5G-netwerken

Hoe staat het ervoor met snellere 5G op de iPhone? Dit is de huidige status in Nederland

Toen de eerste iPhone met 5G werd aangekondigd, was er lichte teleurstelling: het werkte in Nederland alleen op de 700MHz-band, omdat de snellere 3,5GHz-band nog niet beschikbaar was. Hoe staat het ervoor en hoelang moeten we nog wachten op een iPhone met écht snelle 5G?

Update 14 februari 2024: Vanaf vandaag kunnen providers zich inschrijven voor de veiling van de 3,5GHz-frequenties. Deze frequenties, die zorgen voor snellere 5G-verbindingen, worden in de zomer geveild. Het streven is nog steeds dat deze frequenties vanaf 1 augustus door providers in gebruik genomen kunnen worden. Providers als KPN, Vodafone en Odido zullen zich inschrijven voor de veiling, maar ook buitenlandse partijen kunnen zich aanmelden. Meer over de aankomende veiling lees je bij de Staatscourant.

De belofte van 5G was dat het supersnelle internetsnelheden zou opleveren. Providers lieten zien welke spectaculaire nieuwe toepassingen binnen handbereik zouden komen. Maar de realiteit is anders. Op iPhones met 5G-ondersteuning is nauwelijks verschil te merken met de snelheden van het 4G-netwerk. Daar moet met de komst van de 3,5GHz-band verandering in komen. Aanvankelijk zou de band al in december 2023 in gebruik zijn genomen, maar door de nodige obstakels kwam het er niet van.

Dit is wanneer het snellere 5G er is

In 2024 is het eindelijk zover: in de zomer worden de 3,5GHz-frequenties geveild. Als alles volgens plan verloopt kunnen de frequenties vanaf 1 augustus 2024 in gebruik worden genomen door providers, zo is te lezen in een Kamerbrief van Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat. Nog acht maanden en dan moeten we in Nederland dus eindelijk toegang hebben tot het snellere 3,5GHz-5G. We zijn trouwens de laatste EU-lidstaat waar de frequentieband nog niet is geveild, dus het werd wel eens tijd.

5G in iPhone

Dit betekent 3,5GHz voor de iPhone

Sinds de iPhone 12 is er 5G op iPhones aanwezig, maar om er gebruik van te maken heb je wel een mobiel abonnement nodig dat 5G aanbiedt. Vandaag de dag kun je voor 5G bij de grote mobiele providers terecht, soms tegen een kleine meerprijs. De meeste budgetproviders bieden alleen 4G aan, soms met erg lage datasnelheden. Als de 3,5GHz-band er is (en in gebruik is genomen door de Nederlandse providers), kun je daar gebruik van maken indien je een geschikte iPhone hebt. Op de website van Apple is te vinden welke iPhone-modellen welke 5G-frequentiebanden ondersteunen. Met de nieuwste iPhones zit je in elk geval goed, want de volgende frequentieband staat erbij:

  • n78 (TD 3500)

De 3,5 GHz-band heeft in vergelijking met de al langer gebruikte 700 MHz-band minder bereik, maar een hogere snelheid. Het zal dan ook vooral worden ingezet in drukke gebieden, waar capaciteit en snelheid van groot belang zijn. Vanwege het korte bereik is het lastig om in uitgestrekte en dunbevolkte gebieden zoals de Veluwe een dekkend 3,5 GHz-netwerk te bouwen.

Bekijk ook

5G-netwerken: alles over de snelle mobiele netwerken

5G-netwerken zijn de opvolger van 4G en beloven dat je veel sneller kunt internetten, ook onderweg. Wat is de status bij de Belgische en Nederlandse providers, wanneer kun jij het gaan gebruiken en welke 5G iPhones zijn er? Dat lees je in dit uitgebreide overzicht!

5G kan nog sneller

Voor ons gaat de 3,5 GHz-frequentie zorgen voor hogere snelheden. Maar het kan nóg sneller. In de VS heeft Apple iPhones uitgebracht die behalve ondersteuning voor ‘onze’ sub-6GHz-frequenties voor 5G ook ondersteuning bieden voor mmWave. Dit biedt nog hogere snelheden op korte afstanden, wat handig is in dichtbevolkte gebieden. De mmWave-frequenties liggen rond de 26GHz: flink hoger dus! Het is echter nog maar de vraag of Apple iPhones met 5G-ondersteuning via mmWave de komende jaren wel in Europa zal uitbrengen. Voorlopig worden toestellen met mmWave alleen uitgebracht in de Verenigde Staten en Puerto Rico. De mmWave-frequenties zijn in het overzicht van 5G-frequenties te herkennen aan de volgende nummering:

  • n258 (26 GHz)
  • n260 (39 GHz)
  • n261 (28 GHz)

Bij de iPhone 16 zal Apple naar verwachting weer mmWave-iPhones in de VS en Puerto Rico uitbrengen, terwijl in alle andere landen iPhones krijgen met sub-6-MHz 5G.

Bekijk ook

Zoek je een 5G iPhone? Deze moet je hebben!

In steeds meer Apple-producten vind je 5G. Welke 5G iPhones zijn er momenteel en hoe zit het met de iPads? Dat lees je hier! Ook antwoord op de vraag: heb je eigenlijk wel een 5G iPhone nodig?

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads zijn er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.