In-app aankopen app

Een app gezien die niet deugt? Je kunt het bij Apple rapporteren

Apple heeft een aanpassing gedaan in de richtlijnen voor developers. Voortaan kun je apps rapporteren bij Apple, als je van mening bent dat de app bepaalde regels overtreedt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update van de developer-richtlijnen

Apple kondigde het aan in een update voor ontwikkelaars. Ze schrijven dat de App Store een veilige plek moet zijn. Vandaar dat je voortaan apps kunt rapporteren als je vindt dat deze onbetrouwbaar of onveilig is, of in strijd is met de App Store Review Guidelines. Oneerlijke marketing en misleiding kan ook reden zijn om uit de App Store te worden gehaald.

Geld terugvragen binnen een app

Daarnaast is het vanaf iOS 15 mogelijk om meteen binnen een app geld terug te vragen van in-app aankopen. Je hoeft dan niet meer naar de Apple-website te gaan om daar een probleem te melden. Apple heeft hiervoor een nieuwe StoreKit API geïntroduceerd waarmee ontwikkelaars het in hun apps kunnen inbouwen. Of dit veel zal gebeuren is nog even de vraag.

Fortnite in-app aankopen

Als gebruiker kun je op deze optie tikken, de aankoop selecteren en aangeven dat je geld terug wilt. Je krijgt daarna een e-mail van Apple over de status. Dit moet binnen 48 uur gebeuren.

Oneerlijke behandeling
Apple heeft nog meer wijzigingen doorgevoerd. Zo kunnen ontwikkelaars waarvan de app(update) is afgewezen, nu aangeven dat er sprake is van oneerlijke behandeling, bijvoorbeeld op het gebied van politiek of vooroordelen. Dit is ongetwijfeld een reactie op de klachten die eerder zijn geuit, dat er sprake is van oneerlijke concurrentie.

Apple wil ook geen ‘hookup’-apps meer in de App Store, die pornografie bevatten of zijn bedoeld voor prostitutie. Blijkbaar werden dergelijke apps tot nu toe nog toegelaten. Apps die eigenlijk geen nuttige functies hebben zullen ook niet worden toegelaten. En van drankspelletjes zijn er al zoveel, dat Apple ze als een verzadigde categorie heeft aangemerkt.

Apple heeft de Developer Code of Conduct ook aangescherpt met nieuwe regels, waaruit blijkt dat informatie over de identiteit van een ontwikkelaar moet kloppen en actueel moet zijn. Manipuleren van reviews en ranglijsten is niet toegestaan en als er enorm veel klachten over een ontwikkelaar binnenkomen kan dat ook tot maatregelen leiden. Verder is ook het opnemen van irrelevante informatie in metadata van apps aangescherpt.

Wie alle aanpassingen in de regels wil lezen kan terecht op de nieuwspagina voor developers.

Hoe je App Store scams kunt herkennen lees je in een aparte tip.

Bekijk ook

App Store-scam herkennen: zo trap je niet in dure app-abonnementen

Hoewel Apple streng toeziet op de apps die in de App Store staan, wordt de downloadwinkel nog altijd geplaagd door zogenaamde scam apps en fleeceware. Hoe kun je deze frauduleuze apps herkennen en hoe kom je er vanaf?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.