iFixit teardown van Apple Vision Pro

Tweede deel Vision Pro teardown van iFixit: ’54 Vision Pro-pixels passen in enkele iPhone-pixel’

iFixit heeft een teardown van de Apple Vision Pro uitgevoerd en noemt het "waanzinnig ambitieus". Ook is de Vision Pro zo complex qua onderdelen, dat er meerdere teardown-video's nodig zijn om alles te begrijpen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 7 februari 2024: iFixit heeft inmiddels het tweede deel van de teardown gepubliceerd en daaruit komen weer enkele interessante feiten. In dit tweede deel is vooral gekeken naar het scherm, de batterij en enkele specifieke onderdelen. Daarin is een aantal interessante details naar voren gekomen:

  • 54 pixels van het Vision Pro-scherm passen in één pixel van een iPhone 15 Pro Max. Dit komt neer op een pixeldichtheid van 3386 pixels per inch. Technisch gezien (volgens de standaarden) is dit overigens geen 4K-display. Geschat heeft de Vision Pro een PPD (pixel per degree) van 34, uitgaande van een kijkhoek van 100 graden.
  • De grotere Lightning-achtige aansluiting op de batterij levert meer voltage dan een gewone usb-c-poort, wat nodig is voor de processorkracht van de Vision Pro.
  • Onderdelen worden niet gematcht met de Vision Pro zelf. Dat betekent dat veel onderdelen uitwisselbaar zijn tussen verschillende Vision Pro’s. Bij de iPhone controleert Apple geregeld of een onderdeel hoort bij de iPhone waar hij in zit. Dit bemoeilijkt reparaties, maar daar is bij de Vision Pro dus geen sprake van.
  • De reparatiescore van de Vision Pro is vastgesteld op 4 op een schaal van 10. Er zijn meer vervangbare onderdelen, al is het nog steeds een zeer complex apparaat.

Het volledige tweede deel van de Vision Pro-teardown van iFixit lees je hier.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 4 februari 2024

Apple Vision Pro teardown

iFixit heeft een teardown uitgevoerd van de Apple Vision Pro. Daarmee krijgen we voor het eerst goed zicht op alle interne componenten. Apple’s oog voor detail blijkt ook bij dit product weer indrukwekkend. Volgens iFixit is de Vision Pro Apple’s meest complexe hardwareproduct tot nu toe. Er zitten zoveel aspecten aan dat ze meer dan één video nodig hebben om het volledig te laten zien. In de eerste video laten ze zien hoe demontage van de Vision Pro in z’n werk gaat. Dat blijkt een vrij lastig proces.

De demontage begon met het verwijderen van het glas aan de voorkant met behulp van hitte. Deze kon met minimale schade worden verwijderd. De speakerstokjes konden met behulp van de simverwijdertool eruit worden gehaald, maar zijn daarbij wel gemakkelijk te beschadigen. Apple heeft gekozen voor een wat meer modulaire aanpak en dat valt te prijzen. Maar een reparatiescore kan iFixit op dit moment nog niet geven.

Na het verwijderen van de Light Seal en de magnetische afdichtingen zit er een permanente afdichting, omwikkeld met gebreide stof. Tijdens de teardown keek iFixit ook naar het automatische systeem voor het aanpassen van de pupilafstand, de verschillende lagen van beeldschermen en een breed scala aan sensoren.

Verder heeft Apple gekozen voor een batterij met kabel. Deze kan er niet zo gemakkelijk uit worden getrokken. Wel valt iets anders op: de stekker aan het uiteinde is een niet-standaard, extra grote Lightning-connector. Apple heeft de eigen connector dus nog niet volledig afgeschaft.

Lightning-aansluiting Vision Pro van iFixit

iFixit vindt dat de Vision Pro “waanzinnig ambitieus” is, maar ziet ook wel wat tekortkomingen die al in de eerder verschenen reviews aan de orde zijn gekomen, zoals het gewicht en de noodzaak om een externe batterij te gebruiken.

Apple Vision Pro teardown

Ook de moeite waard om te lezen is een artikel van Wallpaper, waarin het designteam van Apple enkele ontwerpkeuzes van de Vision Pro uitlegt. Daarin is ook een ‘exploded’ afbeelding van de Vision Pro-onderdelen te zien. En wie wat meer van hypevideo’s houdt is er de eerste Apple Vision Pro valtest, waarbij het apparaat zo vaak op de grond wordt gegooid dat het buitenste schermpaneel stuk gaat.

Zoals gezegd: iFixit belooft nog meer video’s en zal op X aankondigen wanneer er weer nieuw materiaal is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 07 februari: Artikel bijgewerkt met tweede deel van de teardown.
  • 2024 - 07 februari: Artikel bijgewerkt met tweede deel van de teardown.

Vision Pro

Vision Pro is de eerste headset van Apple voor spatial computing. Deze headset combineert augmented reality met virtual reality en heeft allerlei standaard ingebouwde apps die je kent van de iPhone, iPad en Mac, maar dan in een virtuele omgeving, geprojecteerd in je echte omgeving. Hij is sinds 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar voor een prijs vanaf $3.499,-. Andere landen volgen later.

Vision Pro

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.