Safari browser-logo

Experts: ‘Apple houdt Progressive Web Apps tegen’

Safari ondersteunt geen Progressive Web Apps en houdt ontwikkelingen rond browsertechnologie tegen, vindt Forrester. Daardoor lopen gebruikers nieuwe mogelijkheden mis.

Progressive Web Apps zijn de nieuwste trend. Ze zorgen ervoor dat mobiele websites zich als apps gedragen, zodat je veel meer mogelijkheden hebt. Zo’n website heeft bijvoorbeeld toegang tot de camera en kan pushberichten versturen. Volgens adviesbureau Forrester is het ‘de toekomst van het web’. Behalve als je iPhone-gebruiker bent, want Apple’s mobiele browser ondersteunt het niet.

Safari browser-logo

Kun je dan maar beter overstappen naar Chrome voor iOS? Nou, dat heeft geen zin vanwege de richtlijnen die Apple stelt. Chrome voor iOS is eigenlijk niet the real deal. Apple eist dat browsers gebruik maken van het iOS WebKit framework en WebKit JavaScript. Elke iPhone-app met browserfunctie gebruikt verplicht de achterliggende webbrowsertechnologie van Apple. En dat is een probleem, vindt analist Julie Ask van Forrester. Apple houdt op die manier namelijk ontwikkelingen tegen, zoals Progressive Web Apps (PWA).

Progressive web apps

Misschien had je nog nooit gehoord van Progressive Web Apps, maar maak je er ongemerkt al gebruik van. De technologie is vooral populair bij winkelmerken die een rijke gebruikerservaring op hun websites willen aanbieden. Lancôme heeft er al ervaringen mee: zij maakten een Progressive Web App die zich gedraagt als een app. De website biedt veel meer functionaliteit, is 50% sneller en er wordt 16% meer cosmetica verkocht. Het voelt als een app, met icoontjes die een overlay op het scherm tonen als je erop tikt. Er is ook een carrousel van productplaatjes waar je horizontaal doorheen kunt scrollen.

Lancome iPhone

Lancôme: meer omzet dankzij Progressive Web App

Lancôme wilde aanvankelijk een normale app bouwen, maar zag ervan af omdat appontwikkeling vrij duur is en omdat het voor klanten een extra stap vergt: het downloaden en installeren van een app. Een mobiele website die zich gedraagt als een app zou een betere oplossing zijn, vond het cosmeticamerk. En dat bleek het geval. Bijkomend voordeel is dat er niet voor elk mobiel platform apart ontwikkeld hoeft te worden, maar dan moet Safari het natuurlijk wel ondersteunen.

Dit zijn de voordelen van Progressive Web Apps:

  • Snel: de website reageert snel als je bijvoorbeeld op icoontjes drukt.
  • Offline: je kunt de websites offline gebruiken.
  • Aantrekkelijk: vanwege het app-achtige uiterlijk is het prettig in gebruik.
  • Progressief: ze werken in elke browser, buiten de App Store om.
  • Responsive: ze werken op elk formaat scherm: telefoon, tablet of desktop.
  • Vindbaar: zoekmachines kunnen PWA’s gemakkelijk indexeren.
  • Betrokkenheid: pushberichten zorgen dat gebruikers terugkomen.
  • Herkenbaar: je kunt het icoontje op je homescreen zetten.
  • Linkbaar: je kunt de URL’s op allerlei manieren delen.
  • Up to date: de service worker zorgt dat achter de schermen nieuwe data wordt geladen.

Progressive Web Apps zijn bedacht door Google. Microsoft ondersteunt het ook, Apple niet. En dat is een probleem, want miljoenen mensen gebruiken een iPhone en zij zijn van oudsher de meest actieve gebruikers van mobiele websites en apps. “Apple zou leidend moeten zijn, geen volger”, vindt Ted Schadler van Forrester Research.

Air Berlin is een voorbeeld van een bedrijf die de website heeft omgezet naar een Progressive Web App. Onderstaand voorbeeld doet wel wat denken aan de ‘infokaarten’ die je in de zoekresultaten van Google te zien krijgt:

Progressive Web App van Air Berlin

Geen service workers in Safari

Er zijn een aantal redenen waarom Progressive Web Apps sneller laden. Eén ervan is de ‘service worker’-technologie, die Safari nog niet ondersteunt. Service workers halen op de achtergrond content op, met een andere CPU-core dan de CPU-core waarmee je de content aan het bekijken bent. Nou beschikt de A10 Fusion gelukkig wel over 2×2 cores (twee cores voor zware taken en twee andere voor simpele taken), maar die kunnen niet tegelijk actief zijn. Bij chips die op big.LITTLE gebaseerd zijn (zoals de Snapdragon 820 en Exynos 8890) kunnen er wel twee cores tegelijk actief zijn. Dat wijst erop dat er ook technische obstakels zijn, waardoor een update van Safari niet meteen de weg vrijmaakt voor Progressive Web Apps.

‘Apple investeert alleen in apps’

Volgens Forrester wil Apple niet meedoen met nieuwe browsertechnologieën vanwege de lucratieve App Store. De miljarden omzet die Apple binnenhaalt met apps zouden ze mislopen als alles via websites wordt afgehandeld. “Er is een duidelijke financiële gewin voor Apple om apps beter te maken, maar dat geldt niet voor het beter maken van de browser”. Apple zou daarbij de ontwikkelingen tegenhouden en nauwelijks meedoet aan het ontwikkelen van nieuwe webstandaarden.

Grappig is dat Apple bij het introductie van de eerste iPhone juist weigerde om apps toe te staan en vond dat alles maar via webapps geregeld moest worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2017, 10:50
Categorie Apple
Onderwerpen browser, Internet, safari

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.