Apple brengt Release Candidate 3 van macOS Big Sur 11.2 uit

Apple heeft de Release Candidate 3 van macOS Big Sur 11.2 uitgebracht. Daarmee is Apple wederom een stapje dichterbij de definitieve release.

macOS Big Sur 11.2 beta

Big Sur bracht grote veranderingen voor de Mac, al was het alleen maar dat het besturingssysteem voortaan op twee processoren draait: M1 en Intel. Daarnaast kreeg Big Sur een visueel nieuw uiterlijk. Om de puntjes op de i te zetten brengt Apple nog de hele periode 2020-2021 nieuwe releases uit, die mogelijk ook nog wat nieuwe functie bevatten. Nadat Apple onlangs al de eerste en tweede Release Candidate van macOS Big Sur 11.2 uitbracht, is er nu de Release Candidate 3.

Meest recente macOS Big Sur 11.2

macOS Big Sur 11.2 Release Candidate 3

28 januari 2021 – De Release Candidate 3 van macOS Big Sur 11.2 is nu beschikbaar. De nieuwste versie heeft buildnummer 20D64. Deze Release Candidate 3 van macOS Big Sur is er voor ontwikkelaars en publieke testers. We verwachten dat de definitieve versie eind januari of begin februari uit komt.

Veranderingen eerdere beta’s

Er zijn twee veranderingen aangetroffen in de tweede beta. Uit code blijkt dat Apple niet langer sideloading van iOS-apps toestaat. Deze functie is nog niet geactiveerd, maar Apple zou op termijn een ‘schakelaar’ kunnen omgooien. Je kunt dan uitsluitend nog apps via de Mac App Store installeren.

Bekijk ook

Apple wil sideloading van iOS-apps op M1 Macs blokkeren (update)

Uit de beta van macOS 11.2 voor ontwikkelaars blijkt dat Apple het sideloaden van apps wil blokkeren. Het gaat hier om apps die niet officieel worden aangeboden.

Een andere verandering is dat het filter om firewalls te omzeilen is weggehaald. Ontwikkelaars kwamen er een paar maanden geleden achter dat Apple’s eigen apps altijd in verbinding staan met het netwerk en de servers van Apple, zelfs bij gebruik van een firewall. Dit viel niet in goede aarde en is nu weggehaald.

Bekijk ook

Apple verwijdert filter in macOS Big Sur waarmee eigen apps firewalls omzeilen

Apple heeft een wijziging doorgevoerd in de beta van macOS Big Sur 11.2, waardoor Apple's eigen apps firewalls van derden niet meer kunnen omzeilen. Dit zorgde voor privacyzorgen.

macOS Big Sur 11.2 beta downloaden

Voor de beta van macOS Big Sur 11.2 is een macOS betaprofiel nodig. Je vindt het macOS 11.2 betaprofiel in Apple’s Developer Portal. Publieke betatesters kunnen zich op een andere manier aanmelden voor de beta’s van macOS. De publieke beta van deze nieuwe versie verwachten we binnenkort.

Bekijk ook

Zo installeer je de publieke beta van iOS 17.4 en meer

Ben je van plan om de publieke beta's te installeren van iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 Sonoma? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.

Let op: deze beta’s zijn alleen bedoeld voor ontwikkelaars en publieke testers en zijn niet geschikt om te gebruiken op toestellen die je dagelijks nodig hebt.

Tijdlijn macOS 11.2 Big Sur beta

Hieronder vind je een tijdlijn van de macOS 11.2 Big Sur-beta’s voor ontwikkelaars:

  • macOS 11.2 Release Candidate 2 (buildnummer 20D64): 28 januari 2021 (verschenen)
  • macOS 11.2 Release Candidate 2 (buildnummer 20D62): 25 januari 2021 (verschenen)
  • macOS 11.2 Release Candidate: 21 januari 2021 (verschenen)
  • macOS 11.2 beta 2: 13 januari 2021 (verschenen)
  • macOS 11.2 publieke beta 1: 17 december 2020 (verschenen)
  • macOS 11.2 beta 1: 17 december 2020 (verschenen)
  • macOS 11.2 definitief: januari 2021 (verwacht)

Over macOS Big Sur
macOS Big Sur is een grote update voor de Mac. Het zit boordevol nieuwe functies, zoals een compleet nieuw design dat meer op iOS werkt, vernieuwingen voor alle standaardapps en meer opties om Catalyst-apps te maken. Safari krijgt een ‘privacy report’ en een aanpasbaar beginscherm. Ook is het Bedieningspaneel naar de Mac gehaald en lijkt de Finder meer op de Bestanden-app van iOS. Alles wat er nieuw is in macOS Big Sur lees je in een apart artikel.

Bekijk ook

macOS Big Sur: alles over de grote Mac-update van 2020

macOS Big Sur is de grote update voor je Mac van 2020. Er zitten heel wat nieuwe functies in, die we hier met je langslopen. Alles over de verbeteringen, opvallende functies en nog veel meer lees je hier!

Over het testen van beta’s
Bij het testen van beta’s kun je vaak tegen problemen aanlopen. Allereerst zijn meestal niet alle functies direct beschikbaar, maar worden deze gaandeweg de testperiode toegevoegd en uitgebreid. Ook kun je last hebben van vastlopers of kunnen sommige apps nog niet goed werken. Hou hier dus rekening mee als je besluit een macOS-update te gaan testen. Het wordt dan ook afgeraden om een beta op een toestel te installeren dat je dagelijks gebruikt, omdat er nog veel problemen in de beta kunnen zitten. Je kan macOS 11 ook op een aparte partitie installeren.

Dit artikel zal bij nieuwe beta’s steeds opnieuw worden gepubliceerd, waarbij we de nieuw toegevoegde functies bijwerken. Daarbij kunnen reacties ook strenger worden opgeschoond dan je van ons gewend bent. Zo voorkomen we dat je je steeds een weg moet banen door tientallen inmiddels verouderde reacties van een paar weken geleden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 28 januari: Release Candidate 3 is uit.
  • 2021 - 21 januari: De Release Candidate is er.
  • 2021 - 13 januari: Download nu de tweede beta.
  • 2020 - 17 december: Publieke beta nu beschikbaar.

macOS Big Sur

macOS 11 Big Sur was een van de grootste updates voor de Mac en verscheen in november 2020. Het is de opvolger van macOS Catalina. Big Sur bracht een volledig nieuw design, een verbeterd Bedieningspaneel en nieuwe functies voor Safari. Ook bijzonder is dat Apple voor het eerst sinds 2001 is overgestapt op een nieuwe nummering: van 10.x naar macOS 11. In 2021 is macOS Big Sur opgevolgd door macOS Monterey. Alle details vind je hier!

macOS Big Sur

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.