Apple Watch met watchOS 3.

Dit zijn alle nieuwe complicaties, wijzerplaten en meer in watchOS 3 op de Apple Watch

Wat is er allemaal nog meer nieuw in watchOS 3 op de Apple Watch? Er zijn heel veel nieuwe complicaties en wijzerplaten, maar je kunt bijvoorbeeld ook makkelijker een emoji vinden en een wijzerplaat instellen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple Watch met watchOS 3.
De belangrijkste vernieuwingen in watchOS 3 voor de Apple Watch zijn zonder twijfel de nieuwe Dock om apps sneller op te starten en de vele nieuwe gezondheidsfuncties, zoals de nieuwe Ademhaling-app. Maar watchOS 3 heeft nog veel meer nieuwe en minder bekende functies die al dan niet van pas komen, maar die tijdens de WWDC-keynote niet aan bod kwamen. Wat te denken van alle nieuwe complicaties, het makkelijker selecteren van emoji en de nieuwe standaardapps?

Complicaties?

Complicaties (neehee, geen compilaties!) is een term die horlogemakers gebruiken voor kleine functies op de wijzerplaat van een horloge. In dit artikel heeft het niets te maken met de andere betekenis van het woord complicaties, namelijk moeilijkheden bij een medische ingreep.

Complicaties in watchOS 3

Complicaties op de wijzerplaat van je Apple Watch zijn handig om snel kleine beetjes informatie op te vangen, zonder dat je daarvoor de app hoeft te openen. De Activiteit-complicatie laat bijvoorbeeld zien hoe ver je al bent met je ringen, maar watchOS 3 brengt nog veel meer complicaties voor allerlei standaardapps. Het gaat om complicaties van de volgende apps:

 • Ademhalen (klein en groot): De grote complicatie geeft aan hoeveel ademhalingsoefeningen je gedaan hebt, terwijl je met de kleine complicatie direct naar de app springt.
 • Berichten: De Berichten-app heeft enkel een kleine complicatie die dient als snelkoppeling naar de Berichten-app.
 • E-mail: Wil je te allen tijde snel de Mail-app willen openen, dan doe je dat met de E-mail-complicatie.
Ademhaling-complicatie in watchOS 3 op Apple Watch. Het Weer-complicatie in watchOS 3 op Apple Watch.
 • Hartslag: Deze complicatie opent direct de nieuwe aparte Hartslag-app.
 • Herinneringen (klein en groot): De kleine Herinneringen-complicatie brengt je snel naar de juiste app, maar de grotere versie toont ook een specifieke herinnering.
 • Het Weer: Los van de complicatie die de temperatuur weergeeft, is er ook een kleine complicatie die de status van het weer geeft, bijvoorbeeld met een zonnetje of regenwolk.
 • Kaarten: De windroos van de Kaarten-complicatie stuurt je meteen naar de Kaarten-app.
Grote Muziek-complicatie in watchOS 3 op Apple Watch. Kleine Muziek-complicatie in watchOS 3 op Apple Watch.
 • Muziek (klein en groot): De Muziek-app heeft twee complicaties: de grote geeft het huidige nummer weer, terwijl je met de kleine versie kunt zien hoe ver het huidige nummer al afgespeeld is.
 • Remote: Deze complicatie gebruik je als je je Apple TV wilt bedienen met je Apple Watch. Tik hierop en je belandt in de Remote-app.
 • Telefoon: Je belt met deze complicatie niet direct een vriend of vriendin, maar je komt wel direct terecht in de Telefoon-app.
 • Woning: Snel een lamp bedienen? Dan kun je het beste deze complicatie instellen.
Work-out-complicatie in watchOS 3 op Apple Watch. Telefoon-complicatie in watchOS 3 op Apple Watch.
 • Work-out (klein en groot): De Work-out-complicate is niet alleen een snelkoppeling, want de grote versie geeft weer hoe lang je al met je Work-out bezig bent.
 • Zoek vrienden: Voor als je je vrienden kwijt bent, kun je deze kleine complicatie gebruiken die je rechtstreeks brengt naar de nieuwe Zoek mijn Vrienden-app.

Wijzerplaten instellen via de Watch-app

Een Apple Watch met watchOS 3, gecombineerd met een iPhone met iOS 10, kan een meer dan voorheen. In de Watch-app kun je nu veel makkelijker wijzerplaten instellen. Hierdoor hoef je niet meer te priegelen op het kleine scherm van je Apple Watch, maar kun je dit rechtstreeks regelen vanaf je iPhone. In het Mijn Watch-gedeelte vind je een overzicht van alle wijzerplaten die jij zelf ingesteld hebt, terwijl de nieuwe Wijzerplaatgalerij een overzicht laat zien van alle wijzerplaten die beschikbaar zijn. Je stelt hier ook zelf de complicaties op de wijzerplaten in, zodat je dit een stuk eenvoudiger kunt doen.

Wijzerplaatgalerij in iOS 10 in Watch-app. Wijzerplaat instellen in de Watch-app.

Nieuwe wijzerplaten in watchOS 3

Apple heeft met watchOS 3 ook nieuwe wijzerplaten toegevoegd die vooral van pas zullen komen voor mensen die de Activiteit-app graag in de gaten houden. De Activiteit-wijzerplaat is er zowel analoog als digitaal (digitale variant met seconde-aanduiding!), waardoor je duidelijk kunt zien hoe het er met je bewegings- en staandoel voor staat. De nieuwe wijzerplaat Cijfers laat bovendien groot het huidige uur zien. Het cijfer kun je instellen in allerlei verschillende lettertypes en in de bekende kleuren die je ook in andere wijzerplaten vindt.

En natuurlijk ook nieuw: Minnie Mouse in verschillende kleuren en outfits. Tik op haar voet om te horen hoe ze de tijd hardop voorleest! Helaas klopt het nog niet wat ze zegt (om 13:18 uur is het volgens Minnie “achttien voor half twee!”) maar het begin is er.

Activiteit-wijzerplaat digitaal in watchOS 3 op Apple Watch. Cijfers-wijzerplaat in watchOS 3 op Apple Watch.

Standaardapps verbergen in watchOS 3

Met iOS 10 wordt het mogelijk om standaardapps te verbergen die je toch nooit gebruikt. Denk aan de Tips-app of de Watch-app als je geen Apple Watch hebt. Maar wist je dat de respectievelijke Apple Watch-app dan ook meteen van de Apple Watch verwijderd wordt? Gebruik je bijvoorbeeld de Muziek-app nooit op je iPhone en dus ook niet op je Apple Watch, dan kun je ze met iOS 10 en watchOS 3 dus allebei verbergen. Het is helaas niet mogelijk om bijvoorbeeld enkel de Apple Watch-versies te verwijderen.

Makkelijker emoji kiezen in watchOS 3

Emoji kiezen in watchOS 3 op Apple Watch.Het selecteren van de juiste emoji gaat op de Apple Watch lang niet zo eenvoudig als op de iPhone. In watchOS 2 worden de emoji’s simpelweg allemaal achter elkaar weergegeven, maar op watchOS 3 kun je direct naar de juiste categorie springen. Dit maakt het zoeken naar bijvoorbeeld een voetbal-emoji een stuk eenvoudiger, omdat je niet meer als een gek aan de Digitale Kroon hoeft te draaien om bij de sport-emoji’s te komen.

Nieuwe Herinneringen-, Zoek mijn Vrienden- en Hartslag-app

Apple besprak het al even tijdens de WWDC-keynote, maar wellicht heb je deze gemist: de Apple Watch krijgt met watchOS 3 twee nieuwe standaardapps die ook al op de iPhone aanwezig zijn: de Herinneringen- en Zoek mijn Vrienden-app. De Herinneringen-app synchroniseert via iCloud met al je ingestelde herinneringen, gesorteerd op dag. Je kunt helaas geen Herinneringen instellen vanaf deze nieuwe standaardapp, maar je kunt ze wel als voltooid markeren. Met de Zoek mijn Vrienden-app kun je op je Apple Watch zien waar je vrienden zijn. Tot slot heeft de Apple Watch nog een aparte Hartslag-app gekregen. Omdat de Snelle blikken in watchOS 3 plaats gemaakt hebben voor de nieuwe Dock, heeft Apple de Snelle blik Hartslag vervangen door een aparte app. Qua functies is hij echter onveranderd gebleven.

Herinneringen-app in watchOS 3 op de Apple Watch. Hartslag-app in watchOS 3 op de Apple Watch.

Apple heeft in watchOS 3 ook de nieuwe Ademhaling-app geïntroduceerd, maar daar lees je in een apart artikel alles over. Ook de nieuwe Home-app uit iOS 10 is op de Apple Watch aanwezig.

Andere kleine wijzigingen in watchOS 3

Naast de bovenstaande nieuwe opties zijn er nog enkele kleine wijzigingen aangebracht in watchOS 3:

 • Je kunt het maken van een printscreen nu uitschakelen via de Watch-app bij Mijn Watch > Algemeen > Schakel schermafbeeldingen in.

Schermafbeeldingen instellen in de Watch-app in iOS 10. Apple Watch met watchOS 3 in Zoek mijn iPhone.

 • Een Apple Watch met watchOS 3 is nu ook terug te vinden in de Zoek mijn iPhone-app en via de iCloud-website.
 • Het design van de Activiteit-app is iets aangepast, net als de interface van Siri. Het zinnetje “Waarmee kan ik je van dienst zijn?” is nu gecentreerd.
Activiteit met grote details in watchOS 3 op Apple Watch.Siri in watchOS 3 op Apple Watch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2016, 13:12
Categorie iDevices
Onderwerpen apple watch, watchos 3

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.