iPad mini 6 in de Apple Store

Gebruikers iPad mini 2021 melden schermproblemen bij het scrollen

Apple noemt ‘jelly scrolling’ normaal
De iPad mini 2021, ook wel iPad mini 6, blijkt last te hebben van problemen bij het scrollen. Gebruikers ervaren een zogenaamd jelly scrolling-effect, waarbij de ene kant sneller scrollt dan de andere kant.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 28 september 2021: Apple heeft aangegeven dat ‘jelly scrolling’ normaal gedrag is voor een LCD-scherm. De kans is dan ook klein dat Apple er iets aan gaat doen. ‘Jelly scrolling’ is een probleem dat pas na een tijdje aan het licht kwam. Het is niet voor iedereen te zien en bij normaal gebruik valt het nauwelijks op, maar soms kan opeens je oog erop vallen. Is dat het geval, dan zul je eraan moeten wennen of je tablet voortaan in landscape moeten gebruiken. Apple vertelde Ars Technica dat bij LCD-schermen de verversing per lijn plaatsvindt, waardoor er een kleine vertraging mogelijk is tussen boven- en onderkant van het scherm.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 27 september 2021.


De iPad mini 6 is met zijn nieuwe design en betere chip één van de hoogtepunten van Apple’s september 2021-presentatie. Maar nu de kleinste iPad uit de familie in steeds meer handen van consumenten komt, duiken er ook meer klachten op over het scherm. Je merkt dit vooral tijdens het scrollen in portretstand.

‘Scherm iPad mini 6 heeft last van jelly scrolling’

Het fenomeen wordt ook wel jelly scrolling genoemd en speelt bij meer tablets en soortgelijke displays. Wat je als gebruiker ziet, is dat tijdens het scrollen het linker deel van het scherm in een andere snelheid scrollt dan het rechter deel. In de praktijk leeft dit een soort golfbeweging op, waardoor het er een beetje ‘flubberig’ uit kan zien. In onderstaande tweet van The Verge-journalist Dieter Bohn zie je hoe dit er in slowmotion uit ziet.

https://twitter.com/backlon/status/1440678843589689346

Behalve de iPad mini 2021, zouden ook andere tablets hier last van hebben. Het speelt vooral bij 60Hz-displays. Volgens de berichten zou het echter bij de nieuwste iPad mini extra opvallen. Via deze website kun je het ook zelf testen op jouw eigen iPad of ander display. We hebben het getest op een iPad Air 2020 en daar bleek dit niet te spelen.

In het geval van de iPad mini 2021 wordt het rechter deel van het scherm sneller ververst dan het linker deel. In de landschapsweergave zou het probleem veel minder opvallen. Het is nog niet bekend waar dit probleem in het geval van de iPad mini precies door veroorzaakt wordt. Het kan een hardwareprobleem zijn, maar het probleem kan ook in de software zitten. Gebruikers die met hun iPad mini teruggegaan zijn naar de Apple Store en hun model hebben omgeruild, merkten hetzelfde op het nieuwe exemplaar.

Tijdens de eerste ervaringen van de iPad mini 2021 waren de internationale media positief over dit model. Daarbij is dit jelly scrolling niet opgevallen.

Bekijk ook

iPad mini 2021: de eerste hands-on ervaringen staan online

Apple heeft de iPad mini 2021 alvast aan diverse YouTubers gegeven. Ze pakken de kleine tablet alvast uit en vertellen hun eerste ervaringen. Daarmee krijgen we alvast een eerste indruk van de plus- en minpunten.

iPad mini 2021

De iPad mini 2021 is de zesde generatie van de iPad mini. Het is de opvolger van de iPad mini 2019 en heeft een compleet nieuw design met platte zijkanten gekregen, zodat je de Apple Pencil 2 aan de zijkant kunt vastplakken. Ook is het scherm groter en randlozer en is er een usb-c-poort aanwezig voor opladen. De thuisknop is verdwenen en Touch ID is verplaatst naar de powerknop. Lees alles over de iPad mini 2021.

iPad mini 2021

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.