HomePod zwart

Opinie: Waarom je (nu) beter kunt wachten op de tweede generatie HomePod

Apple brengt de HomePod uit in steeds meer landen, zoals binnenkort in Japan. Maar heeft het anderhalf jaar na de introductie nog wel zin om de speaker aan te schaffen? Wij vinden dat je beter kan wachten totdat Apple met de tweede generatie komt. En wel hierom...

Het is alweer twee jaar geleden dat Apple tijdens de WWDC 2017 de HomePod voor het eerst aankondigde. We moesten tot februari 2018 wachten voordat we eindelijk met de speaker aan de slag konden. Vanaf moment was de HomePod verkrijgbaar in de eerste groep landen. Dat is inmiddels anderhalf jaar geleden. Ondertussen wachten we er in Nederland en België nog steeds op. Je kunt je daarom afvragen of het nog wel zin heeft om de eerste generatie HomePod aan te schaffen als ‘ie ooit nog in Nederland en andere landen verschijnt. Ondertussen zitten we in een fase dat je beter kunt wachten op een nieuw model.

Waarom wachten op de tweede generatie HomePod

Deze week werd bekend dat Apple de HomePod deze zomer uitbrengt in Japan en Taiwan. Dit zijn het elfde en twaalfde land waar de HomePod verkrijgbaar zijn. Waarom de uitrol van de HomePod zo langzaam gaat, weten we niet precies. Het vermoeden is dat dit vooral te maken heeft met de lokalisering van Siri. Apple brengt de HomePod eens in de vier maanden uit in een nieuw land. Het kan daarom nog wel even duren voordat Nederland en België aan de beurt zijn. Wat mij betreft krijgen wij dan meteen de tweede generatie, ook al betekent het dat we er langer op moeten wachten.

Apple vernieuwt haar belangrijkste producten meestal elk jaar. Bij wat minder belangrijke producten en accessoires zoals de Apple TV en iPod duurt dat meestal wat langer. Hoewel we van de HomePod nog geen cijfers hebben, kunnen we wel iets afleiden uit Apple’s andere audioproduct, namelijk de AirPods. Bij de AirPods duurde het ruim twee jaar voordat er een nieuwe versie uitgebracht werd.

HomePod

Eerste generatie vaak flink verbeterd
Stel dat Apple toch nog eind dit jaar de HomePod in ons land uitbrengt, is het dan een goede aankoop? Een bijna twee jaar oud product kopen is wat mij betreft niet verstandig bij de HomePod, omdat we niet weten hoe lang deze nog ondersteund wordt – en of er überhaupt nog wel een tweede generatie komt. Ondertussen zijn er bij andere fabrikanten alweer nieuwere producten verschenen en het verleden heeft ook wel aangetoond dat Apple’s eerste generatie producten vaak sterk verbeterd worden. Dat zag je bij de iPhone, maar ook de iPad en Apple Watch.

Nieuwe functies op komst
De HomePod in zijn huidige vorm is uiteraard nog steeds een prima apparaat. Heb je er eentje thuis staan, dan gaan we er vanuit dat je er veel plezier van hebt. Het platform staat niet stil. Apple voegt aan de HomePod in iOS 13 allerlei handige functies toe. Denk aan ondersteuning voor meerdere gebruikers, maar ook Handoff en nieuwe automatiseringen. Hierdoor profiteren huidige HomePod-gebruikers van allerlei nieuwe mogelijkheden.

Maar als je op dit moment een slimme speaker zoekt kun je misschien beter kijken naar een alternatief zoals de Sonos of wachten op de tweede generatie. Recente geruchten over een nieuw model zijn er niet, maar Apple komt ongetwijfeld met een nieuw (en misschien wel kleiner) model.

Zou jij nu nog een HomePod in huis halen of wacht je liever op een nieuwe generatie? Stem in onze poll!

Poll niet zichtbaar? Invullen kan ook hier!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juli 2019, 18:30
Categorie Accessoires
Onderwerpen homepod, opinie

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.