Google Assistent uitnodiging in België.

Belgische versie van Google Assistent lijkt er snel aan te komen

Start op 28 mei

De Belgische versie van de Google Assistent lijkt er snel aan te komen. Er staat een persevenement voor de Vlaamse pers gepland op 28 mei. Eerder leek het al dat er gewerkt wordt aan de Belgisch Nederlandse variant.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 28 mei 2019: De Google Assistent is vanaf vandaag ook officieel in België te gebruiken. Er zitten lokale liedjes in en je kunt vragen stellen over Belgisch voetbal en het weer in de regio. Er zijn wel wat beperkingen: zo werkt het alleen op smartphones en hoofdtelefoons, niet op slimme speakers. Ook heeft de Assistent nog een Nederlands accent. De Belgische Google Assistent krijgt ook een aantal Actions on Google, van onder andere Telenet, Proximus en NMBS. Dit zijn uitbreidingen van externe bedrijven. De Nest-speakers van Google komen pas in de loop van 2019 naar België.

Update 23 mei 2019: Het lijkt erop dat de introductie van de Belgisch Nederlandse versie van de Google Assistent snel volgt. Op dinsdag 28 mei organiseert Google een persevenement voor de Vlaamse pers. In de uitnodiging staat de tekst “Oké Google, wat heb je aan te kondigen?”, met daarbij het logo van de Google Assistent.

Google Assistent uitnodiging in België.

Eerder lekte de komst van de Belgisch Nederlandse versie al uit via de supermarktketen Colruyt, zoals je in ons oorspronkelijke artikel hieronder kan lezen. Nu er een persevenement aangekondigd is, lijkt het erop dat het nu niet lang meer duurt voordat de assistent beschikbaar komt. Wat dit betekent voor de speakers van Google, zoals de aankomende Google Nest Hub. Vanaf eind mei is de Google Nest Hub in Nederland beschikbaar, dus mogelijk komt de speaker met scherm ook naar België.

Het zou ook goed nieuws kunnen betekenen voor Sonos-gebruikers. De Sonos krijgt in juli ondersteuning voor de Nederlandse Google Assistent. Hoewel er voor België nog niets aangekondigd is, is er nu wel een kleine kans dat de Belgische versie ook naar de Sonos-speakers komt.

Oorspronkelijk artikel:
Dat er een Belgische versie van Google Assistent aan komt blijkt uit een aankondiging van Colruyt. Het bedrijf gaat binnenkort starten met het testen van de Google Assistent voor het inspreken van boodschappenlijstjes via de MyColruyt-app. De supermarkt geeft vervolgens persoonlijke aanbevelingen voor producten. In de winkel kunnen klanten de boodschappenlijst afvinken of aangeven dat ze de boodschappen thuis bezorgd willen hebben. Vanaf vandaag kunnen klanten zich ervoor inschrijven.

Google Assistent in Belgisch Nederlands

Een Vlaamse Siri is al sinds 2015 beschikbaar, al geldt het nog niet voor alle apparaten. Zo is Siri op de Apple TV nog niet in België te gebruiken. De Google Assistent is sinds 2018 in het Nederlands beschikbaar en dat geldt ook voor de Google Home-speakers. Nu er een Belgisch Nederlandse variant van Google Assistent aankomt zal de beschikbaarheid van de Google Home-speakers waarschijnlijk snel volgen.

Colruyt schrijft:

Google werkt momenteel aan de Belgische versie van Google Assistent.

Colruyt benadrukt dat de Google Assistent speciaal voor de Belgische markt is ontwikkeld. Het gaat dus niet om de al bestaande Nederlandse en Franse variant, al zal daar bij de test voorlopig wel gebruik van worden gemaakt. Overigens is nog niet uit het bericht van Colruyt af te leiden wanneer de assistent officieel beschikbaar komt. Wil je meedoen aan de test, dan krijg je de mogelijkheid om boodschappenlijstjes in te spreken via de MyColruyt-app en Colruyt-website. Je dicteert het lijstje dus aan je smartphone. “De test moet uitwijzen of onze klanten op deze manier nog makkelijker hun boodschappen kunnen voorbereiden”, aldus marketingdirecteur Guy Elewaut van de grootgrutter.

Spar Colruyt Xtraklantenkaart

Suggesties voor boodschappen
Tijdens het inspreken krijg je suggesties. Wil je bijvoorbeeld ‘water’ toevoegen, dan stelt de app voor om een fles Boni Selection mineraalwater van 1,5 liter te kiezen, als de klant die vaak koopt. Verder weet Colruyt te melden dat de koppeling van het Colruyt-boodschappenlijstje met Google Assistent volledig intern is verlopen. Er zijn dus geen externe software- of adviesbureau’s voor aangetrokken.

Een ‘honderdtal’ klanten kan deelnemen aan de test. Zij kunnen zich aanmelden via colruyt.be/nl/betatest en kunnen vervolgens 4 weken lang boodschappen inspreken.

Bekijk ook onze lijst met andere supermarktapps voor iPhone en iPad!

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 28 mei: Informatie over start van Belgische Google Assistent toegevoegd.
  • 2019 - 23 mei: Genoemde datum in artikel gecorrigeerd.
  • 2019 - 23 mei: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd in verband met aankomend persevenement.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.