Apple-event maart 2022-logo in het donker.

Je kunt straks met AI animaties maken van stilstaande afbeeldingen (als het aan Apple ligt)

Apple heeft een nieuw AI-model ontwikkeld genaamd Keyframer. Daarmee kun je een afbeelding tot leven laten komen en laten animeren, met een simpel tekstcommando.

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden, maar wat als je een afbeelding tot leven kan laten komen? Apple-onderzoekers hebben met behulp van AI een model gemaakt waarmee je animaties kan toevoegen aan een stilstaande afbeelding, zonder dat je zelf iets hoeft te ontwerpen of te animeren. Het enige wat je nodig hebt is het AI-model, de afbeelding, kennis van CSS-code en je eigen creativiteit.

Keyframer: afbeeldingen animeren met AI

Het Keyframer-model werd ontdekt door Venturebeat. Apple-onderzoekers hebben gebruikgemaakt van een large language model (LLM) op basis van GPT-4. Via het Keyframer-model is het dan alleen nodig om een afbeelding in SVG-formaat te uploaden en een tekstcommando te geven die de gewenste animatie omschrijft. Je kan bijvoorbeeld vragen om de wolken in de lucht te laten bewegen. Het model geeft hiervoor de nodige CSS-code, die gebruikt kan worden om de afbeelding aan te passen. Volgens een van de onderzoekers is het dankzij deze methode een stuk sneller om het gewenste resultaat te krijgen. “Ik denk dat dit veel sneller was dan veel dingen die ik voorheen deed. Een taak zoals dit zou normaal gesproken uren kosten”, zo zegt een van de onderzoekers.

Keyframer AI-model van Apple

Behalve dit soort beschrijvende opdrachten, zijn er ook andere soorten opdrachten mogelijk voor het bewerken van de afbeelding. Het Keyframer-model toont daarom ook wel overeenkomsten met het onlangs vrijgegeven MGIE AI-model van Apple, waarmee het mogelijk is om foto’s te bewerken op basis van tekstopdrachten.

Bekijk ook

Apple's nieuwste AI-toepassing: foto's bewerken met tekst

Apple heeft een nieuw AI-model vrijgegeven, waarmee je met behulp van tekst foto's kan bewerken. Hierdoor heb je geen kennis nodig van fotobewerking om toch het gewenste resultaat te krijgen.

Keyframer belooft dat de kunst van het animeren nu in handen komt van een veel bredere doelgroep. Waar je nu nog veel kennis moet hebben van animaties en het veel tijd kost, is het dankzij Keyframer een stuk makkelijker en toegankelijker, zo zeggen de onderzoekers. Het is echter nog afwachten hoe en of Apple het Keyframer-model in de praktijk gaat inzetten. In iOS 18 zou AI een grote rol spelen, naar verwachting vooral voor Siri en voor fototoepassingen. Wat dat betreft past Keyframer en het eerder genoemde MGIE-model mooi in dat straatje.

Bekijk ook

Dit zijn Apple's plannen met AI in iOS 18

Apple werkt intern hard aan allerlei AI-functies voor iOS 18. Tijdens WWDC 2024 gaan we waarschijnlijk meerdere generatieve AI-functies te zien krijgen, onder andere voor Siri. In dit artikel houden we je op de hoogte van de status met verschillende updates.

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.