iPhone 12 review met doos.

Zo automatiseer je 5G op de iPhone en spaar je je batterij

5G is handig, maar kost meer energie waardoor je iPhone-batterij sneller leeg kan zijn. Met de 5G automatisering die we hier bespreken gebruik je 5G alleen wanneer het nodig is en bespaar je energie.

De 5G-functie op de nieuwste iPhones is natuurlijk handig als je onderweg filmpjes of muziek in hoge kwaliteit wil genieten. Een nadeel van deze draadloze technologie is echter dat het nogal wat energie kost. Je kunt 5G uitzetten op je iPhone, maar dat is niet per se nodig. Apple heeft de iPhones uitgerust met de zogenoemde Smart Data-modus, waardoor je iPhone alleen het 5G-netwerk gebruikt wanneer het noodzakelijk is. Maar je kunt nog meer doen: door 5G te automatiseren kun je zelf bepalen wanneer het wel en niet is ingeschakeld. In dit artikel bespreken we twee automatiseringen:

5G aanpassen op basis van je locatie

Wanneer je aankomt op je bestemming, wil je misschien niet altijd gebruik maken van 5G. Kom je bijvoorbeeld vaak op een plek waar het 5G-netwerk geen goede dekking biedt, dan kan dat reden zijn om de functie uit te schakelen. Je kunt dit automatisch laten gebeuren, op basis van je locatie. Volg de onderstaande stappen om deze automatisering in te stellen.

 1. Ga naar de Opdrachten-app op je iPhone en open het tabblad Automatisering.
 2. Tik op het plusje om een nieuwe automatisering toe te voegen.
 3. Kies Persoonlijke automatisering. Tik op Aankomst als je je mobiele data-instellingen wil aanpassen wanneer je ergens aankomt.
 4. Tik achter Locatie op de blauwe letters Kies. Vul in de zoekbalk een adres in of kies een voorgestelde locatie. Tik rechtsboven op Gereed.

Automatisering 5G

 1. Ga verder door rechtsboven op Volgende te tikken.
 2. Tik vervolgens op de blauwe knop Voeg taak toe.
 3. Zoek in de zoekbalk naar 5G en kies Stel ‘Gesprekken en data’ in.
 4. Er verschijnt nu een opdracht. Wijzig ‘5G’ naar ‘4G’, want je wilt immers de 5G-functie uitschakelen.
 5. Druk op Volgende rechtsboven in beeld en daarna op Gereed. De automatisering is klaar.

Automatisering 5G

Je iPhone schakelt nu automatisch van 5G naar 4G op de locatie die je hebt aangegeven. Andersom kun je dit natuurlijk ook instellen wanneer je een locatie verlaat.

Op basis van je batterijstatus 5G uitschakelen

Op een soortgelijke manier kun je op basis van het batterijpercentage de netwerkinstellingen van iPhone laten aanpassen. Ben je je iPhone vergeten op te laden en is je batterij nog maar 30 procent halverwege de dag? Dan kun je beter je energie besparen door naar het 4G-netwerk over te schakelen. Ook kun je meteen automatisch de energiebesparende modus aanzetten, zodat je niet met een lege iPhone komt te zitten. Hoe je deze automatisering instelt, leggen we je hieronder uit:

 1. Maak een nieuwe automatisering aan door op het tabblad Automatisering op het plusje te tikken en Persoonlijke automatisering te kiezen.
 2. Scroll naar beneden en kies voor Batterijniveau. Versleep de schuifbalk om aan te geven bij welk batterijpercentage de automatisering moet worden uitgevoerd. Tik daarna op Volgende.
 3. Tik daarna op Voeg taak toe en zoek in de balk weer naar 5G.
 4. Voeg de taak Stel modus ‘Gesprekken en data’ in op [5G] op [Primair] toe aan je opdracht.
 5. Tik op 5G en selecteer 4G.
 6. Zoek vervolgens in de zoekbalk naar Batterij en kies voor Stel energiebesparendemodus in. Hier hoef je niks aan te passen.
 7. Sluit af door op Volgende te drukken. Zet de schakelaar achter Vraag vóór uitvoeren op uit.

5G-uitschakelen-bij-batterijniveau

Nu zal je iPhone bij een batterijniveau van 30 procent overschakelen naar 4G en de energiebesparendemodus aanzetten, waardoor het toestel minder energie verbruikt. Je kunt deze opdracht bij elk gewenst batterijpercentage laten uitvoeren.

Zoals gezegd heeft Apple zelf ook al gezorgd voor energiebesparing door het gebruik van 5G, door alleen op 5G over te schakelen als het nodig is. Maar met deze twee opdrachten heb je ook meteen ontdekt hoe je persoonlijke automatiseringen maakt!

Bekijk ook

Persoonlijke automatiseringen: krijg taken gedaan met Opdrachten-app

Met de de iPhone en iPad kun je veel dingen automatiseren. Dit doe je met de Opdrachten-app die standaard is geïnstalleerd. In deze gids helpen we je op weg met persoonlijke automatiseren met een paar voorbeelden. Wat zijn de mogelijkheden?

Wil je meer tips over de batterij van je iPhone? Deze artikelen vertellen je meer:

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads is zijn al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G