iPhone 7 gitzwart met AirPods erop

Dit zijn de voordelen van oordopjes met W1-chip

De AirPods en Beats Solo3 zijn de eerste audioproducten met W1-chip, de in eigen huis ontwikkelde chip voor oordopjes. Wat zijn de voordelen van de W1-chip? Dat lees je in dit artikel.

Zit je te popelen om de nieuwe AirPods aan te schaffen, omdat er zo’n handige W1-chip in zit? Hoeft niet: de W1-chip zit ook in de nieuwste oordopjes van Beats, die dit najaar verkrijgbaar zijn. Waarom zou je eigenlijk oordopjes met zo’n W1-chip willen hebben, wat zijn de voordelen? Dat lees je in dit artikel.

iPhone 7 gitzwart met AirPods erop

W1 is een in eigen huis ontwikkelde Apple-chip
Apple investeert behoorlijk in de ontwikkeling van eigen chips. Dit najaar kreeg de iPhone een gloednieuwe A10 Fusion-chip en werd de Apple Watch voorzien van een dual-core S2-chip. De grootste verrassing was echter de W1-chip die Apple speciaal voor oordopjes en hoofdtelefoons heeft ontwikkeld. Daarmee lost Apple meteen drie grote frustraties rond draadloze oordopjes op. Bovendien maakt de W1-chip allerlei extra functies mogelijk.

De AirPods beschikken dankzij de W1-chip over een aantal handige functies:

  • De AirPods weten of de oordopjes in je oor zitten. Ze pauzeren de muziek automatisch zodra je ze eruit neemt.
  • De AirPods weten wanneer je praat. Ze schakelen dan de microfoon in om bijvoorbeeld te kunnen dicteren.
  • AirPods kunnen het achtergrondgeluid filteren als je praat, zodat je stem beter hoorbaar is.
  • Als je tweemaal op de AirPods tikt schakel je Siri in. Vervolgens kun je opdracht geven om het geluidvolume aan te passen.
  • Je kunt de AirPods koppelen met meerdere apparaten. Open het opbergdoosje van de AirPods en ze koppelen automatisch met het apparaat dat je op dat moment in gebruik hebt.

Er zitten nog meer handige functies op de AirPods, zoals de mogelijkheid om ze in het doosje te laden zodat je in totaal 24 uur gebruiksduur hebt. Maar dat heeft niets te maken met de chip.

Deze sensoren stuurt de W1-chip aan

AirPods foto van de speakerDe Apple W1-chip is Apple’s eerste draadloze chip voor oordopjes. Deze chip stuurt een aantal sensoren aan, die in de AirPods aanwezig zijn:

  • Bewegingssensoren: deze bepalen of het oordopje in gebruik is.
  • Infraroodsensoren: dit zijn de kleine stipjes aan weerszijden van de speakerpoort, die bepalen of het oordopje in je oor zit.
  • Spraak-accelerometer: deze sensoren herkennen wanneer je praat.

Drie voordelen
Kijk je naar de voordelen van de W1-chip, dan zijn er drie die er meteen uitspringen en die we hieronder nader zullen bespreken: een betere batterijduur, makkelijker koppelen en een stabielere verbinding.

#1 Betere batterijduur
Er zijn meerdere redenen waarom de batterijduur van oordopjes met W1-chip veel beter is. Ten eerste zijn er de sensoren, die bepalen of de oordopjes in je oor zitten. Zodra je niet meer luistert schakelen de AirPods uit.

Ook heeft Apple bevestigd dat de W1-chip zorgt voor een verbetering van de batterijduur. Dat is te merken aan de Beats Solo 3 hoofdtelefoon die al verkrijgbaar is. Die heeft een batterijduur van 40 uur, terwijl de Beats Solo 2 slechts een batterijduur van 12 uur had. Volgens Apple is de langere batterijduur te danken aan de efficiency van Apple’s W1-chip.

Beats Solo3

#2 Makkelijk koppelen
Apple wil het liefst dat we de 3,5mm koptelefoonaansluiting vergeten en overstappen op draadloze oordopjes. Maar de huidige Bluetooth-verbinding schiet nog op een aantal punten tekort. Bij het koppelen van Bluetooth-accessoires moet je vaak een cijfercode invoeren of naar de instellingen van je iPhone gaan om te kijken of de koppeling is gelukt. Bij de AirPods hoeft dat niet. De koppeling verloopt net zo makkelijk als bij de Apple Pencil en andere recente accessoires. En zodra je oortjes met je iPhone hebt gekoppeld, zullen ze ook meteen automatisch gekoppeld zijn met alle andere apparaten waarop je bent ingelogd met hetzelfde iCloud-account. Je kunt dus makkelijk wisselen tussen AirPods in de auto, Beats-oordopjes tijdens het sporten, Apple Watch als je in bed ligt en de iMac als je achter je bureau zit.

Het enige wat je hoeft te doen is het opbergdoosje openen en de oortjes eruit pakken. De koppeling wordt dan automatisch gemaakt.

#3 Stabiele verbinding
De eerste geluksvogels die al een setje AirPods konden testen, zeggen dat de verbinding veel stabieler is dan bij andere koptelefoons. Bij gewone Bluetooth-oordopjes wordt de verbinding slechter naarmate je op grotere afstand van de iPhone bent, bijvoorbeeld als je even wegloopt om een kopje koffie te pakken. Bij oordopjes met W1-chip zou dat niet het geval moeten zijn, maar het is nog wat onduidelijk of dat puur aan de W1-chip te danken is.

#3.1 Groter bereik dankzij Bluetooth 5

Er wordt gespeculeerd dat Apple het Bluetooth 5-protocol zou gebruiken, met een groter bereik en een grotere bandbreedte. Dit zou de audiokwaliteit flink verbeteren. Apple heeft er echter nog niets over gezegd en om er echt van te kunnen profiteren zou de iPhone 7 ook moeten beschikken over Bluetooth 5. Op de website wordt echter 4.2 genoemd.

#3.2 Meer vermogen dankzij Class 1 Bluetooth

Een ander aspect dat de verbinding stabieler zou kunnen maken is de overstap naar Class 1 Bluetooth. Bij de Beats Solo3 (in de Apple Store voor €299,99) is al gekozen voor Class 1, terwijl voorheen Class 2 gebruikelijker was. Het gaat hier trouwens om de maximum vermogensklasse, niet de Bluetooth device-klasse.

Klasse Maximum vermogen Afstand
Class 1 100mW (20dBm) 100 meter
Class 2 2.5mW (4dBm) 10 meter
Class 3 1mW (0dBm) 1 meter

Class 3 Bluetooth komt bijna niet meer voor, dus daar hoef je niet op te letten. Om van het grotere bereik van Class 1 te profiteren moet je wel aan beide kanten over een Class 1-apparaat beschikken; alleen dan is het bereik 100 meter. Is één van beide apparaten Class 2, dan is het bereik maar 10 meter. Helaas zegt Apple er niets over op de webpagina van de iPhone 7. Er is daarom geen definitieve bevestiging dat de iPhone 7 Class 1 ondersteunt, maar logisch zou het wel zijn. Waarom zou Apple het in de Beats-koptelefoons wel ondersteunen maar geen toestellen hebben waarmee het werkt?

Het is trouwens extra knap dat de batterijduur van de Beats Solo3 er zo sterk op vooruit is gegaan, terwijl Class 1 Bluetooth veel meer energie verbruikt (zoals je in bovenstaande tabel kunt zien).

Nadelen van oordopjes met W1-chip?

Voorzover we nu weten zijn er eigenlijk geen nadelen als je oordopjes met W1-chip koopt (behalve dan de hogere prijs). De AirPods kunnen nog steeds verbinding maken met andere smartphones, tablets en computers omdat ze ook werken met de standaard Bluetooth-koppeling. Bij gebruik met een geschikt Apple-apparaat profiteer je van de W1-functies en bij andere apparaten heb je de normale Bluetooth-koppeling. Wel zou je het beperkte aanbod als nadeel kunnen zien. Apple lijkt nog niet van plan om de W1-chip beschikbaar te stellen aan andere fabrikanten en dat betekent dat je voorlopig vast zit aan Apple’s eigen AirPods en de drie Beats-producten.

Verder zouden er nadelen kunnen zijn als je oordopjes met meerdere mensen deelt, bijvoorbeeld met je partner. Maar we vragen ons af of dat vaak voorkomt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 oktober 2016, 12:55
Categorie Accessoires
Onderwerpen airpods, beats

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.