VoiceOver op iPhone: tekst uitspreken en foto's omschrijven.

Vlaamse VoiceOver-stem Ellen is weer terug in iOS 15.4.1

Er was flinke ophef ontstaan rondom het gebruik van VoiceOver in België. In iOS 15.4 bleek de Vlaamse stem Ellen niet meer beschikbaar te zijn. Zoals we al vermoedden was dit vanwege een bug, maar nu is de stem weer terug. Voor Siri is er nog geen goed nieuws.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 31 maart 2022: Goed nieuws voor Belgische gebruikers die VoiceOver ingeschakeld hebben. De Vlaamse VoiceOver-stem Ellen is weer te gebruiken in combinatie met VoiceOver dankzij iOS 15.4.1. Zoals we eerder al vermoedden, was er hier sprake van een bug en niet van een bewuste verwijdering. Apple meldt in de releasenotes dat er een probleem opgelost is waardoor de “Nederlandse (België) stem mogelijk niet beschikbaar is voor VoiceOver en Gesproken materiaal”.

Helaas is er voor het gebruik van Siri niets veranderd: daar ontbreekt de Vlaamse stem nog steeds, ook na het installeren van iOS 15.4.1. Of Apple daar nog verandering in wil brengen, is niet duidelijk.

Bekijk ook

iOS 15.4.1 en iPadOS 15.4.1 staan klaar: bugfixes voor je iPhone en iPad

Apple heeft iOS 15.4.1 uitgebracht, een nieuwe update met bugfixes voor de iPhone. Ook verscheen iPadOS 15.4.1 voor de iPad. De updates volgen een halve maand na de vorige grote updates. Wat heeft Apple opgelost? Je leest het hier.

Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van 16 maart 2022

Veel blinden en slechtzienden zijn op de iPhone en iPad afhankelijk van VoiceOver. Met VoiceOver wordt tekst op het scherm uitgesproken, zodat gebruikers met een visuele beperking toch hun toestel kunnen bedienen. Het is dan wel zo fijn dat de stem in dezelfde taal spreekt als de gebruiker en jarenlang ging dat voor Belgische gebruikers goed dankzij de Ellen-stem. Maar in iOS 15.4 is deze stem om onduidelijke redenen niet meer als VoiceOver-stem beschikbaar.

Vlaamse VoiceOver stem Ellen verdwenen

Sinds het verschijnen van iOS 15.4 eerder deze week, krijgen we op de iCulture-redactie meerdere klachten binnen van Belgische gebruikers. Wie naar de steminstellingen van VoiceOver gaat via Instellingen > Toegankelijkheid > VoiceOver > Spraak > Stem, ziet daar in iOS 15.4 nog wel onder het kopje Nederlands (België) de stem Ellen staan. Als de stem nog niet gedownload is, verschijnt hier een wolkje. Nadat je hierop tikt, wordt de stem gedownload. Maar het is helaas niet mogelijk om de stem uiteindelijk voor gebruik met VoiceOver in te stellen, ook niet als de regio van de iPhone op België staat.

Belgische gebruikers zijn daardoor afhankelijk van de Nederlandse stemmen van Siri, Xander en Claire. Hoewel deze stemmen de teksten ook goed kunnen uitspreken, kan dat voor Belgische gebruikers door de soms afwijkende uitspraak en het Vlaamse accent toch onhandig zijn. Helemaal als je voor het bedienen van je iPhone afhankelijk bent van VoiceOver. Gek genoeg is de stem nog wél beschikbaar in macOS Monterey 12.3.

Bekijk ook

VoiceOver: je iPhone bedienen zonder op het scherm te kijken

Je kunt met VoiceOver de iPhone bedienen door tekst op websites, knoppen en dergelijke laten uitspreken. Dit is handig voor blinden en slechtzienden. In deze tip lees je hoe VoiceOver dit inschakelt en gebruikt.

Inmiddels is iCulture-lezer Marjolijn een petitie gestart, die op moment van schrijven 125 keer ondertekend is. In de petitie roepen gebruikers Apple op om de stem zo snel mogelijk weer terug te brengen. Wil je deze zelf ondertekenen, dan kan dat via deze pagina.

Vlaamse Siri-stem al eerder verdwenen

Vlak na de release van iOS 15 bleek dat de Vlaamse Siri-stem, die hetzelfde was als de Ellen VoiceOver-stem, ineens niet meer beschikbaar was. Dit leek een bewuste actie van Apple te zijn, omdat de Vlaamse Siri-stem ook helemaal niet meer als optie in iOS en iPadOS te vinden is. De afgelopen maanden hebben we meerdere klachten van Belgische gebruikers gekregen. iCulture-lezer Pascal nam over dit probleem contact op met Apple-support, waar hij te horen kreeg dat de stem Nederlands (België) uit iOS was verwijderd en dus bewust vervangen was door Nederlands (Nederland).

Waarom is de Vlaamse Siri- en VoiceOver-stem weg?

De grote vraag is waarom Apple de Belgisch-Nederlandse Siri- en VoiceOver-stem verwijderd heeft. Hoewel het bij Siri toch echt lijkt te gaan om een bewuste actie, vermoeden we dat het bij VoiceOver om een bug gaat. Zo is de stem nog wel in de interface van de iPhone en iPad te zien, maar gaat het selecteren niet meer goed. Ook het feit dat de stem nog wel op de Mac beschikbaar is, doet vermoeden dat er een fout in de software zit.

Helaas kunnen we op dit moment alleen maar speculeren waarom Apple deze wijzigingen wat betreft de Belgisch-Nederlandse Siri- en VoiceOver-stem genomen heeft. Het is mogelijk dat dit iets te maken heeft met de aanstaande release van de HomePod mini in Nederland en België. Apple heeft achter de schermen mogelijk gesleuteld aan de Nederlandse Siri-stem, zodat deze op de HomePod beter begrijpt wat je zegt. Vermoedelijk had Apple geen tijd of de middelen om deze zelfde aanpassingen te doen aan de Belgische stem, waardoor ze besloten hebben om de Vlaamse Siri-stem maar helemaal te verwijderen. Nu de release van de HomePod mini in Nederland en België aanstaande is, is de software helemaal klaar voor ondersteuning van de speaker. Mogelijk heeft Apple daarbij per ongeluk ook de Vlaamse VoiceOver-stem gedeactiveerd.

Mocht er binnenkort een software-update komen die dit probleem oplost, dan lees je dat uiteraard op iCulture.

Bekijk ook

Updaten maar: iOS 15.4 en iPadOS 15.4 zijn nu beschikbaar voor iedereen

iOS 15.4 en iPadOS 15.4 zijn beschikbaar voor iedereen met een geschikte iPhone of iPad. De update brengt veel verbeteringen en is de grootste update sinds september.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 31 maart: Artikel bijgewerkt na verschijnen van iOS 15.4.1.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.