Kaspersky dient klacht in over monopolie van Apple’s App Store

Kaspersky Lab heeft een klacht ingediend tegen Apple vanwege oneerlijke concurrentie. Het bedrijf vindt namelijk dat Apple te veel controle over de App Store heeft en dat monopolie misbruikt.

Kaspersky klaagt over App Store-monopolie

Eerder diende Spotify ook al een soortgelijke klacht in, maar dan bij de Europese Commissie. Kaspersky heeft de klacht op een andere plek ingediend, namelijk bij de federale mededingingsautoriteit in Rusland. Apple zou Kaspersky hebben gedwongen om bepaalde onderdelen van de ‘Safe Kids’-app te verwijderen nadat de nieuwe functie Schermtijd in iOS 12 was toegevoegd.


In een blogposting legt Kaspersky uit wat er aan de hand is: Apple zou strenge regels hanteren voor de App Store, waardoor het aanbieden van een app met concurrerende functies wordt gehinderd. Apple weigerde de ‘Safe Kids’-app op basis van regel 2.5.1 uit de App Store-richtlijnen. Daarin staat dat apps alleen publieke API’s mogen gebruiken en op de huidige versie van het besturingssysteem moeten draaien. Apple had er moeite mee dat Kaspersky’s app gebruik maakte van configuratieprofielen om de app bepaalde rechten te geven en om de Safari-browser te blokkeren. Op die manier was Kaspersky in staat om het gebruik van apps op basis van leeftijd te blokkeren. Ook kon Kaspersky het gebruik van webbrowsers blokkeren, behalve een speciale versie binnen de Safe Kids-app.

Kaspersky: klacht over Apple-monopolie

Apple besloot dit vlak nadat Schermtijd in iOS 12 was aangekondigd en Kaspersky denkt nu een verband te zien. De voorgaande drie jaren kwam de Safe Kids-app moeiteloos door het reviewproces van de App Store. “Vanuit ons standpunt gebruikt Apple zijn positie als eigenaar van het platform en toezichthouder voor het enige kanaal voor apps om voorwaarden te dicteren en te voorkomen dat andere ontwikkelaars op basis van dezelfde regels kunnen meedoen”, meent het antivirusbedrijf. “Als gevolg van de nieuwe regels kunnen ontwikkelaars van ouderlijk toezicht-apps sommige gebruikers verliezen en financieel benadeeld worden. Maar belangrijker nog is dat de gebruikers benadeeld worden, omdat zij belangrijke beveiligingsfuncties mislopen.”

Kaspersky is bang dat de markt voor parental control-apps uiteindelijk een monopolie wordt en dat er geen vernieuwing meer plaatsvindt omdat er voor externe ontwikkelaars niets te winnen valt. Apple staat de afgelopen weken onder druk omdat het bedrijf mag bepalen wat er wel en niet in de App Store wordt toegelaten. Die situatie bestaat al sinds het begin van de App Store in 2008, maar leverde tot nu toe alleen morrende geluiden van ontwikkelaars op. De afgelopen tijd lijkt daar verandering in te komen, met de klacht van Spotify als officieel startschot. Wellicht zullen er nog meer grote bedrijven zijn die klachten indienen bij de EU of bij de mededingingsautoriteiten in diverse landen. Bij Spotify ligt de klacht vooral op financieel gebied, terwijl Kaspersky vooral klaagt over het blokkeren van functies.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.