Stage Manager in iPadOS 17

Apple breidt Stage Manager in iPadOS 17 uit met deze 5 functies en verbeteringen

Stage Manager krijgt in iPadOS 17 verbeterde functies. De speciale modus werd afgelopen jaar geintroduceerd, maar kon rekenen op veel kritiek van vooral pro-gebruikers. Brengt iPadOS 17 op dit gebied de nodige verbeteringen?

Stage Manager in iPadOS 17

Stage Manager is de speciale modus waarmee je meerdere apps tegelijk kan gebruiken in verschillende formaten vensters. Je kunt de vensters van apps tot op zekere hoogte aanpassen, iets wat normaal gesproken niet mogelijk is. Stage Manager werkt alleen op iPads met M1-chip of nieuwer of de iPad Pro uit 2018 en nieuwer en is dus vooral bedoeld voor de meer veeleisende iPad-gebruiker. Maar er kwam al tijdens de betaperiode van iPadOS 16 veel kritiek op deze functie. Het werkt vaak onhandig en onduidelijk en bepaalde handelingen zijn inconsistent, waardoor je uiteindelijk niet de vrijheid en mogelijkheden hebt die pro-gebruikers zo graag zouden zien. Het goede nieuws is dat Stage Manager in iPadOS 17 meer mogelijkheden krijgt. Het slechte nieuws is dat het in de basis blijft zoals het is.

#1 Vensters nauwkeuriger vergroten en verkleinen

De belangrijkste verbetering voor Stage Manager in iPadOS 17, is dat je vensters nauwkeuriger kan aanpassen. Waar het in iPadOS 16 nog in behoorlijke vaste stapjes ging en je beperkt was in de breedte en hoogte van vensters, ben je vanaf iPadOS 17 een stuk vrijer. Nog steeds gaat het om van tevoren bepaalde stappen (je bent dus nooit zo vrij als bijvoorbeeld op de Mac), maar je hebt nu wel veel meer mogelijkheden. Zo kun je een app bijvoorbeeld heel smal, maar wel heel lang maken. Of juist smal en kort, waardoor het op een iPhone 4-achtige weergave lijkt.

Vensters in Stage Manager in iPadOS 17

#2 Vensters vrijer verplaatsen

Behalve dat je vensters nauwkeuriger kan vergroten en verkleinen, is ook het plaatsen van de vensters op het scherm verbeterd. Je kan een venster gemakkelijker over het gehele iPad-scherm verslepen, zonder dat deze terugspringt naar een van tevoren bepaald punt. Maar ook hier geldt dat het niet zo vrij is als op de Mac. Zo moet een venster altijd volledig in beeld zijn en mag een deel van een app dus niet buiten het schermrand verstopt zitten. Je kan vensters nu wel makkelijker boven elkaar zetten, zonder dat de ene er achter vandaan glipt. Meer vrijheid dus, al zijn er nog wel steeds beperkingen.

#3 Externe camera bij een extern display

Als je via Stage Manager een extern scherm op je iPad aansluit, kun je vanaf iPadOS 17 eindelijk de ingebouwde camera in het scherm gebruiken voor bijvoorbeeld FaceTime. Dat is een flinke verbetering, omdat je daardoor geen vreemde kijkhoek meer hebt van de ingebouwde iPad-camera. Overigens geldt dit in zijn algemeenheid voor usb-webcams die je op de iPad aan sluit in iPadOS 17, dus ook zonder gebruik van Stage Manager.

Bekijk ook

Heb je een (usb) webcam? Die werkt vanaf iPadOS 17 met de iPad!

Met ingang van iPadOS 17 verandert het videobellen en vergaderen met de iPad, dankzij de ondersteuning voor externe webcams. Hoe zal dat werken en welke iPads zijn geschikt?

#4 Makkelijker apps toevoegen via Dock

Dit is een kleine wijziging, maar hij kan wel goed van pas komen: als je vanaf iPadOS 17 de Shift-toets op een fysiek toetsenbord ingedrukt houdt en klikt op een app in het Dock, dan wordt deze app toegevoegd aan je huidige Stage Manager indeling. Normaal gesproken opent er een nieuwe groep met de app uit het Dock waar je op klikt, maar door Shift ingedrukt te houden voeg je hem toe aan je bestaande collectie apps. Het is dan dus niet meer nodig om de app te verslepen.

#5 Nieuwe instelling voor multitasking

Tot slot krijgen Stage Manager en andere multitaskingfuncties voor de iPad een nieuw instellingengscherm. In de Instellingen-app vind je vanaf iPadOS 17 een nieuwe optie genaamd Multitasking en gebaren. Je kan daar schakelen tussen de drie verschillende modi (alles uit, alleen Split View en Slide Over, en Stage Manager) en ook enkele andere instellingen aanpassen. Voor Stage Manager kan je bijvoorbeeld het gebruik van recente apps en het Dock uitschakelen. Deze instelling was ook al beschikbaar in iPadOS 16, maar ziet er nu dus iets anders uit. Overigens kun je Stage Manager ook nog steeds inschakelen via het Bedieningspaneel.

iPadOS 17: instelling voor Multitasking en gebaren

Meer over iPadOS 17

iPadOS 17 is de grote update voor de iPad in 2023. Wil je weten of jouw iPad geschikt is voor iPadOS 17, dan vind je in ons artikel de geschikte modellen. De verwachte releasedatum van iPadOS 17 is in september of oktober 2023. De meest recente stabiele iPadOS-versie is iPadOS 17.4.1.

Bekijk ook

iPadOS 17 nu te downloaden: de volgende stap voor de iPad-software

iPadOS 17 is vanaf nu te downloaden voor iedereen met een geschikte iPad. Dit is de grote update, voor iedereen met een geschikte iPad. Op deze pagina lees je wet er nieuw is, welke verbeteringen de update biedt en al het andere dat je over iPadOS 17 moet weten.

iPadOS 17

iPadOS 17 is de software-update voor de iPad van 2023, die tijdens de WWDC 2023 aangekondigd is en sinds september 2023 beschikbaar is. iPadOS 17 brengt het vernieuwde toegangsscherm naar de iPad, waarbij je aan de linker kant widgets kunt plaatsen. Ook zijn de widgets op het beginscherm nu interactief, is de Gezondheid-app op de iPad en krijgt de iPad veel van de verbeteringen van iOS 17. In ons overzicht met de beste iPadOS 17 functies lees je welke verbeteringen specifiek voor de iPad zijn. Lees ook welke toestellen geschikt zijn voor iPadOS 17.

iPadOS 17

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.