Swift Student Challenge

Apple’s nieuwste AI-toepassing: foto’s bewerken met tekst

Apple heeft een nieuw AI-model vrijgegeven, waarmee je met behulp van tekst foto's kan bewerken. Hierdoor heb je geen kennis nodig van fotobewerking om toch het gewenste resultaat te krijgen.

2024 moet het jaar worden waarin Apple’s grootse AI-plannen zichtbaar moeten zijn. Er zijn al geruchten geweest dat AI in iOS 18 een grote rol gaat spelen, onder andere bij Siri. Maar ook voor fotobewerking zou dit volgens geruchten een belangrijke toepassing worden. Vandaag heeft Apple een nieuw open-source AI-model vrijgegeven genaamd MGIE. MGIE staat voor MLLM-Guided Image Editing en stelt gebruikers in staat om met tekst een foto te bewerken. En je hoeft daarbij geen hele nauwkeurige instructies te geven, want het model interpreteert natuurlijk taalgebruik.

Apple’s AI-model voor fotobewerking

Het model is vrijgegeven door onderzoekers bij Apple. MLLM staat voor multimodal large language models en dat betekent dat grote taalmodellen gebruikt worden om opdrachten te begrijpen in de context van de vraag. In het geval van MGIE betekent dit dat je met een simpele zin een afbeelding kan bewerken, zonder dat je daarbij zelf aan de knoppen hoeft te draaien of hele technische omschrijvingen hoeft te geven. Als voorbeeld wordt gegeven dat je met een eenvoudige opdracht als “zorg ervoor dat deze pizza er gezonder uit ziet” een foto van een pizza kan laten bewerken door er meer groente op te zetten. Het model begrijpt dat het woordje “gezonder” betekent dat er meer groente aan te pas moet komen.

Bekijk ook

Dit zijn Apple's plannen met AI in iOS 18

Apple werkt intern hard aan allerlei AI-functies voor iOS 18. Tijdens WWDC 2024 gaan we waarschijnlijk meerdere generatieve AI-functies te zien krijgen, onder andere voor Siri. In dit artikel houden we je op de hoogte van de status met verschillende updates.

Maar MGIE kan meer dan alleen voorwerpen toevoegen aan een foto. Ook meer doorsnee bewerkingen zijn via tekst mogelijk, zoals het bijsnijden, draaien of vergroten of verkleinen van een afbeelding. Het aanpassen van de achtergrond of het verbeteren van de belichting is ook mogelijk. Specifieke objecten in de foto aanpassen met een tekstopdracht kan ook, bijvoorbeeld door alleen de kleur van het object aan te passen. De achtergrond blijft daarbij onaangetast.

MGIE is als open-source project door Apple vrijgegeven op GitHub. Er is ook een online demo waarmee je het zelf kan proberen met je eigen afbeeldingen. Het is nog niet bekend of en wanneer Apple dit gaat integreren in de iPhone, maar het ligt wel in de lijn der verwachting. Apple heeft onlangs tijdens de kwartaalcijfers al laten doorschemeren dat er dit jaar veel gaat gebeuren op het gebied van AI.

Bekijk ook

Apple AI-chatbot: dit weten we over de ChatGPT-concurrent van Apple

De afgelopen maanden is de populariteit van generatieve AI-tools zoals ChatGPT explosief gestegen. Techbedrijven als Google, Microsoft en Meta zijn inmiddels ook de weg ingeslagen van AI-chatbots, maar waar blijft Apple met zijn antwoord op ChatGPT? Dit weten we over Apple's plannen met generatieve AI-producten.

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.