Sync je iPhone met meerdere iTunes-bibliotheken

Met deze handige truc is het mogelijk om je iPhone met maar liefst twee iTunes-bibliotheken te synchroniseren.

Een van de lastigste voorbeelden van de geslotenheid van het iPhone- en iPod-platform is voor velen het feit dat je je iPhone maar met één iTunes-bibliotheek kunt synchroniseren. Koppel je je telefoon aan een andere computer, bijvoorbeeld de computer op je werk, dan zijn de liedjes op je iPhone grijs en ontoegankelijk en zelfs als je er dan handmatig een nummer naartoe wilt kopiëren, krijg je de melding dat eerst alle muziek die erop staat verwijderd moet worden… Er zijn programmaatjes om dit probleem op te lossen, maar het kan simpeler, door eenmalig een nummer in de systeembestanden op je computer te veranderen. Dit gaat als volgt. Na deze stappen, kun je je iPhone met twee computers synchroniseren.


We gaan ervan uit dat je iPhone nu gesynchroniseerd is met computer A, bijvoorbeeld je thuiscomputer. Vervolgens wil je deze ook kunnen syncen met computer B, bijvoorbeeld je notebook of je werkcomputer. (Handiger is misschien om bijvoorbeeld slechts op één computer automatische synchronisatie aan te hebben staan, en vanaf de andere computer handmatig liedjes toe te voegen.)

Stap 1

Op computer A moet je eerst het codenummer van je iTunes-bibliotheek opzoeken met een teksteditor zoals Textedit op de Mac of Kladblok op Windows. Open hiervoor in je editor het bestand ‘iTunes Music Library.xml’. Dit vind je in de map iTunes in je persoonlijke muziekmap (‘Muziek’ op Mac en Vista in je gebruikersmap en ‘Mijn Muziek’ in XP in de map ‘Mijn Documenten’). Hierin zie je op ongeveer de 11e regel de tekst ‘Library Persistent ID’ staan, met daarachter tussen ‘<string>’ en ‘</string>’ een zestien karakters lange code. Deze code kun je exact kopiëren en naar jezelf mailen om in te vullen op computer B.

Stap 2

Als je op computer B zit, zorg je eerst dat iTunes uit staat. Nu moet je op computer B hetzelfde bestand opzoeken (zie stap 1) met je editor en vervolgens de 16-tekens tellende code die daar op dezelfde plek staat OOK kopiëren en ergens opslaan, of ook naar jezelf mailen (belangrijk). Daarna haal je uit je eerste mailtje de code van computer A en deze plak je op computer B tussen ‘<string>’ en ‘</string>’ op de plaats van de oude code. Nu sla je het bestand op en sluit je het.

Stap 3

Maar nu ben je er nog niet: dit nummer moet je ook nog ergens anders vervangen, omdat iTunes het op twee plaatsen op de computer opslaat. Hiervoor heb je een gratis hex-editor nodig: een editor die niet voor tekst bedoeld is, maar voor bestanden bestaande uit enge hexadecimale getallen. Voor de Mac kun je HexEdit (download) gebruiken en voor Windows bijvoorbeeld UltraEdit (niet door ons getest). Open in deze editor het bestand ‘iTunes Library’ (Mac) of ‘iTunes Library.itl’ (Windows), te vinden in dezelfde map als het bestand van stap 1. Zoek nu via de functie Find and Replace naar de code van 16 tekens die je bij stap 2 hebt opgeslagen en vervang die door de 16 tekens die je bij stap 1 naar jezelf hebt gemaild. Zorg dat er bij Find and Replace een vinkje staat bij ‘Hex’ en niet bij ‘ASCII’. Druk nu op alles vervangen en als het goed is, is er precies één match gevonden. Sla het bestand nu op, en nu kun je je iPhone ook met computer B syncen zonder dat je de muziek van computer A kwijtraakt!

Bron: Shiny Things
Tip ingezonden door Michel.

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes

Reacties: 43 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.