mac-big-sur-itunes-muziek-app

Spatial Audio ook voor kleinere muzieklabels en onafhankelijke artiesten

DistroKid wil de eerste zijn
Apple heeft onafhankelijke muziekdistributeurs een briefing gegeven, waarin ze vragen om de muziek geschikt te maken voor Spatial Audio. In juni gaat het van start.

Spatial Audio ook voor kleinere labels

Apple kondigde recent aan dat Spatial Audio en lossless audioformaten in juni beschikbaar komen voor Apple Music. Daarvoor zijn artiesten als Ariana Grande, Maroon 5 en Kacey Musgraves ingeschakeld als partners om het nieuws een extra zetje te geven. Maar ook muzikanten die wat minder bekend zijn kunnen eraan meedoen. Apple heeft labels voor onafhankelijke artiesten geïnformeerd hoe ze hun tracks met 3D audio kunnen uploaden.


De aankondiging van Spatial Audio en lossless muziek verliep nogal rommelig, omdat Apple (bewust of onbewust) onduidelijkheid creëerde over de ondersteunde apparaten. Inmiddels hebben we heel wat puzzelstukjes bij elkaar gezocht en onze Apple Music Lossless FAQ gevuld met de belangrijkste informatie. Eén van de nog resterende onduidelijkheden is of het alleen bedoeld is voor de grote labels, of dat onafhankelijke artiesten en kleinere platenlabels er ook aan mee kunnen doen.

Spatial Audio is weliswaar nieuw voor de meeste artiesten, maar het is gebaseerd op Dolby Atmos en dat bestaat al veel langer. Bronnen van 9to5Mac zeggen dat kleinere labels, van het formaat TuneCore en DistroKid, al zijn gebriefd door Apple hoe ze hun tracks geschikt kunnen maken. Een manager van DistroKid heeft aangegeven dat deze distributeur van plan is om er meteen als eerste bij te zijn voor onafhankelijke artiesten. DistroKid is ook de enige distributeur die ‘Tidal Master’ aanbiedt op Tidal.

Artiesten die ervoor kiezen om het Dolby Atmos-platform voor Spatial Audio te gebruiken moeten BWF+ADM bestanden aanleveren, een standaard formaat voor Dolby Atmos. Audiotools zoals Avid Pro Tools en Nuendo bieden al native ondersteuning voor Dolby Atmos, maar in Logic Pro moet het nog worden toegevoegd.

Bekijk ook

Spatial Audio: dit heb je aan ruimtelijke audio op je iPhone, AirPods Pro en AirPods Max

Ruimtelijke audio (Spatial audio) is een functie op recente iPhones en AirPods. Daarmee simuleert Apple een surround-sound uit de speakers van je iPhone en in de AirPods. Alles wat je wil weten over ruimtelijke audio lees je hier.

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.