Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Review: Fitbit Versa Lite

Betaalbare smartwatch met acceptabele beperkingen
De Fitbit Versa Lite is een betaalbare smartwatch voor mensen die hun eerste slimme horloge kopen. Lees onze Fitbit Versa Lite review voor alle ervaringen.

Fitbit Versa Lite: betaalbaar voor beginners

Overweeg je een goedkopere smartwatch die wat vriendelijker voor je portemonnee is dan de Apple Watch? Dan is de Fitbit Versa Lite (€159,95) misschien iets voor jou. Dit is het instapmodel van de Versa, de bestverkochte smartwatch van Fitbit. De Versa zorgde ervoor dat Fitbit in één klap merken als Samsung en Fossil inhaalde en de nummer 2 op het gebied van smartwatches is geworden, achter Apple. Dat is een knappe prestatie en dat is vooral te danken aan de overname van Pebble.

De normale uitvoering van de Versa verscheen vorig jaar naast het topmodel, de Fitbit Ionic. We hadden gehoopt dat Fitbit vanwege het grote succes dit voorjaar de Versa 2 zou uitbrengen. Maar het bedrijf kiest juist voor een omgekeerde richting. Met de Versa Lite gaat Fitbit nog een stapje lager zitten qua prijs. Daardoor zijn wel een paar functies geschrapt.

In eerste instantie denk je dan misschien dat het een minder interessant product is geworden. Maar juist die lagere prijs zou wel eens een groter publiek kunnen aanspreken: mensen die tot nu toe getwijfeld hebben over een smartwatch en de Apple Watch te duur vinden. De Versa Light kost maar de helft: €159. Als je dan ook nog bedenkt dat de Versa Lite slechts een tientje duurder is dan de Charge 3 fitnessarmband, dan wordt het wel erg aantrekkelijk. Dat het uiterlijk op de nieuwste Apple Watch lijkt, zal deze smartwatch ook geen kwaad doen.


Wel missen er wat knoppen en een aantal technische voorzieningen ten opzichte van de normale Versa, zoals een hoogtemeter en Fitbit Pay (en dus ook geen NFC-chip). GPS zit er ook niet in, maar dat ontbreekt bij de standaard Versa eveneens. Heb je die extra functies toch niet nodig, dan kun je veertig euro besparen door de Versa Lite te kiezen. Fitbit richt zich met dit horloge op een jonge en stijlbewuste doelgroep. Vandaar dat je naast de gebruikelijke kleuren kunt kiezen voor twee knalkleuren blauwgroen en roze. Bij ons viel vooral de blauwgroene versie in de smaak.

Fitbit Versa Lite review: de wijzerplaat

Fitbit Versa Lite: het design

De Versa Lite heeft vrijwel hetzelfde uiterlijk als de normale Versa. Het ziet er prima uit: een vierkante aluminium kast met afgeronde hoeken, die het vooral goed doet op kleinere polsen. Fitbit levert slechts één formaat, vergelijkbaar met het kleinste model Apple Watch. Hoewel de aluminium behuizing goed aanvoelt, vonden het siliconen bandje toch wat stug en snel zweterig worden, in vergelijking met de bandjes die we van de Apple Watch gewend zijn. Gelukkig kun je bij Fitbit ook bandjes van soepeler materiaal zoals textiel krijgen. Het verwisselen van de bandjes doe je door een pin om te zetten. Dat lukt vrij gemakkelijk, maar het vastmaken van een nieuw bandje ging iets lastiger. Het duurde even voordat alles goed op z’n plek zat.

Fitbit Versa Lite review: het bandje

Een groot verschil is dat de Lite-versie slechts één fysieke knop heeft in plaats van drie, waardoor je meer handelingen via het touchscreen zult moeten doen. De normale Versa heeft twee extra knoppen aan de andere kant die je zelf kunt instellen voor het snel starten van apps. Bij de Lite-editie druk je op de zijknop om de wijzerplaat te bekijken. Houd je de knop ingedrukt dan kun je bijvoorbeeld de muziek bedienen. Die muziek staat niet lokaal op het horloge en dat is een van de grootste minpunten ten opzichte van de normale Versa.

Fitbit Versa Lite review: de hartslagmeter

Het scherm van de Versa voelt wat plastic aan in vergelijking met de Apple Watch. Ook gaat het scherm niet zo mooi over in de behuizing. Je ziet duidelijk dat het scherm zelf veel kleiner is dan het frontje en er zit dan ook een vrij brede rand rondom het daadwerkelijke scherm. Die rand is zelfs breed genoeg om er een Fitbit-logo op te printen.

Fitnessfuncties op de Fitbit Versa Lite

De Versa Lite is een smartwatch, maar veel mensen zullen ‘m kopen vanwege de fitnessfuncties. Alle gebruikelijke functies zitten erop, met meer dan 15 workouts die automatisch herkend worden. Je krijgt ook herinneringen om te bewegen, er zit een hartslagmeter in en je kunt je slaap ermee meten. Kortom: op dit punt schiet de Versa Lite niet tekort ten opzichte van de Apple Watch.

Fitbit Versa Lite review: design

Op het Fitbit Dashboard zie je de belangrijkste metingen, die je zelf instelt. Je hoeft hiervoor niet je iPhone te pakken. Ook kun je sinds kort op je Fitbit bijhouden hoeveel water je drinkt. Wil je toch meer detail zien, dan is er altijd de Fitbit-app op je iPhone, waar je ook de stats van vrienden terugziet. Grootste minpunt wat ons betreft: er is nog steeds geen support voor Apple’s HealthKit en je zult de data dan ook niet meteen terugzien in de Gezondheid-app. Dat kan alleen via een workaround.

De Versa Lite is weliswaar waterproof tot 50 meter, maar de zwemfuncties van de normale Versa ontbreken. Het horloge meet ook niet hoeveel verdiepingen je hebt geklommen en je kunt geen workout-video’s op het scherm bekijken. Dat laatste is een tegenvaller, want met Fitbit Coach probeert het bedrijf juist extra inkomsten te verdienen. Dit lijkt ook een wat willekeurige keuze, want de workouts stellen geen extra eisen aan de hardware. Als Apple Watch-gebruiker miste ik de pop-ups als je vergeten bent een workout te starten en die je eraan herinneren dat je je workout weer moet stoppen.
Fitbit Versa Lite review: productiviteit

Fitbit Versa Lite als smartwatch

De Apple Watch is zowel geschikt voor productiviteit als voor fitness, maar hoe zit dat bij de Versa Lite? Je krijgt notificaties als er telefoongesprekken, e-mailtjes en berichten van iMessage binnenkomen. Het terugsturen van een snelle reactie lukt alleen als je Android-gebruiker bent.

Wel kun je bij Fitbit extra wijzerplaten downloaden. Daarnaast is er een appwinkel. De app van Strava staat al standaard voorgeïnstalleerd, daarnaast kun je apps downloaden van Uber, Nest en enkele andere partijen. Vergeleken met de Apple Watch is het aanbod nog erg mager en aan Amerikaanse apps van Starbucks en Walgreens heb je als Nederlander niet zoveel. Ze zien er bovendien minder mooi uit op het scherm van de Versa Lite, omdat de resolutie later ligt dan ik op de Apple Watch gewend ben. Er zit wel schot in, maar Fitbit ligt op het gebied van apps nog achter.

Een ander minpunt is dat je geen muziek lokaal kunt opslaan. Bij de normale Versa was er ruimte voor meer dan 300 muzieknummers, zodat je tijdens het hardlopen via Bluetooth-oortjes kunt luisteren, maar het ontbreekt op de Lite.

Fitbit Versa Lite review: de oplader

Fitbit Versa Lite batterijduur

Er is echter iets waarmee Fitbit uitblinkt en dat is batterijduur. De Versa Lite gaat ruim 4 dagen mee op een batterij, zelfs als je het horloge ’s nachts blijft dragen. Dat laatste vond ik niet zo comfortabel, maar als je je slaap zou willen meten zul je het toch moeten doen. Voor iemand die gewend is om de Apple Watch voor het slapen gaan op de lader te leggen, is het even wennen. Ook douchen kan gewoon met de Versa Lite om je pols.

Fitbit Versa Lite review: de oplader

Het opladen heeft Fitbit dan weer minder handig aangepakt. Net als bij eerdere modellen is er sprake van een speciale lader. In dit geval is het een grote knijper die je vastzet om de behuizing van de smartwatch. Het werkt goed, maar het meenemen van de lader in je handtas is iets wat je liever niet doet. En wat als je de lader kwijtraakt en er geen elektronicawinkel in de buurt is? Een Watch-lader is altijd wel te lenen, de speciale lader van de Versa is wat moeilijker te vinden.

Score

7.5

Fitbit Versa Lite

Fitbit Versa Lite

€159,95

Voordelen +

 • Licht van gewicht
 • Waterproof
 • Betrouwbare meting van workouts en gezondheidsfuncties
 • Batterijduur ruim 4 dagen
 • Verwisselbare bandjes
 • Prima prijs

Nadelen -

 • Onhandige en grote oplader
 • Geen workouts op het scherm
 • Geen muziek opslaan
 • Niet geschikt voor zwemtrainingen
 • Draagt minder comfortabel dan een Apple Watch
 • Geen HealthKit

Fitbit Versa Lite: conclusie

De Versa Lite is bedoeld voor mensen die voor de eerste keer een smartwatch kopen. Voor hen kan de Versa Lite een goede eerste aankoop zijn: er zitten veel functies in en de prijs van €159 maakt ‘m erg aantrekkelijk. de Versa Lite is Fitbit’s meest betaalbare smartwatch tot nu toe en ondanks de beperkingen krijg je toch een heel compleet horloge. Bezitters van een Apple Watch of andere smartwatch zullen misschien te veel beperkingen zien, vooral op het gebied van apps. Maar het aantrekkelijke design en de lange batterijduur maken de Versa Lite de moeite waard om serieus in overweging te nemen.

De fitnessfuncties op de Versa Lite zijn erg goed en de punten waar je op moet inleveren zijn acceptabel. Zwemtraining of Fitbit Pay? Daar zitten veel beginnende smartwatch-gebruikers toch niet op te wachten.

Fitbit Versa Lite kleuren

Fitbit Versa Lite kopen

Je vindt de Fitbit Versa Lite bij alle bekende winkels zoals Bol.com en Coolblue. Je betaalt €159 voor de Lite-uitvoering en dat is veertig euro goedkoper dan het normale model. Je kunt kiezen uit grijs/wit, grijs/roze, blauwgroen en felroze.

Ook te overwegen: neem de normale Versa, die tegenwoordig voor rond de €170 verkrijgbaar is: