Apple Pay OV in Lonen met Express modus.

Londense ov werkt nu sneller met Apple Pay: wanneer volgt Nederland?

Dit is de stand van zaken
In Londen kun je nu gebruikmaken van de Express-ov-functie van Apple Pay. In Nederland maken we nog steeds gebruik van de OV-Chipkaart, maar er wordt achter de schermen aan flink wat veranderingen gewerkt. Wanneer is Nederland aan de beurt? iCulture zocht het uit.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Voor reizen in het ov met Apple Pay kan je op verschillende plekken in de wereld terecht. In Londen werkt het al een aantal jaren, maar sinds dit weekend is het een stuk gemakkelijker geworden dankzij Express Transit. Dit is een speciale functie van Apple Pay, waardoor het in- en uitchecken een stuk sneller gaat én zelfs werkt als de batterij van je iPhone leeg is. Nu Apple Pay al enige tijd in Nederland beschikbaar is, hebben wij uitgezocht wat de stand van zaken is. Wat is de situatie voor Apple Pay in het Nederlandse openbaar vervoer?

Reis in Londen met Express Transit met Apple Pay

Voor het gebruik van Apple Pay moet je je altijd verifiëren met de draagdetectie op de Apple Watch of Face ID of Touch ID op je iPhone. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen zomaar met jouw toestel een betaling kan doen. Voor het openbaar vervoer is dat minder praktisch, omdat je daar vaak alleen snel in- en uit wil checken. Daarvoor heeft Apple de Express-modus geïntroduceerd, dat al een tijdje in China, Japan en op enkele plekken in de VS beschikbaar is.

Reis je via de metro, bus en tram in Londen, dan kan dat nu dus ook. Apple wijdt er zelfs een hele pagina aan op haar Britse website. Je hoeft dan dus alleen nog maar je iPhone of Apple Watch tegen een poortje te houden, zonder dat je op een knop hoeft te drukken of jezelf te verifiëren. Bij de nieuwste iPhones werkt het zelfs als je accu leeg is, tot wel vijf uur lang.

Express OV met Apple Pay: wanneer volgt Nederland?

Maar hoe zit het in Nederland? We hebben navraag gedaan bij enkele partijen die in Nederland verantwoordelijk zijn voor het openbaar vervoer. Het gaat om de NS en de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven.

Hessel Koster, woordvoerder van de NS, geeft aan dat er ov-breed nog steeds gekeken wordt naar reizen met de bankpas, waar ook Apple Pay onder valt. Hoewel hij geen concrete toezegging over Apple Pay kon doen, geeft hij wel aan dat Apple’s betaaldienst daar ook onder valt. Dat komt overeen met wat persvoorlichter Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland eerder al eens tegen iCulture zei, toen de proef met de betaalpas bij de NS in volle gang was.

Apple Pay OV in Lonen met Express modus.

Betaalmethodes testen tussen 2020 en 2023
Gerbrant Corbee van Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven, dat zich inzet om betalen in het ov makkelijker te maken, geeft iets meer uitleg. De huidige techniek van de OV-Chipkaart wordt in 2023 uitgezet, waarna overgegaan wordt naar een ander systeem. Alle informatie zit dan in de cloud in plaats van direct op het kaartje zelf, waardoor reizen makkelijker moet worden. Een andere betaalmethode is reizen met je betaalkaart. “Je moet Apple Pay zien als je betaalkaart op je mobiel”, zo legt hij uit. Vanaf 2020 tot 2023 worden verschillende betaalmethoden getest, waarna dit op kleine schaal geïntroduceerd zal worden. Apple Pay moet dan dus ook mogelijk zijn.

Dat dit veel tijd gaat kosten, blijkt wel uit het feit dat de toegangspoortjes vervangen moeten worden. Omdat nu alle informatie op de OV-Chipkaart zit, kan dit nu makkelijk uitgelezen worden. Met de overstap naar een cloud-gebaseerd systeem moeten de poortjes, en dat zijn er zo’n 60.000, worden aangepast.

Reizen met je betaalkaart (en dus ook met Apple Pay) lijkt vooral voor incidentele reizen ideaal. Voor reisproducten (bijvoorbeeld studenten of woon-werkverkeer) geldt de nieuwe OV-Chipkaart die via een account werkt. Je kan daar dan dus geen Apple Pay voor gebruiken, zo bevestigt Corbee. Hij kon nog geen antwoord geven op de vraag of er plannen zijn om in samenwerking met Apple de nieuwe OV-Chipkaart aan de Wallet-app toe te voegen. Mocht er meer bekend over zijn, dan vullen we dit artikel verder aan.

Wat betreft de Express-modus in Nederland kon Corbee helaas nog geen antwoord geven. Hij geeft wel aan dat filevorming bij de poortjes voorkomen moet worden. Wat dat betreft zou de Express-modus dus goed van pas komen. Aan de kant van de banken moet bovendien ook nog het één en ander aangepast worden. De huidige passen zijn, op die van bunq, Revolut, N26 en Monese na, niet geschikt voor Express-ov.

Apple Pay in het OV met express-kaart.

Het goede nieuws is dus dat reizen met de betaalpas, en dus ook Apple Pay, eraan zit te komen, als alternatief voor reizen met de nieuwe OV-Chipkaart. Wanneer dat precies komt, is nog even afwachten. Wil je meer weten over Apple Pay in het openbaar vervoer? Check dan onze tip.

Bekijk ook

Apple Pay in het ov gebruiken: dit zijn je opties in trein, bus en tram

Apple Pay werkt ook met het openbaar vervoer, maar wat zijn de mogelijkheden? In welke landen kun je het gebruiken en wat heb je nodig? Alles over Apple Pay in het ov lees je in dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.