Whatsapp-meldingen, geen-namen? Zo los je het op

WhatsApp opslagtool: zo kun je je chats opruimen [stappenplan]

De opruimtool is nu live

WhatsApp gaat het makkelijker maken om opslag vrij te maken door grote bestanden te verwijderen. De nieuwe opslagbeheer-functie wordt nu naar gebruikers uitgerold.

Update 11 november 2020: De WhatsApp opslagtool is nu live.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 3 november 2020.

Voorheen was het mogelijk om via WhatsApp statistieken te bekijken. Je kon per gesprek zien hoeveel berichtjes er verstuurd waren en eenvoudig in één keer alle video’s of foto’s verwijderen. Dat is binnenkort helaas niet meer mogelijk, maar in plaats daarvan biedt WhatsApp nu andere manieren om opslag vrij te maken. Je kan daardoor makkelijker in één keer grote bestanden uit je WhatsApp-chats wissen.

WhatsApp met nieuwe opslagbeheer-functie: makkelijker grote bestanden wissen

De nieuwe functie werd aangekondigd door WhatsApp zelf. In een video laat de chatapp zien hoe dit in zijn werk gaat in de Android-versie. Maar ook op iOS wordt de nieuwe functie uitgerold. Via Instellingen > Opslag en data > Beheer opslag zie je meteen hoeveel ruimte WhatsApp op je toestel inneemt en wat de grootste bestanden zijn.

Stappenplan: WhatsApp opruimen

Staat je WhatsApp vol met gesprekken waarin je heel veel foto’s, video’s en gifjes hebt doorgestuurd? Dan kan dat heel wat opslagruimte op je iPhone in beslag nemen. In drie stappen kun je dit opruimen.

Dit werkt als volgt:

  1. WhatsApp updaten: zorg dat je de nieuwste versie van WhatsApp op je toestel hebt staan door de app bij te werken. De opruimtool zit alleen in de meest recente versie.
  2. Bekijk hoeveel ruimte WhatsApp gebruikt: ga in WhatsApp naar Instellingen > Opslag en data > Beheer opslag. Je ziet meteen hoeveel ruimte de app inneemt.
  3. Opruimen: Je kunt items die groter dan 5MB zijn meteen verwijderen. Dit scheelt meteen al een hoop MB’s. Ook bij Vaak doorgestuurd zie je ongetwijfeld items die je kwijt wilt. Tik op het prullenbak-icoon om te verwijderen.

In de stemming om nog wat meer op te ruimen? In de algemene Instellingen-app van je iPhone kun je bij Algemeen > iPhone-opslag kun je zien hoeveel opslag de verschillende apps in beslag nemen. Is het echt te veel? Dan kun je gaan opruimen. Dit doe je niet via de optie Ruim op in de algemene Instellingen-app, want daarmee wordt de app zelf verwijderd.

WhatsApp beheer opslag functie.

In de nieuwe vorm kan je helaas niet meer per chat zien hoeveel opslag foto’s, gids en andere bestandstypes innemen. Ook is het niet meer mogelijk om bijvoorbeeld alleen gifs te verwijderen. In plaats daarvan zie je een categorie met alle bestanden die groter zijn dan 5MB (inclusief het totale aantal opslag dat die bestanden gezamenlijk innemen) en vaak doorgestuurde foto’s en video’s. Je kan deze ook sorteren op nieuwste, oudste of grootste.

In het chatoverzicht in dit opslagscherm bekijk je ook alle media die in dat specifieke gesprek verstuurd zijn. Alle type bestanden worden hier op één hoop gegooid, maar ook hier kan je sorteren op nieuwste, oudste of grootste. Ook zie je per chat hoeveel opslag alle media samen inneemt.

WhatsApp komt met verdwijnende berichten
Vorig jaar oktober schreven we al dat WhatsApp werkt aan automatisch verdwijnende berichten. Hoewel de functie nog niet beschikbaar is, is er al wel een supportartikel op de WhatsApp-website waar hierover het één en ander wordt uitgelegd. Ook heeft WhatsApp de komst van de functie inmiddels bevestigd. Dergelijke berichten met vervaldatum verdwijnen na zeven dagen. In dat artikel staat ook dat iedereen in een één-op-één chat dit kan inschakelen. Voor groepsgesprekken geldt dat alleen beheerders dit kunnen. In sommige gevallen kunnen dergelijke berichten langer beschikbaar zijn, bijvoorbeeld als deze geciteerd zijn.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 11 november: De tool is nu live.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 november 2020, 9:07
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.