Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Energy P1 aangesloten

Review: HomeWizard Energy P1 slimme energiemeter

HomeWizard heeft een apparaatje om je energieverbruik in de gaten te houden: de P1 energiemeter. Je hangt deze thuis in de meterkast om meer inzicht te krijgen in je stroom- en gasverbruik. Wij hebben de HomeWizard Energy P1 nu al bijna twee jaar in gebruiken en vertellen in deze update van ons HomeWizard Energy P1 review over de ervaringen - ook in combinatie met de HomeWizard Energy app.

HomeWizard P1 meter

Door de stijgende energieprijzen gaan we zuiniger om met elektriciteit en gas. Geen wonder dat mensen meer inzicht willen hebben in hun stroom- en gasverbruik. Dat kan met de HomeWizard P1-meter, die onderdeel is van een veel breder pakket aan HomeWizard-producten en diensten voor je energieverbruik. Zo is er de Energy app voor het raadplegen van info over je slimme meter, elektrische auto, zonnepanelen en dergelijke. En met de HomeWizard watermeter hou je je waterverbruik in de gaten. Met Energy+ krijg je tegen betaling van €1 per maand nog meer inzicht in sluipverbruik, gaslekkages en ongewoon stroomverbruik. Hierbij wordt gebruik gemaakt van slimme algoritmes.

Maar het begint allemaal met de HomeWizard P1 Energy-meter die we hieronder bespreken. Deze koop je voor €29,95 bij de fabrikant of voor €39,95 bij Bol.com.

Tekst en review: Gonny van der Zwaag (@gonny). De P1-meter is oorspronkelijk getest in juli 2020 en een bijgewerkte versie van deze review is verschenen in april 2022 op basis van doorlopende ervaringen.

P1 Energy-meter in het kort

 • Gemaakt door het Nederlandse merk HomeWizard
 • Witte plastic dongle
 • Aan te sluiten op de P1-communicatiepoort van je slimme meter
 • Meet elektriciteit- en gasverbruik
 • Metingen te raadplegen via HomeWizard Energy-app
 • Geeft allerlei grafieken (gratis) plus extra statistieken en inzichten via Energy+ (tegen betaling)
 • Geen HomeKit, Google Home of Alexa
 • Verkrijgbaar voor €29,95 bij de fabrikant

Bekijk ook

Alles over HomeWizard: simpel energie besparen

Met HomeWizard en de bijbehorende app voor iPhone en de iPad krijg je inzicht in je energieverbruik. Wij leggen uit wat er zoal mogelijk is met HomeWizard en wat de voor- en nadelen zijn.

Waarom een HomeWizard P1?

Steeds meer mensen hebben thuis een slimme energiemeter, die stroom- en gasverbruik kan bijhouden. Dit wordt digitaal gemeten, waarna de gegevens naar de netbeheerder worden doorgestuurd. Je hoeft dan niet meer handmatig je meterstand door te geven, zoals vroeger noodzakelijk was.

Veel energieleveranciers bieden eigen apps aan waarmee je het verbruik kan bekijken, zoals de Oxxio-, Toon- en Essent Thuis-apps. Ook is er de Regelneef-app van EnergieDirect. Deze apps zijn vaak alleen beschikbaar voor klanten van de betreffende energieleveranciers. Er zijn nog meer bezwaren tegen deze apps: ze geven vaak geen realtime informatie over je energieverbruik en je krijgt maar beperkte data. Zo is het voor bezitters van zonnepanelen handig om te weten hoeveel elektriciteit ze zelf hebben opgewekt. En voor mensen met een elektrische auto is het ook nuttig om te weten hoeveel elektriciteit er is verbruikt om op te laden.

Via de P1-communicatiepoort van je slimme meter kun je wél realtime het energieverbruik in de gaten houden. Je kunt zelf gaan knutselen met een Raspberry Pi, maar veel handiger is om de HomeWizard P1 aan te sluiten. Dat is een alles-in-een oplossing waarmee alles al voor je is geregeld.

HomeWizard Energy producten

Wil je geen extra accessoire in je meterkast hangen, dan kun je eventueel ook met slimme stekkers je energieverbruik in de gaten houden. Maar dit geeft een gefragmenteerd beeld. Niet elk apparaat is op zo’n slimme stekker aangesloten en ze geven ook niet allemaal inzicht in het totale energieverbruik, inclusief gas.

Bekijk ook

Slimme stekkers of stekkerdoos met HomeKit kopen? Dit zijn je opties

Slimme stekkers zijn er genoeg, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor HomeKit. In deze round-up zie je onze aanraders van slimme stekkers die met HomeKit werken, zodat je ze met Siri kunt bedienen. Ook zetten we de beste HomeKit stekkerdozen voor je op een rij.

Er zijn ook concurrerende aanbieders. Zo kun je de Belgische Smappee-app installeren, maar je hebt er alleen iets aan als je de Smappee-energiemonitor (€200-€250) aanschaft. Helaas is deze bij veel winkels alweer uit het assortiment gehaald. Nog wel verkrijgbaar via installateurs.

Tenslotte willen we nog even de Plugwise-app noemen, die met meerdere energieleveranciers werkt. Je hebt hier Plugwise-apparaten voor nodig, zoals de Smile P1 van rond de €100. Er zijn hiermee nog meer mogelijkheden als je duurdere hardware koopt.

We hebben hier in het kort een indruk willen geven in welke alternatieven er al bestonden, maar we streven niet naar compleetheid. Het gaat hier uiteindelijk om de geteste HomeWizard P1 Meter.

Energy P1 meter: de prijs is OK

Met een prijs van €29,95 is de HomeWizard Energy P1 meter niet overdreven geprijsd. Ook niet in vergelijking met zelfklus-oplossingen zoals een Raspberry Pi, waar je ook al snel een paar tientjes aan kwijt bent.

Energy P1 aangesloten

Bovendien moet je bij veel hardware-oplossingen nog rekening houden met verschillende protocollen en communicatie-instellingen. Je zult vaak nog een apart kabeltje moeten aanschaffen met een gemiddelde prijs rond de 20 euro.

Bij de Energy P1 meter zit het kabeltje al vast aan het apparaat. Ideaal dus voor mensen die gewoon een oplossing willen zonder te veel zelf te moeten knutselen. We konden het accessoire zó in onze bestaande slimme meter van Liander steken.

Omdat wij een slimme meter van het type SMR v4 hebben, moesten we nog zorgen dat de dongle stroom krijgt via een micro-usb-kabel. Je zult in dat geval moeten zorgen dat er in de meterkast nog een stroompunt vrij is om de Energy P1 te kunnen gebruiken. Bij recente slimme meters van versie SMR v5 krijgt de dongle rechtstreeks stroom via de P1-poort zelf. Dat scheelt weer een kabeltje.

HomeWizard P1 Energy Meter
Hier zie je de P1 in onze meterkast.

Het grootste voordeel bij een zelfbouwoplossing met Raspberry Pi is wel dat je meer controle houdt over je data. Bij HomeWizard moet je akkoord gaan met een privacyverklaring en hoewel het bedrijf belooft op servers in de EER op te slaan en je gegevens niet te exploiteren voor reclamedoeleinden, heb je natuurlijk wel te maken met een externe partij.

HomeWizard Energy P1 meter: uiterlijk en installatie

De Energy P1 meter is een rond schijfje, dat wel wat doet denken aan een witte Chromecast. We staken het accessoire in de communicatiepoort van de slimme meter, in ons geval van Liander.

HomeWizard P1 meter

Vervolgens moet je een account aanmaken in de HomeWizard Energy-app en het accessoire koppelen. Hiervoor doorloop je een wizard, die uit heel wat schermen bestaat. Deze zijn vooral informatief. Je moet vooral lezen en hoeft niet eens zoveel in te voeren.

Installatie Energy HomeWizard

Na het verbinding maken met je Wi-Fi-netwerk en het toevoegen aan je huis kun je de metingen gaan uitlezen.

Installatie Energy HomeWizard

De Wi-Fi P1 meter geeft niet alleen inzicht in je stroom- en gasgebruik, maar laat ook eventuele teruglevering zien als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt. “Tot op de seconde” krijg je inzicht, belooft de fabrikant. Toen we onze inductiekookplaat op de hoogste stand inschakelden, sloeg de grafiek inderdaad meteen enorm uit. Na het uitschakelen duurde het echter nog wel een 30 tot 60 seconden voordat de grafiek langzaam weer stapjes naar beneden maakte.

Energy App in gebruik

In de app zie je gedetailleerde grafieken voor dag, week, maand en jaar. Wat we zelf erg handig vinden is het kostenoverzicht. Vaak heb je geen idee hoeveel je per dag uitgeeft aan energiekosten en we vinden het interessant om te zien dat we aan het begin van de avond al €2,50 aan elektriciteit en een verwaarloosbaar bedrag aan gas hadden verbruikt. Besluit je om ’s nachts de wasdroger aan te zetten, dan kun je precies zien welke impact dit heeft. Met meerdere ingeschakelde apparaten is het natuurlijk wat lastiger te zien welke de meeste energie slurpen.

HomeWizard Energy-app

Ook vonden we het interessant om te zien hoeveel impact op het gasverbruik er is als je onder de douche gaat staan. Via Instellingen > Tarieven kun je aangeven wat jouw stroomkosten zijn. Je kunt deze tarieven vinden bij jouw energieleverancier. Sinds versie 1.2.0 van de HomeWizard Energy app kun je dit tot 5 cijfers achter de komma aangeven, wat voor de meeste energieleveranciers voldoende moet zijn. Ondertussen zijn we alweer toe aan versie 1.7.4 van de app. Tegenwoordig heeft de app widgets, waarmee je op je beginscherm alles in de gaten kunt houden.

HomeWizard Energy-app

Interessant is om te zien dat we vanwege de actuele ontwikkelingen veel minder gas zijn gaan gebruiken. In de eerste maanden van het jaar neemt het gasverbruik altijd af, omdat het warmer wordt. Maar omdat we ook cijfers van voorgaande jaren hebben is te zien dat we nu fanatieker zijn geworden met energie besparen.

Energieverbruik via HomeWizard-app

Geen slimme functies
Het enige wat ons dan toch wel tegenviel is het gebrek aan slimme functies. Voor een ‘slim’ accessoire biedt de P1 eigenlijk weinig mogelijkheden. Er is geen integratie met HomeKit, Google Home, Amazon Alexa of een ander smart home-protocol.

OK, hij leest het energiegebruik uit en doet dat vrij nauwkeurig en realtime, maar je kunt er geen acties aan koppelen. Als mijn energieverbruik hoog is wil ik daarvan op de hoogte blijven, zodat ik energieverslinders zoals de airco kan uitschakelen. Of een melding als je energieverbruik sterk daalt, zodat je weet dat een bepaald apparaat klaar is (bijv. de wasmachine). Het zou niet moeilijk moeten zijn om dergelijke grote schommelingen te detecteren. Zoals je in de grafiek ziet gaat het om flinke pieken van meer dan een verdubbeling. Dat moet de app kunnen opmerken.

Je krijgt wel een seintje bij ongebruikelijk energiegebruik als je Energy+ afsluit, maar ook dan kun je geen acties automatiseren. Mocht je op zoek willen naar stiekeme energievreters, dan kun je daarvoor eventueel de Energy Socket aanschaffen, een slimme stekker die ook het energieverbruik meet. Deze is vanaf €23,95 verkrijgbaar.

Energy App HomeWizard

De P1 werkt niet samen met IFTTT en soortgelijke oplossingen en (uiteraard) ook niet met HomeKit. Dergelijke slimme functies hadden het accessoire voor mij echt compleet gemaakt.

Energy+ nodig of niet?

Toen we de HomeWizard P1 voor het eerst gebruikten was er nog geen Energy+ abonnement. Dat is er inmiddels wel: voor €0,99 per maand krijg je extra informatie en mag je langer data raadplegen. De belangrijkste pluspunten om dit te doen zijn:

 • Meer dan 12 maanden terugkijken.
 • Melding bij ongebruikelijk stroom- of gasgebruik.
 • Overzicht van sluipverbruik (stand-by).
 • Exporteren van data naar CSV-bestand.

De kosten van dit abonnement worden via de App Store in rekening gebracht. Je kunt het dan ook gemakkelijk afsluiten binnen de app. Helaas krijg je hiermee toch niet volledig inzicht. Zo hebben wij soms ’s nachts een plotseling hoog stroomverbruik, maar de P1 kan niet vaststellen welk apparaat dit is. Je zult dan zelf een slimme stekker op steeds een andere groep apparaten moeten aansluiten, om te achterhalen wat de boosdoener is.

Score

8.5

HomeWizard Energy P1

HomeWizard Energy P1

€29,95

Voordelen +

 • Past op vrijwel elke slimme meter
 • Relatief goedkoop in vergelijking met andere oplossingen
 • Makkelijk te installeren en in gebruik te nemen
 • Laat vrij nauwkeurig wisselingen in energieverbruik zien
 • Meer data en statistieken via Energy+
 • Geeft duidelijk inzicht in energieverbruik en opgewekte energie
 • Ook voor mensen met zonnepanelen of elektrische auto's

Nadelen -

 • Geen automatiseringen mogelijk
 • Werkt niet met HomeKit of ander smart home-protocol
 • Stroompunt nodig in de meterkast (bij SMR v4 meters)

Conclusie HomeWizard Energy P1 review

Onze ervaring is dat de Energy P1 een makkelijke manier is om bewuster met je energieverbruik om te gaan. Biedt jouw energieleverancier nog geen eigen app waarmee je realtime de slimme meter kunt uitlezen, dan is dit een relatief goedkope en stressloze oplossing. Na de eenmalige aanschaf heb je geen verdere kosten, tenzij je kiest voor het Energy+ pakket.

De Energy P1 gaf ons meer inzicht in het energieverbruik. Wel hadden we graag wat meer slimme functies gezien, zoals een notificatie bij plotselinge stijgingen en dalingen en eventueel mogelijkheden om er acties aan te koppelen, bijvoorbeeld met IFTTT.

HomeWizard Energy P1 kopen

Dit accessoire is verkrijgbaar via de fabrikant en kost €29,95.

Revisiegeschiedenis:

 • 2022 - 14 april: Deze review is bijgewerkt met nieuwe informatie.
 • 2021 - 25 mei: In de review stond oorspronkelijk dat de (micro-usb) adapter werd meegeleverd. Dit is incorrect. Het gaat om een optionele (betaalde) toevoeging.

Lees de 32 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »