mac-big-sur-itunes-muziek-app

Spatial Audio ook voor kleinere muzieklabels en onafhankelijke artiesten

DistroKid wil de eerste zijn

Apple heeft onafhankelijke muziekdistributeurs een briefing gegeven, waarin ze vragen om de muziek geschikt te maken voor Spatial Audio. In juni gaat het van start.

Spatial Audio ook voor kleinere labels

Apple kondigde recent aan dat Spatial Audio en lossless audioformaten in juni beschikbaar komen voor Apple Music. Daarvoor zijn artiesten als Ariana Grande, Maroon 5 en Kacey Musgraves ingeschakeld als partners om het nieuws een extra zetje te geven. Maar ook muzikanten die wat minder bekend zijn kunnen eraan meedoen. Apple heeft labels voor onafhankelijke artiesten geïnformeerd hoe ze hun tracks met 3D audio kunnen uploaden.


De aankondiging van Spatial Audio en lossless muziek verliep nogal rommelig, omdat Apple (bewust of onbewust) onduidelijkheid creëerde over de ondersteunde apparaten. Inmiddels hebben we heel wat puzzelstukjes bij elkaar gezocht en onze Apple Music Lossless FAQ gevuld met de belangrijkste informatie. Eén van de nog resterende onduidelijkheden is of het alleen bedoeld is voor de grote labels, of dat onafhankelijke artiesten en kleinere platenlabels er ook aan mee kunnen doen.

Spatial Audio is weliswaar nieuw voor de meeste artiesten, maar het is gebaseerd op Dolby Atmos en dat bestaat al veel langer. Bronnen van 9to5Mac zeggen dat kleinere labels, van het formaat TuneCore en DistroKid, al zijn gebriefd door Apple hoe ze hun tracks geschikt kunnen maken. Een manager van DistroKid heeft aangegeven dat deze distributeur van plan is om er meteen als eerste bij te zijn voor onafhankelijke artiesten. DistroKid is ook de enige distributeur die ‘Tidal Master’ aanbiedt op Tidal.

Artiesten die ervoor kiezen om het Dolby Atmos-platform voor Spatial Audio te gebruiken moeten BWF+ADM bestanden aanleveren, een standaard formaat voor Dolby Atmos. Audiotools zoals Avid Pro Tools en Nuendo bieden al native ondersteuning voor Dolby Atmos, maar in Logic Pro moet het nog worden toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 mei 2021, 8:28
Bron Bron 9to5Mac
Categorie Diensten
Onderwerpen apple music, muziek, muziek maken, spatial audio
2 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.