EcoFlow PowerStream

Met een thuisbatterij zit je nooit zonder stroom (en zo verdien je het terug)

De thuisbatterij staat hoog op de lijst van huiseigenaren. Wat zijn de voordelen van een thuisaccu en hoe kun je zelf stroom opslaan? We bespreken de beste merken en hoeveel je kunt besparen met een thuisbatterij.
iCulture Deals - · Laatst bijgewerkt:

Met een thuisbatterij sla je de stroom van je zonnepanelen op, zodat je dit op een later moment kunt gebruiken. Maar heeft zo’n thuisbatterij wel zin? En verdien je de investering snel terug? Op deze pagina vertellen we alles over de zin en onzin van een thuisaccu.

Overdag wekken je zonnepanelen de meeste stroom op, terwijl je vooral ‘s ochtends en ‘s avonds stroom verbruikt. Om te voorkomen dat je een deel van je opgewekte stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet kun je het beste een thuisbatterij plaatsen. Hiermee kun je de zonnestroom opslaan, zodat je het later kunt gebruiken. Met een thuisaccu verhoog je je eigen verbruik van je zonnepanelen van ongeveer 30% naar 60%. Je kunt met je eigen groene stroom een paar dagen vooruit. Het is dus niet mogelijk om in de zomer stroom op te slaan en dit pas in de winter te gebruiken.

Eén van de voordelen van een thuisbatterij is dat je je eigen stroomvoorziening hebt als de stroom uitvalt. De koelkast en vriezer blijven in dat geval gewoon werken en je kunt je smartphone blijven opladen, ook als de storing urenlang duurt. Energieverslindende apparaten zoals bladblazers en airco’s kun je beter niet gebruiken, want dan is je thuisbatterij erg snel leeg. En ook het opladen van de elektrische auto kun je beter op een andere manier doen.

Een thuisbatterij is een los apparaat met accucellen, waarmee je thuis stroom kunt opslaan. Je kunt deze stroom gebruiken op het moment dat het jou uitkomt. Dit kan zelf opgewekte stroom zijn, of stroom dat je tijdens het daltarief hebt afgenomen om de accu mee op te laden. Naast de thuisbatterij zelf heb je ook een omvormer en een stroomregelaar of interfase nodig. De omvormer zet de elektriciteit om naar de juiste soort stroom. In huis heb je namelijk wisselspanning nodig. Je kunt kiezen voor twee aparte omvormers (één voor de zonnepanelen en één voor je thuisaccu) of een hybride omvormer die alles voor je regelt. De stroomregelaar of interface bepaalt waar de stroom vandaan kom ten waar het heen gaat.

De prijs van een thuisbatterij hangt onder andere af van de opslagcapaciteit. Dit varieert van 2 tot 25 kilowattuur (kWh), maar voor een gemiddeld huishouden is ca. 5 kWh voldoende. De kosten voor randapparatuur komen er nog wel bij. Je moet rekenen op ongeveer €4.000 tot €6.000 voor je eigen thuisbatterij. Je krijgt voor een thuisbatterij geen subsidie.

Kijk bij Amazon.nl voor enkele gangbare thuisbatterijen van merken zoals Anker.

In combinatie met een dynamisch energiecontract kan je met een thuisbatterij in stroom handelen. Hiervoor heb je geen zonnepanelen nodig.

Toch is het lastig om serieus geld te verdienen met een thuisbatterij. Je moet het dan ook vooral zien als een manier om zelf geld te besparen. Door de salderingsregeling is het bedrag dat je krijgt voor de stroom die je teruglevert even hoog als de prijs van de stroom die je afneemt. Hierdoor maakt het geen verschil of je opgewekte energie opslaat of teruglevert.

Bij sommige energieleveranciers betaal je een heffing voor de elektriciteit die je teruglevert. in dat geval kun je het beste de opgewekte stroom opslaan op je eigen thuis batterij. De terugverdientijd van een thuisbatterij bedraagt meerdere jaren.

Met zonnepanelen en windenergie kun je op een milieuvriendelijke manier elektriciteit opwekken. Door de overtollige energie op te slaan in een thuisbatterij kun je ook op andere momenten gebruik maken van je eigen groene stroom. Daardoor ben je niet aangewezen op elektriciteit uit fossiele brandstoffen. Daar staat echter wel tegenover dat de productie van de thuisaccu grondstoffen kost en dat is weer minder goed voor het milieu.

Eén van de redenen om en thuisbatterij te nemen, is dat je minder afhankelijk bent van het stroomnet. Je regelt zelf je stroomvoorziening en dat geeft een gevoel van vrijheid. Voor sommige mensen is het ook gewoon leuk om hiermee ervaring op te doen, ook al kost het wat geld.

Een andere manier om slimmer met je energieverbruik om te gaan is om je gedrag aan te passen. Zet elektrische apparaten zoals de wasmachine, wasdroger en warmtepomp aan wanneer jouw zonnepanelen stroom opwekken.

Ben je van plan een thuisbatterij te kopen, let dan op het volgende:

  • Wat is de capaciteit in kWh?Hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig? Zijn de omvormer en installatie inbegrepen?Kan ik mijn energie ook op een andere manier opslaan? (bijv. in de accu van een elektrische auto of fiets)Welke software wordt er gebruikt? (er is slimme software nodig om te zorgen dat je er optimaal gebruik van maakt)

Met een thuisbatterij ben je onafhankelijk van het stroomnet

Door variabele tarieven en wisselend energieverbruik, gaan we tegenwoordig anders met elektriciteit om. We houden nauwgezet ons energieverbruik in de gaten en zoeken naar nieuwe manieren om zelf energie op te wekken en thuis op te slaan. Had je eerder niet de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen, dan zijn er nu compacte varianten voor het balkon. En de stroom die je opwekt kun je thuis opslaan in een megabatterij. We bespreken 2 populaire aanbieders.

Nederland wordt steeds groener. We worden minder afhankelijk van aardgas en aardolie en stappen over op hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie. Produceer je meer energie dan je zelf nodig hebt, dan kun je dit terugleveren aan he energienetwerk. Dit gebeurt echter zo massaal, dat de netbeheerders het in sommige regio’s niet meer aan kunnen, waardoor in sommige delen van Nederland een terugleverbeperking is ingesteld. Waar moet je dan met je energie heen? Een opslagsysteem voor thuis! Met zo’n megabatterij heb je altijd elektriciteit als in noodsituaties de stroom uitvalt en je kunt met de overdag opgewekte energie ‘s avonds je wasmachine laten draaien. Bij sommige thuisaccu’s is de capaciteit zelfs zo groot, dat je je hele huis dag en nacht kunt voorzien van elektriciteit. Of je kunt ze meenemen als je een paar weken gaat kamperen en niet zeker weet of je wel een stopcontact zult vinden. Er zijn meerdere aanbieders van dergelijke thuisaccu’s, waarbij we twee aanbieders bespreken: Anker en EcoFlow.

Welke van de twee je kiest maakt niet zoveel uit: ze hebben allebei oplossingen in verschillende prijsklassen (enkele honderden euro’s tot enkele duizenden), ze werken met bestaande en nieuwe zonnepanelen en ze hebben meerdere uitvoeringen voor hun thuisaccu’s, soms zelfs op wieltjes.

Anker thuisbatterij met zonnecellen

Anker heeft meerdere thuisbatterijen voor consumenten. Wil je het grootser aanpakken, dan is er ook het wat uitgebreidere Anker Solix-systeem om thuis energie te kunnen opslaan. Het is een modulaire versie van Tesla’s Powerwall. Anker Solix is een energieopslagsysteem voor zonnecellen waarmee je je hele huis van stroom kunt voorzien. Deze oplossing is modulair. Het kleinste model levert 5 kWh terwijl er ook een groter model van 180 kWh is, die vergelijkbaar is met de accu van een elektrische auto. Ter vergelijking: de Tesla Powerwall 2 levert 13,5 kWh per stuk en kan worden gekoppeld tot 10 stuks, dus in totaal 135 kWh. Nadeel is dat het alleen werkt met Tesla-zonnepanelen, maar het systeem van Anker is breder inzetbaar.

Anker Solix thuisaccu

Het systeem van Anker is toegankelijker en is sinds 2024 wereldwijd beschikbaar. Het is te combineren met bestaande zonnepanelen of nieuwe zonnepanelen van Anker zelf. De status van de batterij kun je aflezen via een iPhone-app.

Anker Solix Solarbank

Anker Solarbank

In Europa verkoopt Anker al zonnepanelen voor het balkon en heeft daar nu de Solarbank aan toegevoegd. Dit is een thuisbatterij die dienstdoet als een mini Powerwall. Dit systeem is uit te breiden van 1,6 kWh tot 3,2 kWh en werkt met de meeste bestaande micro-inverters, waaronder die van Anker’s Solix balkonpanelen. Anker gaat bestaande thuisaccu’s ook voorzien van het Solix-merk, waaronder de F2000/767 thuisaccu op wieltjes. Die heeft een 2048 Wh-batterij met uitbreidingsmogelijkheid, die op te laden is met een 200 Watt zonnepaneel.

Bekijken:

Heb je een smart home, dan kun je eenvoudig je energieverbruik meten met slimme stekkers of met de HomeWizard P1 slimme energiemeter.

EcoFlow: thuisopslagsysteem voor zonne-energie

Ecoflow PowerOcean is een toegankelijke oplossing om zelf zonne-energie op te wekken en op te slaan. De basiscapaciteit van de opslag is een 800 Volt 5 KwH-batterij, die eventueel later uit te breiden is tot maximaal 45 KwH door negen accupacks aan te sluiten. Het idee is dat je hiermee onafhankelijk van het netstroom wordt, omdat je je hele huis van stroom kunt voorzien. Iedereen kan zelfvoorzienend zijn, als het aan EcoFlow ligt. De PowerOcean thuisaccu gaat meer dan 6000 laadcycli mee, voldoende om je huis meer dan 15 jaar van stroom te voorzien. De EcoFlow hybride omvormer levert een vermogen tot 10 kW en dat is volgens de fabrikant genoeg om bijna alle apparaten thuis van stroom te voorzien, ook een warmtepomp, wasmachine en vaatwasser. Via de EcoFlow-app en webapp kun je je energieverbruik en -productie realtime in de gaten houden. De EcoFlow PowerOcean is vanaf 1 juli verkrijgbaar in Nederland.

EcoFlow PowerStream

EcoFlow PowerStream: plug & play

Er is ook een goedkoper PowerStream-systeem voor zonnepanelen. Deze kun je kwijt in een huurhuis met balkon, omdat je de zonnecellen door de spijlen van je balkon kunt vlechten en later kunt meenemen naar een volgend huurhuis. Bovendien is het te gebruiken met bestaande zonnepanelen. Met het apparaat kun je dag en nacht zonne-energie gebruiken en opslaan. Het helpt om de energierekening te verlagen en om back-up stroom achter de hand te hebben bij een stroomstoring. Voor het opslaan van energie kun je bijvoorbeeld de DELTA 2 Max aanschaffen, met een basiscapaciteit van 2045 Wh, uitbreidbaar tot 6144 Wh. Hiermee kun je 10 jaar stroom opslaan bij één laadcyclus per dag.

EcoFlow zonnecellen

De PowerStream kan overtollige zonne-energie die gedurende de dag wordt opgewekt, opslaan in een draagbare Power Station. Dit kun je gebruiken om het huis ‘s nachts te blijven koelen of om apparaten zoals airconditioners en koelkasten te voeden. Maar je kunt er natuurlijk ook je smartphones en tablets mee opladen. Met een maximaal zonnevermogen van 800 Watt input genereert de PowerStream ongeveer 1039 kWh elektriciteit per jaar.

De PowerStream is zelf te installeren zonder tussenkomst van een installateur en is vanaf eind juni beschikbaar bij MediaMarkt, Cameranu en diverse bouwmarkten. Dit zijn de prijzen:

  • PowerStream bundel zonder opslag: €899,-
  • PowerStream bundel met opslag: €2998,-
  • EcoFlow zonnepaneel 400 Watt 2 stuks: €599,-
  • PowerStream Micro-omvormer 600W: €329,-
  • Super Flat MC4 kabel: €19,95
  • Smart Plug: €35,99 per stuk
  • Verbindingskabel Micro-omvormer en Power Station: €39,95

Bekijken:

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home