iPhone 7 batterij-chip

‘A10-chip krachtig genoeg voor MacBook Air’

Apple's nieuwe A10 Fusion-chip in de iPhone 7 is zo krachtig, dat deze geschikt zou zijn voor de MacBook Air. De chip komt in de buurt bij de prestaties van de Intel-chips in de basismodellen van de MacBook Air.

De A-chips in de iPhone en iPad worden elk jaar krachtiger, maar met de A10-chip in de iPhone 7 is Apple bij een punt beland waarop de mobiele chip in theorie geschikt is voor de laptops. Volgens Linley Group is Apple’s nieuwe A10 Fusion-chip een stuk beter dan die van de concurrenten en is hij krachtig genoeg voor bijvoorbeeld de MacBook Air-lijn.

iPhone 7 batterij-chip

‘A10 Fusion blaast concurrentie omver’

Apple’s A10-chip bestaat uit twee onderdelen, de Hurricane en Zephyr. De Hurricane is veruit het grootste deel van de A10-chip en blaast volgens Linley Group de competitie omver. Met single-core tests scoort de A10-chip beter dan Samsungs Exynos 8890, Qualcomms Snapdragon 820 en Huawei’s Kirin 955. Op het gebied van multi-core hebben de chips van Samsung en Huawei wat voordelen, maar het merendeel van de apps maken daar geen gebruik van. Het is geen verrassing dat de A10-chip zo hoog scoort, want uit eerdere benchmarks bleek al dat de iPhone 7 behoorlijk snel is.

‘A10-chip geschikt voor MacBook Air’

De A10-chip is qua formaat wel groter dan de concurrenten, waardoor de prestaties per vierkante millimeter lang niet altijd het hoogst zijn. Door de kloksnelheid is Apple’s chip in de praktijk echter wel vaak het meest efficiënt. Voor Apple zijn de positieve resultaten goed nieuws, want Apple’s CPU presteert beter in vergelijking met Intel’s gebruikelijke x86 cores die gebruikt worden in pc’s. De A10 heeft bijna dezelfde prestaties als Intel’s Skylake core-processoren, besluit Linley Group. Tot slot wordt gemeld dat de A10-chip geschikt zou zijn voor de MacBook Air die momenteel gebruikmaakt van Intel-chips met lage snelheid. De MacBook Air-lijn is momenteel één van Apple’s langzaamste MacBook, voornamelijk omdat deze al een tijd niet meer van een update voorzien is.

Het is nog maar de vraag of Apple er al klaar voor is om de eigen A-chips in de MacBooks te gebruiken. Apple wil echter steeds meer zaken in eigen hand houden en het ontwikkelen van eigen CPU-chips voor de MacBook past daardoor in dit plaatje. Het lijkt dus meer een kwestie van tijd totdat Apple haar MacBooks gaat voorzien van een eigen CPU-chip. Aanstaande donderdag onthult Apple enkele nieuwe MacBooks, maar er gaan geen berichten dat deze voorzien zijn van Apple’s eigen chip. Het lijkt er daarom op dat we nog even moeten wachten voordat een MacBook voorzien is van een A-series chip. Mocht Apple kiezen voor eigen chips in de MacBook, dan heeft Intel een grote klant minder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 oktober 2016, 14:52
Categorieën Apple, Mac & macOS
Onderwerpen iPhone 7, macbook air

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7 het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.