Breaking
Apple's maart 2024-aankondigingen
UPDATED
Toon of verberg de lijst met posts
Monterey review: vrouw met MacBook

Problemen met macOS Monterey 12.3? Apple heeft er nu een aantal gefixt

Sinds de komst van macOS Monterey 12.3 ervaren sommige gebruikers diverse problemen, onder andere met het beeldscherm en gamecontrollers. In een nieuwe update is een aantal problemen opgelost.

Update 1 april 2022: Apple heeft in macOS Monterey 12.3.1 een aantal van de eerder gemelde problemen opgelost. Zoals in de releasenotes staat is het probleem met gamecontrollers opgelost. De verbindingsproblemen werden volgens Apple veroorzaakt na het afspelen van audio via Beats-koptelefoons. Ook zegt Apple dat er door een probleem externe usb-c- of Thunderbolt-schermen niet ingeschakeld konden worden als deze gebruikt werden met een Mac mini uit 2018. Dit klinkt als het gemelde probleem met externe displays, waar gebruikers de afgelopen tijd melding van maakten. Maar uit de berichten van gebruikers bleek dat het met meer Mac-modellen speelde. Of Apple het ook voor die gebruikers opgelost heeft, blijkt in ieder geval niet uit de release notes. Had je hier last van, dan is het in ieder geval de moeite waard om de update te installeren.

Bekijk ook

Apple brengt macOS Monterey 12.3.1 uit: probleemoplossingen op de Mac

Apple heeft een nieuwe update voor de Mac uitgebracht. Het gaat om macOS Monterey 12.3.1. Er zitten geen nieuwe functies in, maar wel bugfixes en mogelijk nog meer. Het is een extra aanvullende update nadat eerder macOS Monterey 12.3 verscheen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 24 maart 2022

Problemen met macOS Monterey 12.3

Er werd lang uitgekeken naar macOS Monterey 12.3, mede door de komst van Universal Control. Maar nu de update een ruime week uit is, blijken er diverse problemen met macOS Monterey 12.3 te zijn. De drie problemen hebben te maken met gamecontrollers, beeldschermen en problemen bij het updaten van sommige M1 Macs. Helaas zijn er niet altijd oplossingen voor de problemen.

Problemen met schermen in macOS 12.3

Allereerst ervaren gebruiker problemen met het aansluiten van externe schermen op de Mac. Deze problemen kwamen al aan het licht tijdens de betaperiode, maar ook na de publieke release lijkt dit nog niet gefixt. Op het Apple supportforum klaagt een gebruiker dat zijn scherm via usb-c niet herkend wordt. Op het scherm staat de melding dat er geen signaal is. Naast problemen met de usb-c-verbinding, ervaren sommige gebruikers dezelfde problemen met schermen die via HDMI aangesloten zijn. Een ander gehoord probleem is dat de Mac de juiste versie van het DisplayPort-protocol niet herkent.

Echte oplossingen lijken er niet te zijn. Sommige gebruikers melden succes door het display los te koppelen, weer aan te sluiten en dan pas de stroomkabel van het display in het stopcontact te steken. Andere zeggen dat het lukt om de gebruikte versie van de DisplayPort via de instellingen van het scherm te wijzigen. Hierdoor is de beeldkwaliteit mogelijk wat lager, maar heb je in ieder geval wel beeld.

Bekijk ook

Nieuw: deze verbeteringen en nieuwe functies vind je in macOS Monterey 12.3

Apple heeft in macOS Monterey 12.3 een aantal nieuwe functies toegevoegd. Naast de grote toevoeging zoals Universal Control, gaat het ook om een aantal handige kleine verbeteringen.

Gamecontrollers werken niet goed in macOS 12.3

Het tweede probleem is iets minder vervelend, maar staat alsnog het gebruiksgemak in de weg. Sommige gebruikers met macOS Monterey 12.3 ervaren problemen met het aansluiten van sommige gamecontrollers via Bluetooth. Het gaat bijvoorbeeld om de Xbox en PlayStation-controllers, maar ook sommige Bluetooth-controllers van derden. De controller maakt wel verbinding met de Mac, maar vervolgens is deze niet te gebruiken in games waar dat voorheen wel kon. De problemen komen naar voren op Apple’s supportforum, maar ook op Reddit. Gek genoeg werken sommige controllers wel als ze gebruikt worden op het web, maar met Apple Arcade-games waar controllerondersteuning in zit, weigeren sommige controllers te functioneren.

Helaas is er op dit moment nog geen fix voor dit probleem. Uit tests van gebruikers blijkt dat het niet helpt om de controller te vergeten in de Bluetooth-instellingen en weer opnieuw verbinding te maken.

Sommige M1 Macs onbruikbaar na updaten macOS 12.3

Voor de meeste mensen ging het downloaden en installeren van de update zonder problemen, maar voor anderen liep het iets minder goed af. Bij Macs waar onlangs het moederbord vervangen is, zorgt de update ervoor dat de Mac onbruikbaar wordt (bricked). Sommige Macs blijven hangen in een zogenaamde boot loop, waarbij de Mac constant opnieuw opgestart wordt. Anderen krijgen een iBoot Panic-melding, nadat de Mac herstart is zonder daadwerkelijk te updaten. Het probleem lijkt vooral te spelen bij M1-modellen (met name de 14- en 16-inch MacBook Pro) waarbij het moederbord dus onlangs vervangen is.

Heb je hier last van, dan kun je proberen om de Mac in herstelmodus te zetten. Maar voor sommige stappen heb je een tweede Mac nodig, die niet iedereen binnen handbereik heeft. Op Reddit zijn ook meerdere klachten over dit probleem opgedoken, waarbij er soms suggesties gedaan worden om het op te lossen.

Bekijk ook

Zo activeer je herstelmodus (Recovery Mode) op een Apple Silicon Mac

Sinds de komst van Apple Silicon werkt het iets anders om je Mac in herstelmodus (Recovery Mode) te krijgen. In dit artikel leggen we uit hoe je je Mac kunt herstellen bij problemen.

Als jouw Mac onbruikbaar blijkt na het updaten, raden we aan om contact op te nemen met Apple Support. In de meeste gevallen zullen ze dan kijken of het moederbord vervangen moet worden, ook al melden gebruikers dat dat geen oplossing biedt. Apple kan dan altijd verder kijken wat de mogelijkheden zijn.

Bekijk ook

Zo neem je contact op met Apple Support

Heb je een probleem met een Apple-product, dan kun je op verschillende plekken terecht om het probleem op te lossen. In dit artikel leggen we uit hoe je contact opneemt met Apple Support, de klantenservice en de helpdesk.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 01 april: Artikel bijgewerkt na verschijnen van macOS Monterey 12.3.1.

macOS Monterey

macOS 12 Monterey is de grote software-update van macOS uit 2021. Het is de opvolger van macOS Big Sur (macOS 11). Nieuw zijn onder andere een Focus-functie om je te helpen geconcentreerd te werken, maar er zijn ook vernieuwingen in Safari, FaceTime, Berichten en meer. En met Universal Control kun je één muis en toetsenbord gebruiken voor zowel je Mac als iPad. In oktober 2022 is deze versie opgevolgd door macOS Ventura.

macOS Monterey

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.