Apple wil sideloading van iOS-apps op M1 Macs blokkeren (update)

Uit de beta van macOS 11.2 voor ontwikkelaars blijkt dat Apple het sideloaden van apps wil blokkeren. Het gaat hier om apps die niet officieel worden aangeboden.

Update 10 februari 2021: Sideloading van apps is nu weer geblokkeerd. Je krijgt een melding “This application cannot be installed because the developer did not intend for it to run on this platform.”

Update 19 januari 2021: Sideloading van apps is nu toch weer mogelijk. Dit kan elk moment weer veranderen. We zullen dit niet dagelijks controleren, dus check op het moment dat je het wilt gebruiken of het nog werkt. Met iMazing kun je de iOS-apps lokaal opslaan op je Mac.

Update 16 januari 2021: Apple heeft sideloading van apps nu echt geblokkeerd. Je krijgt onderstaande pop-up te zien.

macOS Big Sur sideloading

Binnenkort geen sideloading op M1 Macs meer

Op Macs met M1-chip kun je ook iOS-apps installeren. Veel ontwikkelaars werken hieraan mee, maar er zijn ook apps die er bewust van zijn uitgesloten, zoals de ING Bankieren-app, Netflix, Instagram en Facebook. Via een omweg kun je die toch installeren, door het benodigde IPA-bestand te downloaden met je Apple ID en daarna handmatig te installeren. Maar Apple lijkt dat in macOS 11.2 te willen blokkeren, zo blijkt uit code van de tweede macOS 11.2 beta. Apps die in de Mac App Store verkrijgbaar zijn blijven gewoon werken.


Apple voert in macOS Big Sur 11.2 een nieuw systeem in dat moet voorkomen dat bepaalde iOS-apps op een Mac worden gebruikt. De code verwijst naar API’s die de kopieerbeveiliging (DRM) van het besturingssysteem regelen. Het is nog niet zeker of het nu al werkt, maar Apple zou het op afstand kunnen activeren op het moment dat de update breed beschikbaar komt. Je krijgt dan een melding:

This application cannot be installed because the developer did not intend for it to run on this platform.

Losse Mac-apps
Dat sommige apps niet via de Mac App Store worden aangeboden kan verschillende redenen hebben. Sommige ontwikkelaars willen eerst hun app optimaliseren, zodat het er beter uit ziet op de desktop en makkelijker te bedienen is met muis en toetsenbord. Anderen vinden dat hun app niet op de desktop thuishoort of verkopen liever een afzonderlijke Mac-app.

Verdere wijzigingen zijn niet aangetroffen in de beta’s die vanavond zijn verschenen, waaronder iOS 14.4 beta 2.

Bekijk ook

Apple brengt Release Candidate van iOS 14.4 uit

Apple is bezig met het testen van een nieuwe beta. Het gaat om de beta van iOS 14.4, waar nu een nieuwe versie van beschikbaar is. Waarschijnlijk brengt Apple deze versie begin 2021 uit.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 16 januari: Sideloading is nu geblokkeerd.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.