iPhone 14 Pro camera lenzen

Reacties voor: Alles over de camera van de iPhone 14 (Pro)

Grote sprongen!
Bijna iedereen vindt de camera één van de belangrijkste onderdelen van de iPhone. Hoe goed is de camera van de iPhone 14 en iPhone 14 Pro? Dat lees je hier.
Lees het complete artikel → Alles over de camera van de iPhone 14 (Pro)
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 41 reacties

  1. Ik blijf de camerabult een verschrikking vinden.
    Ik heb nu de 12 Pro. Als ze een nieuw pro toestel uitbrengen zonder bult koop ik die direct. Het gaat echter precies de andere kant op. De bult groeit alleen maar.

  2. Ik heb nu de iPhone 13 Pro en vind deze al te bulky. Ik hoop dat we op een gegeven moment weer wat meer richting de iPhone SE dikte gaan met wat minder uitstekende camera’s.

  3. Ik heb de 12 pro max met 512 gb. Elke twee jaar koop ik een nieuwe, maar ik zie nu voor het eerst echt geen reden te upgraden. Camera is prima, telefoon snel en voor een betere camera of betere chip ga ik niet een zak met geld neerleggen.

  4. Zo het nu lijkt ziet het er naar uit, dat niets geëgaliseerd wordt. Om de hardware te huisvesten moeten er offers genomen worden. Een iets dikker toestel, wat erop neer komt op een baksteen van een iPhone, of het camera eiland voor lief nemen.

    Ik wacht liever nog een paar jaar, een iPhone 16 Pro Max zal me beter uitkomen. Tot die tijd zullen vrijwel alle lenzen voorzien zijn van een grotere resolutie.

  5. Wat mij verbaast is dat ik (man, 46) eigenlijk niemand hoor over het toenemende gewicht van iphones. Heb nu een gewone XS van 177 gram die ik meer dan zwaar zat vind voor prettig gebruik. Na 4 jaar tijd voor een nieuwe 14.

    De iphone 13pro is al 204 gram (!). Lijkt me dat de iphone 14 pro nog zwaarder zal worden. Voor mij is daarmee gewicht de belangrijkste reden om geen iphone 14 pro te nemen, alhoewel ik deze qua functies eigenlijk zou willen kiezen.

  6. @Chris: Ik kwam van 11 pro Max af toen de 13 pro Max kocht, en ja hij is iets wat zwaarder maar zo aan gewend.

    Die verschrikkelijke camera bult moet eens weg, de focus lijkt al jaren echt alleen nog maar op de camera te liggen(meer groter is beter).
    Dit terwijl de camera al vanaf de 11 serie meer dan goed genoeg is, ze hadden deze beter kunnen optimaliseren en uitwerken, zodat deze ook eens in wat kleine bult heeft.

  7. @Michel: Precies dit dus. Al vanaf de eerste iPhone elke 2 jaar een nieuwe maar zie nu echt het nut niet echt meer.

  8. Die bult is me een doorn in het oog. Liever een wat dikker toestel maar wel zonder bult aub.

  9. Wat een lelijk ding, wordt wachten op iPhone15

  10. Origineel geplaatst door PP
    Ik blijf de camerabult een verschrikking vinden.
    Ik heb nu de 12 Pro. Als ze een nieuw pro toestel uitbrengen zonder bult koop ik die direct. Het gaat echter precies de andere kant op. De bult groeit alleen maar.

    That’s what she said.

  11. Is dit de ondergang van de iPhone met hun camerabult ??

    Waarom moet je in godsnaam nog betere foto’s kunnen maken op een toestel. Ze zijn meer dan prima en voor professionele foto’s heb je een goed foto toestel nodig. Een telefoon is om mee te bellen en wat te lezen en een fotootje te schieten. Van mij mogen de (spionage) camera’s gewoon verdwijnen van het toestel. Facebook luistert met de microfoon al genoeg af.

  12. Origineel geplaatst door JK
    Ik heb nu de iPhone 13 Pro en vind deze al te bulky. Ik hoop dat we op een gegeven moment weer wat meer richting de iPhone SE dikte gaan met wat minder uitstekende camera’s.

    De telefoon die aan jou eisen voldoet is dan de SE😁😉

  13. @Jeroen:
    Haha onder welke steen leef jij? 😆

  14. Ik vind die dikke bult achterop ook verschrikkelijk!
    Hierom heb ik de iPhone 13 pro overgeslagen.
    Is zelfs met een hoesje niet meer te compenseren!
    En waarom?
    De foto’s zijn al heel goed en in het gebruik ga je hier echt niks van merken hoor als het nu nog beter wordt.
    Maar als ze dan toch perse betere camera’s willen, laten ze dan het toestel maar iets dikker maken hoor.
    Dat zou me helemaal niet zo storen.
    Maar dat gedrocht achterop en als ie wobbelt op tafel als je ermee bezig bent vind ik vreselijk storend.
    Ik zou dit jaar na 3 jaar wel een nieuwe iPhone willen maar zo heb ik er geen zin meer in.
    Ik hoop heel erg dat deze geruchten niet kloppen en de bult weer kleiner wordt of liefst helemaal verdwijnt.
    Anders dan wacht ik nog wel een jaartje…..

  15. Ik stoor mij er helemaal niet aan aan die camera-bult. Een leuk hoesje om mijn iPhone en het probleem is wat mij betreft opgelost.

  16. @Jeroen: Volgens mij moet jij nog wat bijgeschaafd worden. Maar grosso modo van de foto’s worden door mobiele devices geschoten. De foto’s van een iPhone 13 Pro (Max) zijn niet te onderscheiden van een DSLR. Het woord foto toestel komt nog uit de prehistorie, en dat zegt al genoeg. Je denkt nog conservatief.Dus reken maar dat de iPhone 14 serie daar weer overheen gaat, qua kwaliteit, al is het niet veel. Men noemt dit jezelf telkens overtreffen, en dat is al een prestatie op zich.

    Hoe ook zei kwaliteit gaat boven kwantiteit, en een iPhone is net als een Zwitsers zakmes, en om tegen de concurrentie op te blijven nemen moet alles op alles gezet worden.

    Namen als de Samsung Galaxy S22 serie, en andere merken in het High-end segment schieten ook geen slechte foto’s, en dan in iedere situatie, zowel overdag (al is dat spelletje allang uitgespeeld) maar ook ‘s nachts, doen ze niet voor elkaar onder.

  17. Geweldig, binnenkort hebben we dus echt een camera bezitten waarmee je wellicht nog kan bellen of je tv kan bedienen.
    Is men niet te veel aandacht aan het leggen op camera technologie? Wanneer komt er iets revolutionairs?

  18. @Edwin: Ik zou zeggen als je iets revolutionairs weet breng het uit. Want de genoemde dingen bestaan al of zijn achterhaald. Zelfs de opvouwbare telefoon is er al, maar dat is ook na een tijdje normaal. Dus als je ideeën hebt die de moeite waard zijn horen we graag.

    Bestaande dingen worden alleen maar beter fijngeslepen, om zo efficiënt mogelijk te handelen. Ontwikkeling en productie kosten zijn niet gratis, en je moet het uit eindelijk aan de man brengen. Veel succes.

  19. (Red.) Bijgewerkt met de nieuwste info!

  20. Hmm, het heeft niet direct mijn grote voorkeur zo’n dikke bult. Ik zit momenteel nog steeds op een iPhone X, de eerste met faceid. Snap wel als je een 12 of 13 pro hebt dat je twijfelt om te upgraden. Maar ik ga het zeker wel doen 😄

  21. Origineel geplaatst door Lemco
    @Jeroen: Volgens mij moet jij nog wat bijgeschaafd worden. Maar grosso modo van de foto’s worden door mobiele devices geschoten. De foto’s van een iPhone 13 Pro (Max) zijn niet te onderscheiden van een DSLR. Het woord foto toestel komt nog uit de prehistorie, en dat zegt al genoeg. Je denkt nog conservatief.Dus reken maar dat de iPhone 14 serie daar weer overheen gaat, qua kwaliteit, al is het niet veel. Men noemt dit jezelf telkens overtreffen, en dat is al een prestatie op zich.

    Hoe ook zei kwaliteit gaat boven kwantiteit, en een iPhone is net als een Zwitsers zakmes, en om tegen de concurrentie op te blijven nemen moet alles op alles gezet worden.

    Namen als de Samsung Galaxy S22 serie, en andere merken in het High-end segment schieten ook geen slechte foto’s, en dan in iedere situatie, zowel overdag (al is dat spelletje allang uitgespeeld) maar ook ‘s nachts, doen ze niet voor elkaar onder.

    Ben met veel dingen van wat je zegt eens maar……..
    Als je het verschil niet kunt zien van een foto geschoten van een smartphone en een DSLR dan wordt het echt eens tijd voor een rondje oogarts.

  22. Aan die lelijke bult mag dringend iets gedaan worden, net als aan de zoom. Op dat vlak is Apple wel nog ver achterop tegenover andere merken die vaak nog een pak goedkoper zijn. Is dan wel het enige minpunt tov andere merken.

  23. @Nick Seamore: Dat hoor ik heel veel mensen zeggen (spiegelreflex is superieur ten opzichte van een mobiele camera)

    Maar als je kijkt naar deze link, dan valt dit best wel mee? toch:) misschien kwa bewerken van fotos (via raw)(wat de iphone ook heeft tegenwoordig) maar voor de meeste mensen gaan toch voor een mobiel apparaat.

  24. @Nick Seamore: Hangt van veel factoren af. Maar de verschillen zijn zo klein, dat het voor het menselijk oog niet meer waarneembaar is. Het hangt van de DSLR zelf af, welke objectieven je gebruikt op welk beeldscherm je de foto’s bekijkt en of het beeldscherm zelf is goed gekalibreerd op kleur echtheid, Delta E (kleur afwijking, grijs afwijking) want alles onder de 3 is voor het menselijk oog niet meer waarneembaar. kortom het is makkelijk te zeggen dat er DSLR betere foto’s schiet dan een high end smartphone. Daar komt bij uit welk jaar je DSLR komt. Als hij uit 2022 komt wil

    Ik we een vergelijk zien, zowel van de smartphone als de DSLR.
    Vaak als je in RAW schiet moet je nog werk verzetten om hem netto te slaan. En afgelopen weekend waren een 2 mensen die foto’s schoten met een DSLR, (de een automatisch de andere manueel) maar een menig smartphone schiet in de tegenwoordige tijd betere foto’s dan een DSLR van een paar jaar oud. Mensen moeten ook zelf professioneel zijn en evenredig aan hun apparatuur zijn.

    En daar komt bij dat ik niet snel onder de indruk raak. Want het onderscheid wordt steeds kleiner.
    Ohjah en wil je echt stappen maken dan en dat je niet kunt evenaren zijn er nog drones.

  25. Wat een lelijk ding zeg. Toch ga ik hem kopen. Zit nog met een iPhone X opgescheept. Om nou nog een jaar te wachten. Dan verkoop ik hem wel door voor een betere mocht ik die ooit weer komen. Met Usb-c en touch id terug in het scherm.

  26. @Mike: Beetje een vreemde gewaarwording. En hoe kun je nu al zeggen of het een lelijk ding is. Eerst maar afwachten wat er in September tijdens de Keynote komt en, in real live bekijken/vasthouden. Dan pas oordelen, of het mee of tegenvalt.

  27. Maar 48 megapixel??? En maar in 8K filmen?

    Hoe moet je als gewoon mens hier toch mee leven? Onbegrijpelijk.

  28. Ik snap de klachten niet over de camerabult. Ik heb een iPhone 12 met een origineel siliconen hoesje en door het hoesje steekt de bult 0,0 uit.
    De camera is voor mij misschien wel de belangrijkste functie van een smartphone (indd wie belt er nog 😄) dus hoe beter de camera hoe groter de kans dat ik overstag ga voor een nieuwe iPhone

  29. Origineel geplaatst door Jeroen
    voor professionele foto’s heb je een goed foto toestel nodig.

    Zelfs Sony verwacht dat smartphone camera’s de DSLR’s gaan inhalen… Dit statement is dus achterhaald.

  30. @Victor: Hoezo, Samsung, OnePlus en andere high-end smartphone uit het Android kamp doen dit al jaren.
    Even een voorbeeld. Samsung Galaxy S22 Ultra heeft een camera setup:

    12 megapixel Ultra Wide Camera
    10 megapixel Telefoto Camera 2 met 3x optische zoom
    10 megapixel Telefoto Camera 1 met 10x optische zoom
    108 megapixel Wide-angle Camera met space zoom van 100x

    Oh ja en er zit nog een 40 megapixel selfie camera in.
    Al die getallen die Samsung heeft dan valt is die 48 megapixel van de iPhone 14 Pro(Max) best mee. En 8K opnames is ook al geen nieuws meer. De concurrentie heeft het al.
    Maar ik denk dat je met de iPhone 14 Pro prima uit de voeten kunt.

  31. @Mike: Wat een klinkklare onzin. Niets maar dan ook niets kan tippen aan een goede mirrorless camera met aps-c of full frame sensor.
    Die sensors zijn vele malen groter, kunnen veel meer licht opvangen etc etc, je kan physics nooit omzeilen.

  32. Als er twee dingen zijn dat ik heb geleerd over fotograferen is dat de beste camera de camera is die je bij je hebt. Aangezien je je telefoon vrijwel altijd bij je hebt, stelt die je instaat om snel een mooie foto te nemen. Anderzijds is de fotograaf sterk bepalend. Iemand met oog voor compositie leest het licht, brengt diepte, etc. etc. bij het maken van een foto.
    Het is niet de apparatuur, al maakt de apparatuur het allemaal wel makkelijker, het gaat uiteindelijk om de persoon die de foto maakt om het moment / emotie echt vast te leggen.

    Is iemand met oog voor fotografie instaat om met een full frame systeemcamera een mooiere foto te maken dan met zijn iPhone? Allicht! Al zal die ook nog steeds prachtige foto’s kunnen maken met een iPhone.

  33. Origineel geplaatst door Mike
    Wat een lelijk ding zeg. Toch ga ik hem kopen. Zit nog met een iPhone X opgescheept. Om nou nog een jaar te wachten. Dan verkoop ik hem wel door voor een betere mocht ik die ooit weer komen. Met Usb-c en touch id terug in het scherm.

    Lelijk ding en toch kopen? En je zit met een X opgescheept? Waarom koop je eigenlijk dan een iPhone? Omdat het zo hip staat? Geld teveel? Etcetera, etcetera……😮‍💨

    Ikzelf kan niet wachten op de 14 Pro Max om mijn huidige 11 Pro Max te vervangen. 😎

  34. Origineel geplaatst door Mike
    Wat een lelijk ding zeg. Toch ga ik hem kopen. Zit nog met een iPhone X opgescheept. Om nou nog een jaar te wachten. Dan verkoop ik hem wel door voor een betere mocht ik die ooit weer komen. Met Usb-c en touch id terug in het scherm.

    Origineel geplaatst door Nick Seamore
    Lelijk ding en toch kopen? En je zit met een X opgescheept? Waarom koop je eigenlijk dan een iPhone? Omdat het zo hip staat? Geld teveel? Etcetera, etcetera……😮‍💨
    Ikzelf kan niet wachten op de 14 Pro Max om mijn huidige 11 Pro Max te vervangen. 😎

    Beetje raar idd… eerst afkraken, om vervolgens toch maar te halen. Koop dan gewoon een ding van de concurrent als je iPhone zo lelijk vindt.🤷🏼‍♂️

  35. @Chris: Dit verbaast mij ook. Valt normaal gesproken niet zo op. Maar toen ik RSI klachten begon te krijgen op mijn werk, merkte ik dat telefoon gebruik dit ook versterkte. Onder andere door het gewicht van het toestel.

  36. Pffff mensen snappen echt niet het belang van een goede camera voor een hobby/ semi professional. Met 48 mp en 8K(in de toekomst) filmen kun je dus uitsneden maken van 12mp en 4K!!! Maw in post processing heb je mega veel vrijheid. De camera bult is jammer, maar ik heb liever een keigoed camerasysteem, dan een platte telefoon. Heb er geen hoes omheen en het stoort mij niet meer.

    Dus JA ik ben ook van mening dat de DSLR de deur uit kan. Helemaal nu de focus op Macro begint te liggen wordt het super interessant. Wij hebben een spiegelreflex gekocht voor rond de 1500 euro. Nu reeds 8 jaar geleden. Hebben dat lompe grote ding 3 a 4 vakanties meegesleept tot we tot de conclusie kwamen bij het uitzoeken van de foto’s dat de iPhones meermaals betere shots hadden dan die lomp en onbenullige Canon. Zelfs nadat we een cursus hadden gedaan en dus manual schoten. Kijk ook eens naar alle accessoires die je echt nodig hebt om een goede foto te maken. Dikke lens voor inzoomen, dikke lens voor macro, continu omwisselen, flitsers voor weinig licht situaties, etc.

    Zijn er nog steeds toepassingen voor een spiegel of systeemcamera? Ja natuurlijk. Als je pro bent en je er je geld mee verdient, natuurlijk. Een bruiloft fotografeer je niet met een iPhone. Maar een hobbyist of iemand die semi professioneel bezig is kan prima uit de voeten met de nieuwste iPhones.

    Slechtste investering ooit was dat. Beter om de 3-4 jaar de dikste iPhone nemen. Dan heb je alles wat je nodig hebt om weer 3-4 jaar top foto’s en video’s te nemen. Tip: neem een osmo mobile gimbal erbij. Perfecte reis compagnon.

  37. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  38. @Chris: De 14 Pro weegt 206 gram dus die 2 gram verschil met de 13 Pro ga ik niet merken

  39. Dat gezeur over die camera bult 😂 Ik dacht dat we dat nu wel ‘s gehad hadden. Koop dan een iPhone SE of een oudere of zo. Ik heb nu 2 jaar een iPhone 12 Pro Max gehad met een lekker stevig hoesje erom heen van soSkild (Nederlands merk; geweldig bestand tegen vallen etc) en daarmee heb ik nooit last van die ‘bult’ gehad.

    2 vragen:
    1. wélke foto’s worden nu écht met 48 megapixels gemaakt. Zijn dat alleen de foto’s met de ‘gewone’ lens? (Geen groothoek, geen tele?).
    2. zit er eigenlijk nog steeds een LiDAR Scanner in de camera. Daar hoor je Apple niet meer over en je leest het ook nergens meer.

    PS: ik ga lekker voor de iPhone 14 Pro Max 512 GB – wél even twee keer slikken die prijs van – geloof ik – €1889. Apple casht als een gek op extra opslag, terwijl de iPhones al 200 euro duurder zijn. Maar ik ga er toch voor. Ik vind het een enorme stap voorwaarts deze iPhone. M’n soSkild hoesje bestel ik deze week en ik hoop dat m’n (witte!!) iPhone er zo snel mogelijk is!!

  40. Helaas geen 8K. Dan vraag ik me toch af, aangezien het theoretisch mogelijk moet zijn met een 48MP camera, of Apple dit in de toekomst met een software update zou kunnen activeren? Of dat er third-party apps zijn die dit zouden inbouwen?

  41. Als je een foto wilt maken met de Pro (ik weet niet of dit voor andere toestellen ook geldt) dan is het beeld naast (of onder en boven) de foto in de “zoeker” (dus op het scherm) aan de zijkanten transparant. Je ziet daarin dus ook wat de lens ziet zonder dat dit transparante gedeelte een onderdeel wordt van de foto. Weet iemand waarom en/of is dit uit te zetten?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.