iOS 17 functies

Dit zijn de 16 nieuwe functies van iOS 17.1

Met iOS 17.1 komen er weer nieuwe functies naar de iPhone en iPad, bijvoorbeeld in Apple Music. In dit artikel zetten we alle nieuwe functies van iOS 17.1 en de andere nieuwe updates voor je op een rij.

Nieuwe functies in iOS 17.1

Een maand na de release van iOS 17 kun je alweer nieuwe functies verwelkomen op je iPhone, iPad en andere Apple-apparaten. In iOS 17.1, de eerste middelgrote update, zitten functies die eerder waren uitgesteld, bijvoorbeeld met Apple Music en AirDrop. Op de Apple Watch vinden we met watchOS 10.1 ook een nieuwe functie, die we in dit artikel verder toelichten. Maar iOS 17.1 bevat ook andere kleine nuttige wijzigingen. Dit zijn de nieuwe functies van iOS 17.1 waar je van kan profiteren.

iOS 17.1 wordt op 24 oktober vanaf 19:00 uur verwacht.

#1 Weergave van Stand-by

Apple heeft een nieuwe instelling ‘Scherm’ toegevoegd voor Stand-by, waarmee je kunt aangeven dat het scherm automatisch of na 20 seconden moet uitschakelen. Op dit scherm vind je nu ook de nachtmodus, waarbij het scherm meer wordt gedimd en een rode tint krijgt. Voorheen stond dit een scherm eerder. Zie je de nieuwe opties niet? Je hebt er een iPhone Pro-toestel voor nodig. Je kunt op deze modellen dus zelf kiezen of het scherm in de Stand-by modus altijd aan blijft of na 20 seconden uit gaat. Met de optie Automatisch wordt het scherm automatisch op basis van verschillende factoren aan gelaten of uit gezet.

Standby opties in iOS 17.1
Bekijk ook

Nieuw in iOS 17: Standby maakt van je iPhone een digitale klok met widgets

Standby is een nieuwe functie in iOS 17. Het zorgt ervoor dat je iPhone tijdens het opladen klaar staat om je van nuttige informatie te voorzien. Denk aan de tijd, maar ook het weer, je agenda-afspraken of je muziek. Lees in deze tip wat de mogelijkheden zijn en hoe je het instelt.

#2 Tik dubbel op Apple Watch

iOS 17.1 en watchOS 10.1 voegen een belangrijke nieuwe functie toe aan de nieuwste Apple Watch-modellen: Tik dubbel (Double Tap). Op de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 kun je door met je vinger en duim tegen elkaar aan te tikken, bepaalde delen van het scherm bedienen. Denk aan het stoppen van een timer, het antwoorden van een berichtje of het beantwoorden van een inkomende oproep. Zonder dat je het scherm hoeft aan te raken met je andere hand. De instellingen hiervoor regel je op de Apple Watch zelf of op iPhone, dus die vind je terug in de Watch-app.

Bekijk ook

Tik dubbel op de Apple Watch: alles over het nieuwe bedieningsgebaar

Tik dubbel is het nieuwe bedieningsgebaar van de Apple Watch. Door met je vinger en duim tegen elkaar aan te tikken, kan je de Apple Watch bedienen zonder dat je het scherm aan hoeft te raken. In deze tip lees je wat je ermee kan doen, op welke modellen het werkt en hoe je het na kan bootsen op andere modellen.

#3 Favorieten vervangen hartjes in Apple Music

Het hartjessysteem van Apple Music, waarmee je kan aangeven wat je leuk vindt, gaat op de schop. In plaats daarvan vind je nu bij elk nummer, album en afspeellijst een sterretje. Daarmee markeer je de content als favoriet. Het was al langer mogelijk om artiesten als favoriet te markeren, maar nu kan dat dus ook met nummers, albums en afspeellijsten. Op basis van je favoriete nummers, wordt er ook een afspeellijst gemaakt met deze favoriete nummers.

iOS 17.1: In Apple Music muziek als favoriet markeren

#4 Artwork voor je eigen afspeellijsten

Ook nieuw in Apple Music: bij het maken van een eigen afspeellijst, biedt de Muziek-app standaard wat artwork die je kan kiezen als hoes voor je afspeellijst. Daarin wordt de naam die je zelf gekozen hebt verwerkt. Er zijn acht verschillende afbeeldingen waar je uit kan kiezen, waarbij de kleur automatisch bepaald wordt op basis van de nummers en de titel van de afspeellijst. Je wijzigt dit door een afspeellijst te kiezen, te tikken op de knop rechtsboven, gevolgd door Wijzig. Veeg vervolgens naar links om een nieuwe hoes te kiezen.

iOS 17.1: artwork van afspeellijst in Apple Music kiezen

#5 Nummersuggesties onder afspeellijsten

Onder elke afspeellijst vind je nu suggesties voor nummers om aan de afspeellijst toe te voegen. De suggesties zijn gebaseerd op de nummers die al in de afspeellijst staan, zodat je hem makkelijk kan uitbreiden met nieuwe toevoegingen die passen bij de al aanwezige nummers.

#6 AirDrop als je van elkaar weg bent

AirDrop kreeg in iOS 17 al een flinke update, maar nog niet alle beloofde functies zitten er al in. AirDrop terwijl je bij elkaar weg bent is zo’n functie die later komt en nu in iOS 17.1 toegevoegd zal worden. Je kunt in de instellingen aangeven of je mobiele data wil gebruiken voor het afronden van de AirDrop-deling. Dat is vooral handig bij grote bestanden, waarbij het langer duurt voordat het bestand ontvangen is. Dankzij deze instelling hoef je dus niet meer bij elkaar te zijn.

AirDrop: mobiele data gebruiken indien buiten bereik

#7 NameDrop op de Apple Watch met watchOS 10.1

Op de Apple Watch introduceert Apple met watchOS 10.1 NameDrop. Deze functie zit al op de iPhone en kan gebruikt worden om snel je contactgegevens uit te wisselen door twee iPhones bij elkaar te houden. Vanaf watchOS 10.1 en iOS 17.1 werkt dit ook met een Apple Watch of met twee Apple Watches onderling. Je hebt hiervoor wel een Apple Watch Series 7 of nieuwer, Apple Watch SE 2022 of Apple Watch Ultra nodig.

watchOS 10 NameDrop

#8 Foto-album kiezen voor achtergrond toegangsscherm

Bij het aanmaken van een nieuw toegangsscherm, had je altijd al de keuze voor de optie Foto’s shuffelen. Hiermee wordt een reeks foto’s automatisch afgewisseld als achtergrond voor je toegangsscherm. Je kon hier al filteren op personen, huisdieren, natuur of plaatsen, maar vanaf iOS 17.1 kun je ook een specifiek album kiezen. Dat is wel zo handig als je zelf een eigen album gemaakt hebt en de foto’s daaruit afgewisseld op je toegangsscherm wil zien.

#9 Zaklamp in het Dynamic Island

Op de iPhone 15 Pro-modellen verschijnt momenteel al een icoontje van de zaklamp in het Dynamic Island als deze aan staat, maar in iOS 17.1 brengt Apple dit ook naar andere modellen. Dat betekent dat de iPhone 15 (Plus) en iPhone 14 Pro (Max) met iOS 17.1 ook een icoontje zien van de zaklamp zodra deze aan staat. Dit is vooral een extra waarschuwing als je per ongeluk de zaklamp aangedaan hebt, want dat kun je niet altijd goed zien vanaf de voorkant.

#10 Actieknop niet geactiveerd in broekzak

Apple heeft in de functionaliteit van de Actieknop aangepast om te voorkomen dat je een actie activeert als de iPhone in een broekzak of tas zit. De Camera, Zaklamp, Dictafoon, Focus en Vergrootglas worden niet langer geactiveerd wanneer de actieknop wordt ingedrukt terwijl de iPhone opgeborgen is. Acties die wel zinvol zijn om in een broekzak te activeren, zoals de mute-functie en snelkoppelingen, kunnen nog steeds worden geactiveerd door lang op de actieknop te drukken. De iPhone gebruikt hiervoor de nabijheidssensor: als het scherm bedekt is (zoals in je broekzak het geval is), wordt zo voorkomen dat je per ongeluk de flitser aan zet.

Bekijk ook

Dit kun je doen met de iPhone 15 Pro actieknop

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max hebben een gloednieuwe actieknop. Wat kun je hiermee en welke acties kun je zoal instellen? We vertellen je alles over het gebruik van de iPhone-actieknop!

#11 Bereikbaarheid met zwarte achtergrond

De functie Bereikbaarheid heeft voortaan een egale zwarte achtergrond op alle modellen met Dynamic Island. Voorheen kreeg je een vage weergave van de wallpaper te zien. Op modellen zonder Dynamic Island is de achtergrond nog hetzelfde. De reden voor deze wijziging is dat er zonder een zwarte achtergrond ineens twee Dynamic Islands zichtbaar waren, waarbij alleen de virtuele onderste versie bruikbaar was. Door de achtergrond zwart te maken, wordt het echte Dynamic Island tijdens het gebruik van de functie gemaskeerd. Met Bereikbaarheid kun je de bovenste helft van het scherm bereiken door de interface omlaag te trekken.

Bekijk ook

Bereikbaarheid: zo bedien je makkelijker de bovenkant van je iPhone-scherm

Dankzij de functie Bereikbaarheid zijn ook de bovenste delen van je iPhone-scherm binnen handbereik. Het scherm schuift naar beneden, waardoor je makkelijker bij de bovenste knoppen kunt. Hoe werkt deze functie en hoe schakel je het uit?

#12 Ondersteuning voor digitale huissleutels voor Matter-sloten

Slimme deursloten die geschikt zijn voor Matter, kunnen vanaf iOS 17.1 ook de digitale huissleutels ondersteunen. Oftewel, Apple’s Home Keys. In Nederland zijn er geen slimme sloten beschikbaar die de digitale huissleutels in de Wallet-app ondersteunen, maar wellicht dat daar met deze toevoeging binnenkort verandering in gaat komen.

#13 Ondersteuning voor Nintendo 64-controller voor Nintendo Switch

Sinds iOS 16 worden de Nintendo Switch-controllers al ondersteund voor de iPhone en iPad (en ook voor andere Apple-apparaten), maar dat gold nog niet voor alle controllers. De draadloze Nintendo 64-controller die Nintendo exclusief voor Nintendo Switch Online-leden heeft, kun je vanaf iOS 17.1 ook met de iPhone en iPad gebruiken. Dit blijkt uit code van iOS 17.1. Eerder werd het al in een beta van visionOS toegevoegd.

#14 Wallpaper vergroten met druk op de knop

Als je een afbeelding gebruikt voor een nieuwe wallpaper, is er een nieuwe knop waarmee je deze afbeelding automatisch kan laten vergroten. Dat is vooral handig als de afbeelding eigenlijk niet groot genoeg is. Tijdens het bewerken tik je rechtsonder op de knop met de drie puntjes, gevolgd door de nieuwe knop Breid achtergrond uit. Hij wordt dan passend gemaakt voor het scherm.

Breid achtergrond uit in iOS 17.1

#15 Saldo en meer van rekening in Wallet-app (Verenigd Koninkrijk)

Voor gebruikers in het Verenigd Koninkrijk komt er een leuke nieuwe functie voor de Wallet-app in iOS 17.1. Gebruikers van sommige banken kunnen namelijk hun rekening, waarvan ze de pas al gebruiken voor Apple Pay, koppelen aan de Wallet-app. Daarmee verschijnt het saldo van de rekening rechtstreeks in de Wallet-app, inclusief laatste af- en bijschrijvingen. Dit is mogelijk dankzij het bankensysteem dat in het Verenigd Koninkrijk door alle banken gebruikt wordt. Of dit ook ooit in Nederland beschikbaar komt, is nog niet duidelijk. Het Verenigd Koninkrijk heeft in ieder geval de primeur. In de VS werkt Apple voor deze functie vanaf iOS 17.1 samen met Discover, in plaats van dat er een bepaalde standaard gebruikt wordt.

#16 Bugfixes: dit is ook nieuw in iOS 17.1

Er zijn in iOS 17.1 nog meer ontdekkingen gedaan, waaronder enkele bugfixes:

  • Schermtijd: De synchronisatie van Schermtijd-instellingen bij meerdere toestellen zou nu betrouwbaarder moeten zijn.
  • Belangrijke locaties: De instelling Belangrijke locaties bij je privacyvoorkeuren kon worden gereset bij het overzetten van een Apple Watch of bij het voor de eerste keer koppelen. Dit is nu opgelost.
  • Bellen: Er is een probleem opgelost waardoor de naam van een inkomende beller niet getoond wordt als je al in een ander gesprek zat.
  • Beltonen: Er is een probleem opgelost waardoor aangepaste en aangekochte beltonen niet ingesteld konden worden als meldingstonen.
  • Toetsenbord: Er is een probleem opgelost waardoor het toetsenbord minder nauwkeurig was.
  • Scherm: Er is een probleem opgelost met de weergave op sommige displays.
  • Crashdetectie: Op alle iPhone 14- en iPhone 15-modellen is crashdetectie geoptimaliseerd.

De definitieve versie van iOS 17.1 is vanaf 24 oktober beschikbaar, samen met watchOS 10.1, iPadOS 17.1, tvOS 17.1 en macOS Sonoma 14.1.

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.