Parallels 17 Macs

Microsoft biedt nu officiële ondersteuning van Windows op Apple Silicon

Microsoft heeft tot nu toe steeds de boot afgehouden als het om Windows-support op Apple Silicon gaat. Maar dankzij een partnership met Parallels is er nu toch officiële ondersteuning.

Windows op Apple Silicon nu officieel ondersteund

Mensen die Windows op een Mac nodig hebben, zaten tot nu toe met een probleem. Apple’s Boot Camp werkt niet op ARM-processoren en oplossingen van derden werden nooit officieel door Microsoft ondersteund. Je was daardoor aangewezen op workarounds en betaalde oplossingen, waarvan je nooit zeker wist of ze in de toekomst nog zouden werken. Daar komt nu verandering in. Microsoft heeft het gebruik van Windows 11 Pro en Windows 11 Enterprise met virtuele machines nu officieel goedkeuring gegeven. Het werkt via software van Parallels.


Parallels Desktop biedt al sinds begin 2021 ondersteuning voor Apple Silicon, maar door beperkingen die door Microsoft waren opgelegd, werkte het nooit optimaal. En officiële support voor ARM-processoren was er ook niet. Die is er nu wel: je hebt er Parallels Desktop 18 voor nodig en kunt vervolgens Windows 11 met een paar kliks downloaden, installeren en configureren. Het werkt op de MacBook Air, MacBook Pro, iMac, Mac mini en Mac Studio, voorzien van een chip uit de M1- of M2-serie.

Parallels Desktop 18

Een supportdocument van Microsoft legt wel uit dat er nog beperkingen zijn voor Windows 11 op ARM-processoren, ook als je Parallels gebruikt. Dat komt omdat Windows oorspronkelijk is ontworpen voor x86 processoren. Heb je x86 software nodig, dan zal dit werken op een virtuele machine, maar andere componenten die extra lagen nodig hebben (zoals Subsystems voor Android en Linux) kunnen problemen opleveren.

Parallels Desktop voor Mac kost €99,99 per jaar voor de standaardversie. Hiermee kun je vier virtuele CPU’s en 8GB vRAM aan sturen. Er zijn ook nog Pro- en Business-versies die tot 32 vCPU’s en 128GB vRAM ondersteunen. Voor grotere bedrijven is er de Enterprise-versie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. De nieuwste versie is de M2-chip. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon
6 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.