbit Versa 2 gebruiken, waarvoor je wel Spotify Premium-abonnee moet zijn. Vervolgens kun je met de knoppen het afspelen van muziek bedienen. Op de Apple Watch was dat al mogelijk.

Batterijduur op de Fitbit Versa 2: een week

Eén van de redenen waarom je voor een Fitbit-smartwatch zou kiezen, is dat de batterijduur altijd langer is. Het gaat om vijf dagen algemeen gebruik en twee dagen als je het scherm op always on-stand zet. In de praktijk bleek het iets langer (respectievelijk een week en 3 dagen als je ‘s nachts niet draagt), dus Fitbit overdrijft niet. En hij houdt het een stuk langer uit dan de Apple Watch, die het na 1,5 dag met always-on echt wel opgeeft. Een accuduur van vijf dagen haal je met de Apple Watch niet, met de Fitbit Versa 2 wel.

Fitbit Versa 2 in oplader

Je zult dan wel de enorm grote oplader moeten gebruiken. Die van Apple is een compact wit schijfje met magneet, terwijl Fitbit blijft vasthouden aan de gigantische ‘knijper’. Je moet even goed kijken dat je de Versa 2 op de juiste manier erin stopt, met de contactjes op de goede plaats. Pluspunt is dat deze knijper-constructie het horloge op z’n plek houdt.

Fitbit Versa 2 oplaadblokje

Het is alleen wat lastiger om weg te leggen. Met het scherm naar beneden? Dat is niet mooi. En er is ook geen handige Nachtklokmodus (‘Night Stand’), waarbij je de Apple Watch gemakkelijk op je nachtkastje kunt aflezen. Een mooie houder voor op je nachtkasje? Die zijn er wel voor de Apple Watch, maar je grijpt mis als je een Fitbit hebt. Misschien omdat Fitbit verwacht dat je de smartwatch gewoon ‘s nachts blijft dragen.

Hardware: nog steeds geen GPS in de Fitbit Versa 2

Wat we een tegenvaller vinden, is dat Fitbit nog steeds geen GPS in het horloge heeft ingebouwd. Voor een sporthorloge is dat eigenlijk best bijzonder: je wilt gaan hardlopen zonder steeds je iPhone mee te hoeven nemen. Doe je aan een sportwedstrijd mee, dan wil je helemaal geen overbodige rompslomp en ben je met de duurdere (maar ook lompere) Ionic beter af. We hadden graag gezien dat Fitbit bij deze nieuwe versie meteen de GPS had toegevoegd als extraatje. Andere sportieve smartwatches hebben het wel, zoals de Samsung Galaxy Active. Vanaf de Series 2 zit het ook in de Apple Watch.

Fitbit Versa 2 liggend

Wel zit er een snellere processor in de Versa 2. Dit is een minder zichtbare, maar wel erg welkome verbetering. De originele Versa was niet enorm traag, maar nu we het nieuwe model hebben geprobeerd merk je wel meteen de betere performance. Alles werkt net iets vlotter, zoals het bladeren door schermen en het starten van apps.

Apps op de Fitbit Versa 2

Als je de Apple Watch gewend bent, zul je moeten wennen aan het aanbod in Fitbit’s store. Er staan zo’n 450 apps in, zoals die van Starbucks, Flipboard en Uber. Nederlandse en Belgische partijen zijn wat minder aanwezig op de Fitbit. Wel heb je bij Fitbit de keuze uit bijna 4.000 wijzerplaten, terwijl dit bij de Apple Watch nog steeds beperkt is tot Apple’s eigen designs.

Je hebt bij Fitbit de mogelijkheid om Fitbit Pay te gebruiken, als jouw bank dat ondersteunt. Omdat we hiervoor geen geschikte bankrekening hebben konden we dit niet testen, maar het werkt op dezelfde manier als Apple Pay: door je smartwatch bij de betaalterminal te houden.

Fitbit Versa 2 apps

Productiviteit op de Fitbit Versa 2

Iets anders wat je op de Apple Watch gewend bent zijn de vele notificaties, die je per app kunt instellen. Je kunt ook reageren op binnenkomende telefoongesprekken. Lezen van chatberichten kan wel, maar je kunt er niet op reageren. Mensen met een Android-smartphone kunnen dat wel: zij kunnen via de microfoon van de Versa 2 een antwoord dicteren.

Al met al is de Fitbit Versa 2 veel minder een smartwatch dan de Apple Watch. Je zou het beter kunnen beschouwen als een fitnesstracker met wat slimme functies.

Score

7.5

Fitbit Versa 2

Fitbit Versa 2

€199

Voordelen +

  • Lange batterijduur van ca. 1 week
  • Always on-scherm (optioneel uit te schakelen)
  • Groter scherm met smallere bezels
  • Compact en licht van gewicht
  • AMOLED-scherm is buitenshuis goed af te lezen
  • Veel aandacht voor sport- en slaapfuncties

Nadelen -

  • Alexa-functie minder nuttig in Nederland
  • Weinig productiviteits- en smartwatch-functies
  • Minder apps dan Apple Watch
  • Horlogebandjes gaan wat sneller zweten
  • Horlogebandjes verwisselen is lastiger dan op Apple Watch
  • Reageren op berichten werkt alleen met Android

Conclusie Fitbit Versa 2 review

Wil je een fitness-smartwatch dan zit je goed met de Fitbit Versa 2. Je krijgt voor dezelfde prijs meer functies en betere specs dan de originele versie. De Fitbit Versa 2 is op diverse punten verbeterd. Maar echt grote sprongen zijn er niet gemaakt en er missen nog wel een paar functies, zoals GPS. Ook ondersteunt Fitbit nog steeds geen HealthKit. Dat is een bewuste keuze van het bedrijf, maar het maakt het voor ons wel lastiger om de Versa 2 aan te bevelen.

De prijs van de Fitbit Versa 2 ligt een stuk lager dan die van de Apple Watch. Maar zit je tot je oren in het Apple-ecosysteem, dan loop je bij de Fitbit Versa 2 tegen een paar beperkingen aan, waar je bij een Apple Watch geen omkijken naar hebt. Zo heb je in Nederland nog niet zoveel aan Alexa en is het aantal apps beperkt. Dat kan een reden zijn om niet voor de Versa 2 te kiezen, maar eerder voor de Apple Watch Series 3. Die kost ongeveer hetzelfde maar is voor Apple-gebruikers de betere keuze omdat alles al voor je geregeld is.

Ben je echter Fitbit-fan, dan is de Fitbit Versa 2 een absolute aanrader. Veel mooier dan de Ionic en met meer functies dan het voorgaande model.

Je kunt de Fitbit Versa 2 tegenwoordig bij diverse winkels kopen. Daarbij kun je kiezen uit de kleuren zwart, rosegoud en grijs. Daarnaast zijn er nog enkele special editions met bijzondere bandjes.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 24 oktober: In een eerdere versie van deze review hadden we de gewone wekkerfunctie verward met de smart wake-functie. Excuses daarvoor!