Notities-app in iOS 16

Meer orde in je aantekeningen met deze iOS 16-verbeteringen voor de Notities-app

De Notities-app in iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura heeft allerlei nuttige en handige verbeteringen gekregen. De favoriete notitie-app van velen wordt daardoor alleen nog maar handiger.

Bij iedere grote iOS-update voert Apple in bijna al haar standaardapps wel wat vernieuwingen door. Dat geldt bij iOS 16 ook voor de Notities-app. Hoewel Apple hier zelf niet al te veel over heeft verteld, hebben we toch een aantal handige nieuwe functies in de Notities-app ontdekt die het vermelden waard zijn. Het zijn stuk voor stuk functies die het gebruik net wat prettiger maken. Veel van de verbeteringen in de Notities-app in iOS 16 vind je ook in iPadOS 16 en macOS Ventura.

#1 Quick Note op iPhone

Beschikbaar in: iOS 16
De Quick Notes ken je sinds een paar jaar al van de iPad en Mac. Op de iPhone kon je deze snelle notities wel bekijken, maar ontbrak een manier om ze ook aan te maken. Sinds iOS 16 is dat wel mogelijk. Je kan vanuit (bijna) elke app in het deelmenu een snelle notitie maken. Dit is anders dan de reeds bestaande snelkoppeling naar de Notities-app die je al in het deelmenu vindt. Het verschil is dat de snelle notities op een aparte plek in de Notities-app verzameld worden, terwijl de gewone Notities-knop in het deelmenu een compleet nieuwe notitie aanmaakt. De nieuwe optie staat meteen in de lijst met taken in het deelmenu. Ook vind je een nieuwe knop in het Bedieningspaneel voor de snelle notitie.

Bekijk ook

Zo maak je snel een nieuwe notitie op de iPad en iPhone

Op een iPad en iPad kun je snel een nieuwe notitie maken. Dat kan op meerdere manieren: bijvoorbeeld via het deelmenu op de iPhone of door je Apple Pencil te gebruiken op de iPad. In deze tip leggen we uit hoe je snel een notitie maakt.

#2 Notities vergrendelen met toegangscode

Beschikbaar in: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Het is al jaren mogelijk om een notitie te beveiligen met een wachtwoord, waarmee je kunt voorkomen dat iemand met toegang tot jouw ontgrendelde iPhone stiekem door je notities zit te bladeren. Je gebruikt daarvoor Face ID of Touch ID, maar je moest ook voor de Notities-app een eigen wachtwoord instellen. Vanaf iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura kun je in plaats van het aparte wachtwoord ook gewoon je toegangscode of Mac-wachtwoord gebruiken om vergrendelde notities te openen. Dat is wel zo makkelijk, omdat je dan niet nog een apart wachtwoord hoeft te onthouden. Je kan in de instellingen van de app op ieder moment kiezen welke optie je gebruikt.

Notities vergrendelen met toegangscode iOS 16

#3 Notities gegroepeerd op datum met tussenkopjes

Beschikbaar in: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
De aantekeningen in de Notities-app worden standaard altijd al gesorteerd op bewerkingsdatum. Maar in iOS 16 en de andere updates is dit duidelijker aangegeven met tussenkopjes. Je notities staan daardoor niet meer in een lange lijst, maar zijn onderverdeeld in kopjes als Vandaag, Gisteren, Afgelopen 7 dagen en bijvoorbeeld Mei. Dit biedt meer overzicht, helemaal als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een aantekening waarvan je weet dat je die in de maand mei gemaakt hebt. Je kan deze datumkopteksten (zoals Apple het noemt) ook uitschakelen.

Notities in iOS 16: sortering met datumkopteksten

#4 Verbeteringen in slimme mappen

Beschikbaar in: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Je kan in de Notities-app slimme mappen maken, met aantekeningen op basis van tags die je in de Notities-app gebruikt. Zo verschijnen alle gelijksoortige notities in een map bij elkaar. Maar in iOS 16 en de andere updates kun je nog veel meer criteria dan alleen tags toevoegen aan dergelijke slimme mappen. Je kan filteren op aanmaakdatum, of er bijvoorbeeld een checklist in staat en op vergrendelde notities. Hierdoor zijn de slimme mappen een stuk bruikbaarder geworden, ook als je geen tags gebruikt. Je kan bij het maken van een slimme map ook kiezen of voldaan moet worden aan alle criteria of slechts aan één of meer. Deze optie vind je ook in het tagoverzicht.

Notities in iOS 16: filters voor slimme map

#5 Makkelijker samenwerken, ook vanuit andere apps

Beschikbaar in: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Je kan samenwerken in de Notities-app, bijvoorbeeld met een gezamenlijke aantekening met je partner voor een inpaklijst voor de vakantie. Of met je collega’s als je samen aan een project werkt. In iOS 16 is dit samenwerken een stukje makkelijker geworden. Bovenaan elke notitie vind je nu meteen een deelknop waarmee je een openbare link deelt om te beginnen met samenwerken. Maar ook in andere apps wordt het samenwerken aan aantekeningen makkelijker gemaakt. In FaceTime bijvoorbeeld kun je tijdens een actief videogesprek meteen samenwerken aan een notitie, waarbij iedereen in het gesprek automatisch toegevoegd wordt. Dit werkt ook in de Berichten-app.

Bekijk ook

Samenwerken in de Notities-app: zo werkt het

Samen met een vriend, collega of familielid aan een notitie werken in de Notities-app: zo doe je dat. Hierdoor kan iedereen die bij een notitie aangemeld is, aanpassingen doen. Hoe stel je dit in? In dit artikel leggen we het uit.

#6 Aangepast design van Notities-app in iOS 16

Beschikbaar in: iOS 16, iPadOS 16
Tot slot is de Notities-app op een paar punten qua design aangepast. Een groot verschil zien we bijvoorbeeld bij de ronde knop met de drie puntjes, rechtsboven in een aantekening. In iOS 15 opent er op het onderste deel van je scherm een scherm met alle opties onder elkaar, terwijl dit in iOS 16 een compacter pop-up menuutje is met alle opties dicht bij elkaar. Een groter deel van de aantekening blijft daardoor leesbaar. Dit soort wijzigingen vind je her en der in de Notities-app.

Design Notities-app: iOS 15 vs iOS 16

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 30 september: Dit artikel is bijgewerkt met de uiteindelijke functie in de final versie.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.