Parallels Desktop 18

Parallels Desktop 18 is uit: beter gamen op Apple Silicon

Parallels heeft versie 18 van de bekende Windows-op-Mac-software uitgebracht. Ook nu ligt de nadruk weer sterk op ondersteuning van Apple Silicon Macs, maar ook op gaming.

Parallels Desktop 18 voor Mac

De nieuwste versie van Parallels Desktop biedt bredere ondersteuning voor Windows-apps op Macs met Apple Silicon. Het is nu mogelijk om meer dan 200.000 Windows-apps en klassieke games te gebruiken op de Mac. Ook is er verbeterde compatibiliteit voor het gebruik van Intel-apps als je Windows 11 gebruikt. Dit is vooral het geval bij het openen en opslaan van bestanden vanaf de Mac-schijf. Je koopt Parallels via de website van de makers voor de gebruikelijke prijs van €99,99 voor een nieuwe licentie en €69,99 voor een upgrade. Er zijn ook Pro- en Business Editions voor zakelijk gebruik.


Er is op nog veel meer punten gewerkt aan verbeteringen. Zo is er verbeterde compatibiliteit voor ProMotion-displays, Apple’s nieuwste chips en andere hardware. Heb je een Mac Studio met M1 Ultra dan zou de performance van Windows 11 maar liefst 96% beter moeten zijn.

Parallels Desktop 18

Daarnaast heeft Parallels het makkelijker gemaakt om te installeren. Je kunt Windows 11 in één klik downloaden, installeren en configureren. Wie dat wil kan ook voor verschillende Linux-versies kiezen. Voor gamers is het makkelijker geworden om een gamecontroller met de Mac te verbinden en vervolgens naar Windows om te schakelen om te gamen. Wil je je gameplay delen met anderen, dan is er nu verbeterde usb 3.0-support voor live streamingdevices zoals de Elgato HD60 en de Startech USB 3.0.

De Pro Edition (€119,99 per jaar) zorgt dat je speciale netwerkcondities kunt instellen voor de netwerkfuncties van je virtuele machine. Je kunt bijvoorbeeld het netwerk van de virtuele machine isoleren van de Mac, voor verbeterde beveiliging. Pro Edition-gebruikers kunnen bovendien de performance in een aparte virtuele machine in de gaten houden, dankzij een Parallels plug-in voor Visual Studio.

Kies je voor de Parallels Desktop 18 for Mac Business Edition (€149,99 per jaar), dan krijg je single-sign-on en SAML authenticatie voor medewerkers die met een zakelijk account de software willen activeren. Ook kunnen beheerders de virtuele machines van Windows 11 op afstand installeren op de Mac van een medewerker.

Parallels Desktop 18

Voor Parallels Desktop 18 heb je macOS Mojave of nieuwer nodig. De ondersteuning voor macOS Ventura volgt zodra deze versie officieel uitkomt. Verder heb je minimaal een Mac with a Core 2 Duo, 4GB RAM en 600MB vrije schijfruimte nodig. Heb je een Intel Mac, dan kun je vrijwel elke Windows-versie installeren, teruggaande tot Windows XP (2001!). Op Macs met Apple Silicon kun je alleen de ARM-versies van besturingssystemen installeren, waaronder Windows 11, macOS Monterey 12 en bepaalde Linux-varianten.

Wil je meer weten over Windows op een Mac gebruiken? Dan hebben we daar een apart artikel over.

Bekijk ook

Windows op je Mac installeren: dit zijn de mogelijkheden

Wil je Windows op een Macbook of iMac installeren? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. In deze gids leggen we uit hoe je Windows op een Mac kunt gebruiken met Boot Camp en virtualisatiesoftware zoals VMWare, VirtualBox en Parallels. Daarbij maken we onderscheid tussen M1 Macs en Intel Macs.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.