Opinie: Vijf redenen waarom ik uitkijk naar de App Store op de Apple Watch

De Apple Watch krijgt dit najaar een belangrijke update, want de App Store komt volgens geruchten naar het horloge. Er zijn meerdere redenen waarom ik hier heel erg naar uit kijk.

Qua apps heeft de Apple Watch een wat moeizaam begin gehad. Er was een tijd dat de ene na de andere Apple Watch-app verdween, maar gelukkig ligt die tijd wel achter ons. Sterker nog, de Apple Watch-apps worden steeds beter. Apple lijkt een nieuwe stap te gaan zetten met de aankomende App Store, die rechtstreeks op de Apple Watch te benaderen is.

Hoewel de App Store in watchOS 6 nog om een gerucht gaat en er nog maar weinig bekend is over hoe dit precies werkt, zijn er wel redenen te bedenken die ervoor zorgen dat watchOS 6 een belangrijke update wordt. Dit zijn mijn vijf redenen waarom ik uitkijk naar de App Store op de Watch.


Bekijk ook

'watchOS 6 brengt eigen App Store, Dictafoon en meer naar Apple Watch'

In watchOS 6 kun je rekenen op een flink aantal nieuwe apps. Volgens betrouwbare bronnen brengt Apple niet alleen de App Store naar het horloge, maar ook een reeks nieuwe standaardapps.

#1 Geen iPhone-apps meer vereist
Ervan uitgaande dat het gerucht klopt en dat we straks direct vanaf de Apple Watch nieuwe apps kunnen installeren, betekent dit dat het voor ontwikkelaars niet meer nodig is om de Watch-versie aan de iPhone-variant te hangen. Voor elke Apple Watch-app die je nu installeert, heb je de bijbehorende iPhone-versie nodig. Hoewel dat in veel gevallen geen enkel probleem is, groeit het aantal apps dat helemaal zelfstandig op de Apple Watch kan werken. Denk aan de Twitter-app Chirp, de trein-app Treingids en de Instagram-app Lens. Al deze apps vereisen nu nog een iPhone-versie, terwijl je daar verder niks of nauwelijks iets mee doet. Het is vooral vulling van het beginscherm. De App Store zou daar zomaar een einde aan kunnen maken.

#2 Meer en betere apps op komst?
Als ontwikkelaars niet meer verplicht een iPhone-versie hoeven te maken en volledig zelfstandig een Apple Watch-app kunnen maken, zorgt dat er hopelijk voor dat er een obstakel weggenomen wordt. Het ontwikkelen van nieuwe apps wordt daardoor mogelijk laagdrempeliger. Met een dergelijke App Store krijgen appmakers waarschijnlijk ook meer mogelijkheden, met betere apps tot gevolg. Zeker nu de Apple Watch elk jaar krachtiger wordt, is het ook voor ons als gebruikers goed als ontwikkelaars meer kansen krijgen om betere apps te maken.

Watch App Store op de iPhone.

#3 Makkelijker nieuwe apps ontdekken
Wanneer heb jij voor het laatst de losse App Store voor Apple Watch-apps in de standaard Watch-app bekeken? Waarschijnlijk kun je je dat niet meer herinneren. Die pagina licht een aantal apps uit in verschillende categorieën, maar erg vaak wordt deze niet bijgewerkt. Door de App Store rechtstreeks naar de Apple Watch te brengen, bereik je als ontwikkelaar veel directer je doelgroep. Ook als gebruiker is het daardoor makkelijker om nieuwe apps te ontdekken, omdat je dit gewoon meteen vanaf je horloge kan doen.

Hoe de App Store eruit zou kunnen zien, is nog de grote vraag. Toch kunnen we hier al een aardig idee bij vormen als we kijken naar bijvoorbeeld de Muziek- en Podcasts-apps. Met grote kaarten scroll je daar door een selectie van respectievelijk muzieknummers, afspeellijsten en podcasts. Op een soortgelijke manier zou Apple ook apps kunnen tonen en door het aanbod vaak te wijzigen is het ook de moeite om geregeld terug te keren.

Muziek- en Podcasts-app op Apple Watch.
Kunnen we voor de App Store hetzelfde design verwachten?

#4 Betere indruk van apps
Een ander voordeel van een App Store die direct op je horloge staat, is dat je daardoor een veel betere indruk krijgt van hoe een app eruit ziet. Je kan screenshots nu alleen maar op je iPhone bekijken, maar door de eigen App Store bekijk je ze waarschijnlijk rechtstreeks op je Watch. Je ziet daardoor meteen hoe de app eruit ziet op jouw horloge. Het zou helemaal mooi zijn als je als voorproefje meteen wat (niet-werkende) complicaties kan toepassen op jouw wijzerplaat, zonder dat je de hele app hoeft te installeren.

#5 Sneller en makkelijker installeren en updaten
Misschien is het je wel eens opgevallen dat het installeren van apps en updates vaak traag gaat, vooral bij wat oudere modellen. Onderstaand scherm is bij jou dan ook vast wel eens voorgekomen. Het is daarom te hopen dat Apple ervoor zorgt dat het installeren van apps en updates een stuk sneller gaat als het direct via de Apple Watch kan. Je bent daardoor minder afhankelijk van de iPhone en je hoeft ook niet constant binnen het Bluetooth-bereik van je iPhone te zijn.

Apple Watch-app installatie vastgelopen.

Kijk jij ook uit naar de komst van de App Store in watchOS 6? De update wordt op maandag 3 juni aangekondigd tijdens de WWDC 2019. Tot die tijd check je onze verwachtingen van de WWDC 2019, waarin we nog veel meer mogelijke aankondigingen bespreken.

Bekijk ook

Dit zijn onze verwachtingen voor WWDC 2019

De WWDC 2019 komt eraan! Vandaag trapt Apple haar jaarlijkse keynote af in San Jose. Wat kun je verwachten van de WWDC 2019? We zetten alle te verwachte aankondigingen voor je op een rij.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.